Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Namelis ant vištos kojelės

Mažas namas daugeliui sodininkų asocijuojasi su sovietmečiu populiarumo sulaukusiu bitininko nameliu. Beje, to meto produktas buvo visai neprastas, pasižymėjo gan įdomia forma ir visai neblogai atliko jam skirtą funkciją – įrankių sandėliuko ar laikinos nakvynės. Dabar jų pasiūla tikrai nemaža – daugelis gali rinktis statinius iš rąstų, namelius medžiuose, konteineriuose ir pan. Šiandien pakalbėsime apie namelius, kuriuos vidiniuose kiemuose žmonės susirenčia patys. Jie tampa neatskiriama mažosios architektūros dalimi.

Vaikų karalystė

Dekoratyvi pirkelė sode tarp nuostabių hortenzijų ar kitų gėlių gali atrodyti kaip paveikslas iš pasakos. Paprastai tokie nameliai turi savo istoriją – galbūt tai likusi seno sandėliuko ar šiltnamio dalis arba auksarankio šeimininko suręstas kambarėlis darbui, oranžerijai, įrankiams. Vieni darbštuoliai sode įsirengia pagrindinio namo tęsinį, stilistiškai derantį su pagrindine šeimininkų gyvenamąja vieta, kiti kuria savo viziją ir visai jos nesieja su didžiojo namo architektūra.

Asociatyvi nuotr.

Galinės sodininkų bendrijoje (Vilniaus r.) sodininkyste užsiimantis Vaclovas Paškevičius tokį namuką pastatė prieš kelis dešimtmečius, kai vaikai buvo maži. „Labai norėjau, kad jie turėtų kur praleisti savo vaikystę ir kaip mes su mama pamiltų sodą, – pasakojo sodininkas. – Pradėjau nuo namelio senoje obelyje. Naudojau po pagrindinio namo statybų likusią medieną, sukaliau tvirtą pagrindą aplink kamieną, įstačiau tvirtus stulpus. Tačiau padariau klaidą, nes įgyvendinau savo, o ne vaikų svajonę.“

Pasak šeimininko, vaikai neįvertino pastangų, o jis suprato, kad žaisti medžiuose gali ne visi. „Ne kiekvienas užlips į tokį aukštį, ne visus tenkina vabalėlių ar čia apsigyvenusių paukštukų kaimynystė, taip pat tenka dažnai laipioti kopėčiomis, todėl mano atžalos nelabai susižavėjo šiuo statiniu, – savo klaidą pripažino sodininkas. – Tačiau vietos sau jie norėjo, todėl kurdamas antrąjį variantą tariausi su vaikais, norėdamas įgyvendinti jų svajones apie amžinos vaikystės karalystę.“

Taip atsirado antrasis namukas su mažyčiais langeliais. „Šį vaikai pamėgo, tik bėda, kad greitai užaugo ir per mažas dureles jau sunkiai pralindo“, – pripažino V.Paškevičius. Tiesa, nameliu kurį laiką pasidžiaugė ir anūkai. O dabar jis stovi kaip gražus sodo akcentas be jokios funkcionalios paskirties, todėl V.Paškevičius auksarankiams, norintiems įrengti vaikų karalystę, siūlo statyti didesnius namelius, kuriuose vėliau būtų galima įsirengti naudingesnes patalpas.

Asociatyvi nuotr.

Gyvenimas mikronamuose

Kalbant apie mažus namukus reikėtų paminėti ir visai neseniai paplitusią tendenciją apsigyventi gerai suplanuotuose nedidelio ploto namuose. Mikronamas (angl. tiny house) yra mažytis perkeliamas namas, kuriame gyveni vienas arba su antrąja puse. Dabartiniame tvarių idėjų pasaulyje tokie sprendimai randa atgarsį, ypač jaunų porų gyvenime.

Bandymų sukurti mažus namus pasaulyje būta ir seniau. Prieš kelis dešimtmečius Linco universiteto architektai buvo suprojektavę namus statinėse. Danai šią idėją patobulino: speciali konstrukcija leidžia jas ridenti nesibaiminant, kad statinės viduje esantys daiktai bus sugadinti. Visgi šiuos projektus sukūrė menininkai, o ne architektai, tad apie gyvenimo kokybę jie nepagalvojo.

Asociatyvi nuotr.

Šių laikų projektuotojai ir statybininkai į reikalą pažvelgė atidžiau ir įkvėpimo pasisėmė iš Japonijos, kuri jau ne vieną šimtmetį stato specialius namelius arbatos gėrimo ceremonijai. Pirmiausia tokių namukų architektai paskaičiavo, kiek porai reikia erdvės, kad ji nesijaustų uždaryta spintoje ir galėtų pasikviesti į svečius kelis draugus. Specialistai pasiūlė poroms apsigyventi mikronamuose ir vietoje spręsti iškilusias problemas.

Beje, mažiausio gyvenamojo namo kraštinės yra tik 2,6 ilgio – tokį projektą prieš porą dešimtmečių sukūrė britų architektas Richardas Hordenas. Šis mikronamas yra aprūpintas visais buičiai reikalingais daiktais, jame įrengtas dušas, virtuvėlė, tualetas. Namą į norimą vietą galima atvežti nedideliu sunkvežimiu, jam iškelti iš automobilio reikės krano.

Asociatyvi nuotr.

Antrinės žaliavos

Vis dėlto projektų autoriai pripažįsta, kad toks namas nėra idealus pilnaverčiam gyvenimui. Tokį namą gali pamėgti nebent paaugliai ir studentai, todėl jį galima pavadinti nameliu ant vištos kojelės. Kita vertus, šie statybinių kompanijų gaminami namai nėra pigūs, jų kainos prasideda nuo kelių dešimčių tūkstančių eurų.

Tuo tarpu auksarankiai pripažįsta, kad patiems statyti tokį namelį labai smagu. Juk čia nėra tam tikrų architektūros taisyklių, išskyrus vieną svarbiausią – namelis turi būti saugus, ypač vaikams. Dar vienas malonus aspektas – toks užsiėmimas netuština šeimos biudžeto, nes namelio statyboms galima naudoti antrines žaliavas.

Svajonių namelį savo dvejų metų sūnui sodyboje pastatė ir mažeikietis Stasys Dargis. Savaitę trukusios statybos jam atsiėjo maždaug 50 eurų. Dabar juo džiaugiasi ne tik sūnus, bet ir kaimynų vaikai.

„Namelį stačiau iš nebenaudojamų palečių, likusių nuo tada, kai įrenginėjau terasą sodyboje. Sunaudojau visus turėtus medvaržčius, likučius, todėl išlaidos siekia apie 50 eurų. Tiek kainavo dažai ir keli papildomi priedai“, – aiškino S.Dargis.

Asociatyvi nuotr.

Erdvė apmąstymams

Bene garsiausias tokių namukų statytojas, aktyviai propaguojantis antrinių žaliavų panaudojimą, amerikietis Derekas Didriksenas savo darbais puikiai iliustruoja, kaip pastatyti mažą vasarnamį. Statyboms jis naudoja atitarnavusio namų interjero dalis. Štai apvalios senų skalbyklių durelės šiame būste tampa originaliu iliuminatorių primenančiu langu. Idėjos autoriaus tikslas – kiekvienas toks namukas privalo pasižymėti visomis pagrindinėmis namo funkcijomis.

Asociatyvi nuotr.

Iš antrinių žaliavų surinktas D.Didrikseno namukas kainuoja tik 200 JAV dolerių. Beje, šis kilnojamasis turtas būna įvairaus dydžio – būsto kvadratūrą, priklausomai nuo poreikių, galima kaitalioti nuo 0,3 iki 2,2 kv. m.

Dar būdamas paauglys, Derekas kieme susirentė pavėsinę, kurioje žaisdavo kompiuterinius žaidimus, taip pat begalę „būstinių“ ir namelių medžiuose. Didžiausias iš jo pastatų – 2,2 kv. m ploto ir 1,7 m aukščio „Gipsy Junker“. Būstas sukonstruotas iš prekybinių medienos palečių ir kitų statybinių atliekų. Svečiai gali miegoti ant 1,2 x 1,8 m ploto grindų. Namuke yra įrengta šildymo sistema su į išorę išvestu kaminu.

„Tai mano kūrybinės dirbtuvės – vieta, kurioje semiuosi idėjų savo knygai ir dizainui, – pasakojo D.Didriksenas. – Kas gali būti geriau už neįprastą erdvę, kurioje jautiesi laisvai ir nesuvaržytai. Tai padeda išeiti iš mąstymo rėmų, kas labai sunku sėdint kokiame nors kitame kambaryje.“

Mažiausias D.Didrikseno kūrinys yra vos 1,2 m aukščio. Viena iš jo sienų – vien iš stiklo. Kurdamas projektą autorius užsibrėžė tikslą pastatyti namuką, kurio kaina neviršytų 100 JAV dolerių.

Asociatyvi nuotr.

Namelio panaudojimo idėjos

  • Namų biuras. Jį galite įrengti kieme, sode, miške ar kur tik sugalvosite. Daugumai tai visiškai nauja patirtis, atsiradusi per COVID-19 krizę, todėl ramus kampelis, kuriame galėtume susikaupti ir atlikti svarbius darbus, yra būtinas.
  • Lauko virtuvėlė. Turėti kur susidėti lauko virtuvės rakandus – viena iš itin jaukių sodo namelio idėjų. Jei netoliese yra laužavietė ar lauko krosnis, naudinga įrengti erdvę maisto ruošai ar paprasčiausiam lauko gėrybių plovimui.
  • Kiemo dirbtuvės. Galima įsirengti laisvos stilistikos namuką, kuriame tiktų laikyti viską, apie ką sukasi sodininko gyvenimas. Kiemo dirbtuvėse gali atsirasti ir dailininko molbertas, ir kastuvų rinkinys, ir substrato maišai, ir staliaus varstotas. Būtina įsirengti kriauklę, atsivesti vandenį, pasirūpinti geru apšvietimu.
Rekomenduojami video