Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Modernioje sodyboje gyvenimas sukasi aplink bites

ėčąewą`Net negalėtum įtarti, kad Neveronyse (Kauno r.) šiuolaikiškai įrengtoje sodyboje galima stebėti dūzgiančias bites. Ant miegamojo sienos pakabintame namų avilyje it per televizorių galima stebėti, kaip bitės neša medų, džiaugtis maloniu žiedadulkių kvapu. Maža to, sodybos šeimininkas Paulius Bernadišius netradicinį „namą“ pastatė ne tik bitėms, bet ir sau. Naujos statybos sodyboje jis pritaikė ne vieną išskirtinį sprendimą.

Nestandartinių sprendimų paieškos

Prieš ketverius metus P.Bernadišius apsisprendė iš esmės keisti gyvenamąją vietą. Tada jaunas vyras su šeima gyveno Kaune, bute, tačiau jį jau kuris laikas kankino mintis sugrįžti į gimtuosius Neveronis. Kartkartėmis peržvelgdamas parduodamo nekilnojamojo turto skelbimus, vieną dieną jis aptiko apleistą sklypą neblogoje Neveronių vietoje. Kaina buvo nebloga, vieta – patogi, todėl ilgai negalvojęs sklypą įsigijo. Sutvarkius teritoriją, prasidėjo pirmojo namo statybos. Kadangi jaunas vyras turi statybininko išsilavinimą, žinių ir išmonės netrūko. Be to, jis namą statė taikydamas Lietuvoje dar labai neišpopuliarėjusius sprendimus, išbandė nemažai naujovių.

„Turėjau nemažai pažįstamų ar draugų rekomenduotų rangovų. Mano namas yra nestandartinis, jį stačiau iš Baltijos polistireno blokelių. Iš principo mano namas yra monolitinis. Namas iš išorės polistirolu apšiltintas 20 cm, iš vidaus – 5 cm. Šiandieną toks statybos būdas dar nėra labai išpopuliarėjęs, kol kas tai visiškas ekskliuzyvas. Mane „veža“ išbandyti naujoves, nes tai, ką nuo seno naudoja kiti, šiek tiek nuobodu. Be to, taip statyti buvo patogiau, nes kaip iš lego blokelių buvo pastatytos sienos, o paskui į jas pripilamas betonas. Tokios sienos, sakyčiau, net tvirtesnės nei statytos tiesiog iš blokelių, nes tai – betono monolitas. Taip pat namas labai sandarus“, – nestandartinių sprendimų statant būstą nevengė P.Bernadišius.

Apšiltino poliuretano putomis

Ieškodamas būdų apšiltinti stogą, pašnekovas taip pat nėjo jau pramintais statybininkų keliais. Jo pasirinkimas – poliuretano putos. Atvirų porų putos purkštos prie stogo ir kitas sluoksnis uždarų porų putų iš vidaus tam, kad būtų užtikrinta gera hidroizoliacija. Stogą dengė betoninėmis čerpėmis. Kadangi jos gana sunkios, reikėjo tvirtos stogo konstrukcijos.

„Antras aukštas gana žemas, todėl stogo stygų nenorėjau. Reikėjo gegnes suleisti taip, kad jos viena kitą laikytų. Stogas tikrai tvirtas. Jį projektuodamas jau žinojau, kad bus ne tik čerpės – ant jų statysiu ir saulės elektrinę“, – gamintis elektrą nuo pat statybų pradžios buvo nusprendęs P.Bernadišius.

Sąskaitas padeda sumažinti saulė

Kadangi Paulius savo būstą šildo elektra, saulės elektrinė turėjo amortizuoti išlaidas už elektrą. „Mano grindys šildomos elektriniu kabeliu, jis išsilanksto grindyse ir pasidaro tarsi kilimėlis. Paskui jis užliejamas plonu betono sluoksniu, tada klojama grindų danga. Mano namas nėra didelis (105 kv. m), užtenka grindinio šildymo. Pastačiau šilumos siurblius oras-oras tik tam, kad vasarą jie veiktų kaip oro kondicionieriai. Ant mano stogo sumontuota 8 kW elektrinė, bet mūsų šeimos poreikiams reikėtų maždaug 14 kW. Dėl to papildomai įsigijau nutolusią saulės elektrinę. Ji taip jau dirba, kad vasarą sukaupi elektros energijos, o rudenį, žiemą naudoji. Mano sukauptos elektros užtenka iki naujųjų metų. Sausį už elektrą mokėjau 393 eurų. Tai buvo pats brangiausias mėnesis, nes elektros kainos buvo išaugusios apie 2,5 karto“, – dėsto sodybos naujakurys.

P.Bernadišius: „Jau dvejus metus norėjau bites laikyti ir namuose. Per vieną laidą pamačiau reportažą iš bitininkų parodos, kur buvo pristatyta, kaip inovatyviai galima laikyti bites kambaryje. Iškart susisiekiau su gamintojais, pasakiau, kad noriu tokio avilio.“

Paklaustas, kodėl nesirinko dujinio šildymo, jis paaiškino, kad tai nėra pigesnė alternatyva, be to, papildomai reikia įrengti patalpą dujų katilinei. „Įsirengti dujinį šildymą kainuoja tikrai nemažai. Reikalinga atskira patalpa, daugybė vamzdelių, reguliatorių. Man už visą elektrinio grindinio šildymo įrengimą reikėjo sumokėti apie 1,6 tūkst. eurų. Panašią sumą reikėtų išleisti vien dujiniam katilui. Prieš keletą metų, kai sprendžiau šildymo klausimą, kalbėjau su meistrais, tai jie man suskaičiavo, kad dujinio šildymo įsivedimas mano namui kainuotų apie 10 tūkst. eurų. Vien įsirengdamas elektrinį šildymą nemažai sutaupiau. Man patinka kitokie sprendimai, todėl ir šildausi kiek kitaip nei daugelis“, – su šypsena kalba jaunasis sodietis Paulius.

Sodyboje šeimininkauja bitės

P.Bernadišius yra ne tik statybininkas, bet ir užkietėjęs bitininkas. Jis prieš mėnesį išrinktas naujuoju Kauno bitininkų draugijos pirmininku. Bitininkystės jis išmoko savarankiškai, o praėjusiais metais jo aviliuose dūzgė 40 bičių šeimų.

„Kai buvau vaikas, maždaug 10 metų, teko aplankyti bitininkystės muziejų. Bitės, bitininkystė mane sužavėjo. Juokauju, bet galbūt bitininku buvau ankstesniame gyvenime, nes niekas iš mano šeimos bičių neaugina. Bitininkauju jau 15 metų. Pradžioje viskas buvo gana mėgėjiška, bet pastaruosius 5–6 metus bitininkauju aktyviai ir šiai veiklai skiriu vis daugiau laiko. Tie, kas prižiūri bites, žino, kad darbas su bitėmis nevargina, priešingai – prie avilių pailsiu nuo darbo“, – tikina bičiulis.

Apiterapijos malonumai

Šiandieną jis prižiūri 70 avilių, 6 aviliai pastatyti apiterapiniame namelyje. Jį Paulius įsigijo gavęs jaunųjų ūkininkų įsikūrimui numatytą paramą. „Jau seniai svajojau apie apiterapijos namelį. Juos jau gana plačiai gamina Lietuvoje. Kiek pastebiu, tokių namelių bitininkai turi visai nemažai, tačiau jie apie tai per daug nesiskelbia. Galvoju į jį įsileisti ir turistus, parodyti, kaip jis veikia, papasakoti, kokia yra apiterapijos nauda“, – tikina P.Bernadišius.

Apiterapinio namelio naudojimo principas gana paprastas. Apačioje po gultais yra 6 aviliai. Gulte padarytos angos, pro kurias avilio oras ir bičių skleidžiamas garsas patenka į namuko vidų, tačiau pačias bites sulaiko tinklelis. Dūzgiančiame namelyje prasideda apiterapija, yra sklendės, kurios visiškai atsidaro ir pro jas į namelio vidų iš avilių pasklinda kvapas, į namelį kyla bičių dūzgimas, jų skleidžiami garsai. Toks dūzgimas veikia raminančiai. Specialistai pabrėžia, kad būnant ir ilsintis šalia bičių šeimų žmogų veikia bičių skleidžiamos vibracijos ir iš avilio sklindančios medžiagos. Jos itin malonios ne tik žmogaus uoslei – kai kurios iš jų, pavyzdžiui, pikis, pasižymi gydomosiomis ir antiseptinėmis savybėmis.

Miegamajame – avilys

Paulius apiterapija gali džiaugtis ne tik savo kieme, bet ir... miegamajame. Jis pirmasis Lietuvoje įsirengė šiuolaikišką bičių avilį ant sienos. Per perregimą stiklą galima tiesiog būnant savo kambaryje stebėti, kaip bitės dirba, o į lauką jos skrenda nutiestu vamzdeliu.

„Jau dvejus metus norėjau bites laikyti ir namuose. Per vieną laidą pamačiau reportažą iš bitininkų parodos, kur buvo pristatyta, kaip inovatyviai galima laikyti bites kambaryje. Iškart susisiekiau su gamintojais, pasakiau, kad noriu tokio avilio. Prieš mėnesį avilį sumontavau ir prieš kelias savaites jau įleidau bites. Galbūt šiek tiek pasiankstinau, bijojau, kad bitės nelipdys korių, bet iš esmės viskas gerai, jos jau darbuojasi“, – apie naują projektą sodyboje kalba P.Bernadišius.

Šis kambarinis avilys puikiai tinka nedidelei bičių šeimai. Nors bičių apartamentai namo viduje, jų darbas nė kiek nesiskiria nuo bičių, gyvenančių lauko aviliuose. Čia jos lipdo korius, deda perus, neša nektarą, žiedadulkes, gamina bičių duonelę.

„Jos gyvena kaip normaliame funkcionaliame avilyje. Iš šio avilio galima imti medų, žiedadulkes, pikį ir kitus bičių produktus. Taip pat galima pasinaudoti ir bičių nuodų terapija. Iš esmės galiu gauti visus bičių produktus iš vieno avilio. Kiek kalbėjau su tokių avilių gamintojais, Lietuvoje ir Baltijos regione esu pirmasis įsigijęs tokio tipo namų avilį. Dabar esu šių avilių ir produktų atstovas Lietuvoje“, – pabrėžia pašnekovas.

Veikia raminančiai

Sodybos namo kambaryje stovinčiame bičių avilyje ne tik kaip ant delno matyti, kuo užsiima bitės, bet ir girdėti jų dūzgesys. Iš avilio sklinda malonus medaus ir žiedadulkių kvapas, mat kiekviena bičių šeima turi savo išskirtinius feromonus.

„Darbai avilyje tik įsibėgėja, o kvapas ir dūzgesys jau jaučiasi. Iš pradžių maniau, kad bičių skleidžiami garsai trukdys namiškiams, bet viskas priešingai. Jų dūzgesys veikia net raminančiai. Kiek nakvojau savo apiterapiniame namelyje – miegi kaip negyvas. Galbūt dėl kvapo, vibracijų ir bičių skleidžiamos geros energijos. Labai džiaugiuosi, kad bitėms patinka ir mūsų miegamojo avilyje“, – apie sodybą, kurioje visas gyvenimas sukasi aplink bites, pasakoja jos šeimininkas P.Bernadišius.

Rekomenduojami video