Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Medžio darbai brango dvigubai, tačiau statybos stojo ne visur

Vasara – tikras statybų įkarštis. Vieniems statybų karštinę užgesino dvigubai pabrangusi mediena, kitiems darbai su medžiu ir toliau išliko aukso gysla. Visgi sodiečiai pasakoja, kad teko pakoreguoti remonto darbus ar dalį darbų planuotis patiems. Meistrai tikina, kad dalis žmonių, sužinoję apie išaugusias medienos kainas, užsakymus atšaukė laukdami geresnių laikų.

Planus teko keisti

Birutė gyvena netoli Kupiškio ir jau seniai svarsto apie senos terasos atnaujinimą. Terasa prie pat jos namo, šalia įėjimo, po stogu, tačiau lentos jau patrešusios, o kai kur ir girgžda, kliba. Prieš porą metų į pensiją išėjusi moteris savo jėgomis prižiūri terasą: vis nušluoja, kad nebūtų dulkių ir lapų rudenį, kiekvieną pavasarį tepa impregnantu, žiemą nukasa sniegą. Atėjus laikui keisti seną terasą. moteris susitarė su vietiniu meistru, aptarė darbų sąmatą, tačiau planus teko koreguoti sulaukus meistro skambučio.

„Esu pareiginga, man dirbti namuose vienas malonumas. Bet su amžiumi viskas dėvisi. Mano terasą statė vyras, bet dabar jo jėgos jau ne tokios, kad padarytų naują. Reikia visą ją keisti. Pernai kalbėjau su vietiniais meistrais, sutarėme, kad ją padarys už 1 200 eurų. Abu su vyru pasispaudę tiek galime leisti, bet jis mums po gero mėnesio paskambino ir pasakė, kad lentos pabrango kone dvigubai. Paskaičiavome, kad kol kas tai mums per didelė prabanga, teko atidėti darbus“, – atsidūsta VL kalbinta sodietė.

Tokių atvejų kaip Birutės šią ir praėjusią vasarą buvo ne vienas. Štai pirties apdailą šiemet norėjęs pasidaryti Darius Jankauskas nustėro pamatęs dailylenčių kainas. Jis sako norėjęs pirtelę apkalti deginta mediena, tačiau visa mediena brango, deginta – taip pat. „Man ši mediena atrodo labai gražiai, ji ilgaamžė, nes ugnis tarsi užkonservuoja medį. Tačiau žagtelėjau išvydęs pasikeitusias kainas. Jau sutariau su lentpjūve, kad man kitą pavasarį parūpintų pušinių lentų, o medieną bandysiu apdeginti pats. Tai nėra labai sudėtinga technika, tik reikės šiek tiek pasipraktikuoti“, – sutaupyti bent pusę tūkstančio eurų savarankiškai apdorojant medieną tikisi Darius.

Kaina padvigubėjo

Klaipėdos krašte besidarbuojantis „Tavo terasa“ savininkas Karolis Vasilevičius daugiausia dirba su medžiu – stato terasas, pastogines, sandėliukus. „Pas mane visuomet eilė apie 2–3 mėnesius. Tačiau po statybinių kainų šoko nemažai žmonių „atsisijojo“. Sulaukiu ne tiek daug skambučių, kiek anksčiau. Turime dar visą vasaros mėnesį, bet skambučiai kiek nurimo. Dabar daugiau skambina tie, kurie aiškiai žino, ko nori, jau yra susiplanavę darbus ir žino preliminarias kainas. Dirbu jau aštuonerius metus, daugiausia darau didesnes terasas, todėl klientai gali sau leisti planuoti tokius darbus. Gerokai mažiau skambučių iš tų, kurie skambindavo tik sužinoti kainas“, – pastebi Karolis.

Praėjusiais metais pušinės terasos kvadratinis metras kainavo apie 65 eurus, šiandieną – 120 eurų, o premium klasės PVC terasos lentos kainuoja 220 eurų už kvadratą. Vis dėlto žmonės nėra linkę išlaidauti, jie dažnai ieško „aukso viduriuko“. Dažniausiai žmonės renkasi medieną, kurios kaina – 150–180 eurų už kvadratą.

Vis dėlto darbo meistras turi, prastovų nėra, nes klientai jau turi atsidėję pinigų iš anksto numatytoms statyboms net ir žinodami, kad už darbus teks mokėti brangiau. Meistro skaičiavimu, praėjusiais metais pušinės terasos kvadratinis metras kainavo apie 65 eurus, šiandieną – 120 eurų, o premium klasės PVC terasos lentos kainuoja 220 eurų už kvadratą. „Vis dėlto žmonės nėra linkę išlaidauti, jie dažnai ieško „aukso viduriuko“. Dažniausiai žmonės renkasi medieną, kurios kaina – 150–180 eurų už kvadratą“, – atvirai pasakoja Karolis.

Yra atšauktų užsakymų

Pasiteiravus, ar nebuvo atšauktų užsakymų, klientams pranešus apie išsipūtusias medžiagų kainas, meistras neslepia, kad keli klientai atidėjo užsakymus. Anot jo, pernai vasarą medienos kubinis metras kainavo apie 300 eurų, o paskui kaina šoktelėjo iki 650 eurų. Klientams kaina pasirodė per didelė ir jie nusprendė palaukti geresnių laikų. „Šiemet mediena taip stipriai nebrango kaip pernai. Praėjusiais metais buvo didžiulis kainų šuolis. Per žiemą kaina buvo šiek tiek nukritusi, o dabar vėl pasivijo pernykštį lygį. Nuo šių metų tenka mokėti daugiau už varžtus, metalines dalis, tačiau jos galutinei sąmatai didelės įtakos nedaro“, – užtikrina pašnekovas.

Nors statybinių medžiagų kainos augo kaip ant mielių, meistrai tikina neskubėję kelti kainos už atliekamą darbą. Tai daryti teko tik šiemet dėl išaugusių degalų kainų. „Anksčiau nekreipdavau per daug dėmesio į tai, kiek per mėnesį išleidžiu kurui. Tačiau neseniai paskaičiavau, kad bendra suma – apie 600 eurų. Tenka vykti ir į Gargždus, Šilutę, Palangą ir kitus miestelius, maždaug 30 km spinduliu nuo Klaipėdos“, – apie tai, kad išaugusios degalų kainų privertė kelti darbų kainas, pasakoja terasų meistras Karolis.

Statybos visiškai sustojo

O štai pajūryje besidarbuojantis „Karkasinės pirtys“ įkūrėjas Mindaugas Grinkevičius sako, kad šią vasarą statybų rinkoje – štilis, darbai visiškai sustojo. Anot jo, telefonas jau ne viena savaitė tyli, žmonės užkonservavo pradėtas statybas. Šią vasarą jam teko statyti tik kelis sodo namelius, o štai praėjusi vasara buvo užpildyta pirčių statybomis.

Tokie metai, kad šiltuoju metų laiku visiškai nebūtų darbo, buvo tik prieš kiek daugiau nei dešimtmetį, kai šalį purtė ekonominė krizė. Meistras tikisi, kad rugpjūtį ar vėliausiai po pusmečio statybų rinka atsities ir užsakymai sugrįš. „Žmonės darbų nebeužsako, nes mediena pabrango dvigubai. Net logikos nėra užsakyti medžiagas. Esu linkęs palaukti, kol rinka bent kažkiek stabilizuosis. Dabar esu priverstinėse atostogose. Moku mokesčius, bet kol kas nieko neuždirbu“, – apgailestauja pašnekovas.

Skūpus moka du kartus

Iki didžiojo statybinių prekių brangymečio Mindaugas statė karkasines pirtis, terasas, pavėsines. Visiems savo statiniams jis suteikia garantiją, todėl tikina besirenkantis tik sertifikuotas medžiagas, lentpjūves, galinčias atsakyti už savo prekių kokybę. Pasak jo, žmonės dažnai pasimauna ant mažesnės kainos kabliuko, o paskui, kai išlenda darbo brokas, meistrai po kelerių metų jau būna pamiršę klientą ir jokios garantijos nesuteikia.

„Man skambina žmogus ir pasakoja, kad jis rado meistrus Šiauliuose, kurie pirtelę (3 x 6 m) gali pastatyti už 8 tūkst. eurų. Aš jiems labai paprastai atsakau – vien mano perkamos medžiagos kainuoja apie 12 tūkst. eurų. Stengiamės dirbti kokybiškai, nes pataupius po 5–6 metų vėl viską reikia keisti, todėl išleidžiamos dvigubos sumos. Atsirenku lentpjūves, iš kurių perku lentas. Lentpjūvė taip pat turi teikti garantiją, kad jei pas klientą, tarkime, dailylentė suskils, ji man ją pakeis. Deja, eilinė kaimo lentpjūvė tokių paslaugų nesuteikia“, – apie kruopščią statybinių medžiagų tiekėjų atranką kalba statytojas.

Žmonės užsako nesiderėdami

O štai Vilniaus krašte besidarbuojantis meistras, nenorėjęs atskleisti savo vardo, džiaugiasi kaip iš gausybės rago besipilančiais klientų užsakymais. Išgirdęs klausimą, ar šią vasarą darbai statybose nepradėjo stoti, nustebo. Jis tikina darbo turintis net keliems mėnesiams į priekį, o žmonių, laukiančiųjų eilėje, taip pat netrūksta.

„Darome visus darbus su medžiu: terasas, stogines, pavėsines. Mediena visiškai nebrango, nežinau iš kur visi traukia informaciją, kad ji labai brangi. Galiu pasakyti, kad šiemet už medieną moku šiek tiek mažiau nei pernai. Medieną perku vietos lentpjūvėse. Mano darbo įkainiai pakito labai nežymiai tik dėl degalų. Galiu pasakyti, kad pernai žmonės daug labiau skaičiavo pinigus. O dabar pasakai kainą ir niekas nesiginčija. Keista, nes atrodo, kad infliacija, maistas labai pabrango. Gal jau žmonės apsiprato ir tiesiog nebesiskundžia?“ – gūžteli pečiais stalius.

Rekomenduojami video