Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Margučių karalienė: „Vien žiūrėdamas marginti neišmoksi“

Vilnietė tautodailininkė Adelė Mickuvienė kasmet numargina kelis šimtus kiaušinių, ir visi jie skirtingi: įvairių spalvų bičių vašku meistriškai išrašyti tradiciniai ornamentai, subtiliai suderintos spalvos. Adelė ne veltui vadinama Margučių karaliene – jos meniškų, originalių kūrinių įsigijo Lietuvos etnografijos ir Dailės muziejai, daug nuperka kolekcininkai, nemažai išdovanota pažįstamiems. Adelės margučiai Lietuvą garsino parodose Japonijoje, Italijoje, Suomijoje. Už etninės kultūros paveldo puoselėjimą ir skleidimą meno kūrėjos statusą turinti tautodailininkė apdovanota Kultūros ministerijos premija.

Margina visus metus

„Kiaušinius marginu ne tik prieš Velykas – tuo užsiimu visus metus, ypač pavasarį ir vasarą, kai dienos būna ilgos, šviesios. Jie nenublunka, metų metus išlieka nepasikeitę. O šeimai prieš Velykas numarginu paprastesnių – suvalgau porą, ir man užtenka“, – sako Adelė.

Šio tradicinio amato moteris išmoko dar vaikystėje, gyvendama Telšių rajone, Tarvydų kaime, kuriame jau nebeliko gyventojų – sovietmečiu juos iškeldino melioracija.

„Nuo mažų dienų stebėdavau, kaip prieš Velykas kiaušinius vašku margina mano mamytė Barbora Gustienė ir teta Julija. Mama margindavo plonu smeigtuku, o teta į dubenėlį su vašku merkdavo degtuko galvutę – išeidavo stori ornamentai. Man jie būdavo labai gražūs. Taip ir išmokau bežiūrėdama...“ – prisimena moteris.

Nuo vaikystės žemaitė buvo linkusi prie meno, todėl baigė juvelyriką Telšių taikomosios dailės technikume. Daug metų dirbo Dailės kombinate, gamino ženkliukus emalės technika. Jos vyras Stasys ten pat dirbo graveriu. Tik išėjusi į pensiją menininkė visą laisvalaikį paskyrė margučiams ir...  liaudies muzikai. Adelė su Stasiu daug metų muzikuoja etnografiniame ansamblyje „Ūla“, o jų sūnus Alfredas – ansamblyje „Duja“.

Skutinėjimo technika sukurti Adelės margučiai. Asmeninio archyvo nuotr.

Tvirčiausi – ukrainietiški

Tautodailininkė margina vien baltus kiaušinius, bet jų gauti išties nelengva – tik prieš Velykas atsiranda prekybos centruose. Adelė džiaugiasi viename prekybos tinklų Lietuvoje radusi ukrainietiškų kiaušinių – šių lukštas tvirtesnis nei lietuviškų ar lenkiškų. Kaimiškus perka retai, nes neranda baltu lukštu.

Pirmiausia kiaušinius tautodailininkė paruošia marginimui: nuplauna, išdžiovina, smaigaliuose išduria skylutes ir švirkštu išpučia trynį bei baltymą – margina tik lukštą. Skirtingas vaško spalvas išgauna gelsvą bičių vašką maišydama su spalvotomis žvakutėmis arba vaškiniais pieštukais.

„Pasigaminu iškart kelis indelius su įvairių spalvų vašku. Margindama juos laikau ne ant žvakės, o ant elektrinės plytelės – taip man patogiau. Jau daug metų darbuojuosi vyro pagamintais smeigtukais skirtingo storio galvutėmis... Išrašytą vašku kiaušinį merkiu į indelį su ištirpintais dažais. Naudoju parduotuvinius medvilnės arba vilnos dažus, acto ir druskos pilu iš akies. Tačiau vieni margučiai nusidažo ryškiai, tolygiai, o kitų dažai neima, nors tu ką... Nesuprantu, kodėl taip atsitinka. Tada būna gaila, kad darbas nuėjo perniek, nes dailiai numarginti kiaušinį vašku prireikia beveik valandos... Kartais margučius skutinėju – irgi vyro sumeistrautu peiliuku“, – rodo savo darbo įrankius menininkė.

Marginimo įrankius pagamino Adelės vyras Stasys.

Išmokstama tik dirbant

Pasidalyti daugiamete tradicinio amato  patirtimi Adelę dažnai kviečia mokyklos, kultūros centrai, vaikų būreliai, švenčių rengėjai. Prieš Velykas kiaušinių virtimo margučiais procesą ji kelerius metus iš eilės demonstravo viename Vilniaus prekybos centrų, kur susirinkdavo būriai vaikų su mamytėmis.

„Tačiau vien žiūrėdamas marginti neišmoksi. Dabar internete pilna filmukų, kaip kiaušinius dailinti vašku ar kitomis technikomis. Bet tik per ilgus metus įgunda ranka, atsiranda įgūdžių. O pradžioje gaunasi tep lep... Tačiau mokytis ir tobulėti – labai smagu“, – šypsosi atkakli žemaitė.

Margučių raštų ji nekuria iš anksto, viskas gimsta dirbant. Vieną pradeda marginti nuo galo, kitą – nuo šono. Adelė nesigilina, ką simbolizuoja margučių raštai: perprasti senovinių ornamentų reikšmes – etnografų darbas. Dailiausi A.Mickuvienės kiaušiniai įamžinti atvirukuose bei liaudies meno leidiniuose.

Tiesa, pastaraisiais metais menininkė margina mažiau kiaušinių, nes silpta regėjimas, ir vyro sveikata šlubuoja – tenka jį slaugyti.

Skirtingų spalvų vašku marginti kiaušiniai. Asmeninio archyvo nuotr.

PATARIMAI

Kad kiaušiniai verdant neskiltų

  1. Apie parą kiaušinius, kuriuos ruošiatės dažyti, palaikykite kambario temperatūroje.
  2. Prieš virdamos kiaušinius dar apie dvi valandas pamirkykite juos šiltame vandenyje – tada ant lukšto išryškėja pažeistos vietos. Tokius geriausia sunaudoti kepiniams. Nešvarumus ir žymėjimą švelniai nuvalykite kempinėle su soda.
  3. Prieš dėdami į puodą adatėle pradurkite bukąjį kiaušinio galą, kad išeitų oras, kuris verdant plečiasi ir įskelia lukštą.
  4. Kiaušinius dėkite į puodą plačiu dugnu, pripilkite kambario temperatūros vandens, įberkite kelis šaukštus druskos ir virkite ant lėtos ugnies penkias (jei norite skystų) arba dešimt minučių (jei norite kietų).

Rekomenduojami video