Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lietuvoje švenčiamos Oninės

Šį ketvirtadienį Lietuvoje švenčiamos Oninės. Lietuvių tautosakoje ši diena simboliškai žymi rugiapjūtės pabaigtuves ir yra viena svarbiausių vasaros švenčių, o Onos vardas – vienas populiariausių moteriškų vardų Lietuvoje.

Pasak etnologų, Oninės pradėtos minėti dar pagoniškoje Lietuvoje, tądien, baigus didžiausius vasaros darbus, rengtos vakaronės, derliaus šventės.

Lietuvoje įvedus krikščionybę, ši šventė sutapatinta su šventosios Onos varduvėmis. Ji vadinta moterų globėja ir užtarėja, kai kur Lietuvoje taip pat buvo laikoma saugotoja nuo gaisro ir ugnies.

Dėmesys Onoms neblėsta ir šiandien: Oninių šventės sostine pavadinta Punia, prieš šešerius metus Kaune gyvenančios aktyvios Onos susibūrė į „Onų draugiją“, o Onos vardas – populiariausias moteriškas vardas Lietuvoje.

Nors pastaraisiais metais taip pavadinama vis mažiau mergaičių, vardų registre šiuo metu yra daugiau nei 35 tūkst. Onų. Daugiausia Onų gimė prieš 45-erius metus, vėliau šio vardo populiarumas atgimė Nepriklausomybės pradžioje.

Rekomenduojami video