Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lietuvių soduose populiarūs kaulavaisiai

Norėčiau įsiveisti įvairių kaulavaisių. Patarkite, ką sodinti, kokias veisles rinktis.

Atsako medelyno savininkė, agronomė Loreta Buskienė.

Iš kaulavaisių perkamiausios yra slyvos, taip pat trešnės, vyšnios, abrikosai ir persikai. Pastebėjau, kad žmonės mėgsta geltonvaisę slyvą Earlygolden, taip par raudonus vaisius vedančias veisles Kometa, Viktorija, Favorite, Desultane, desertines, stambiais mėlynos spalvos vaisiais džiuginančias Čačanskarana, Valor, Jubileum. Perdirbti ypač tinkama veislė Stenli. Pastebėjome, kad didesnių miestų sodininkai mėgėjai labiau perka desertinių veislių slyvas, o mažesnių miestelių ir kaimo vietovių sodų puoselėtojai nori slyvų ir kitų vaismedžių veislių, kurių vaisius būtų galima džiovinti, šaldyti, naudoti kompotams ruošti.

Šį pavasarį lietuviai ypač domisi ir trešnėmis, ieško stambiavaisių, įvairaus ankstyvumo veislių. Turintieji mažai vietos sode nori sodinti savidulkes trešnių veisles, kad užtektų vieno medelio. Mat kitų trešnių selekcininkai rekomenduoja sodinti po dvi ar daugiau skirtingų veislių, kad jos gerai apsidulkintų ir gausiai derėtų. Buskų šeimos medelyne pirmiausia siūlomos lietuviškos, taip pat latviškos, rusiškos trešnių veislės, kurios yra prisitaikiusios prie mūsų klimato sąlygų. Populiariausios lietuviškos trešnių veislės yra Jurgita, Mindaugė, Anta. Iš geltonvaisių trešnių žmonės labiausiai ieško latviškos veislės Paula, išsiskiriančios saldžiomis, geros kokybės uogomis ir gausiu derliumi. Sodininkai mėgėjai noriai perka stambiavaises trešnių veisles Summit, Šneiderio vėlyvoji, Doneckij ir kitas.

Pavasarį žmonės sodina daug vyšnių. Vieni perka žinomas, seniai Lietuvoje auginamas vyšnių veisles, tokias kaip Žagarvyšnė, Vytėnų žvaigždė, Studenčeskaja, Molodiožnaja, kiti ieško stambiauogių Groniasta, Lucyna, Debrecen, Pandy, Šalūnja. Dauguma žmonių nori žemaūgių vyšnių veislių, tokios yra stambiauogė rusiška veislė Vstreča, lietuviška Notė, iš Žagarvyšnės kilusi veislė Grabauskinė, taip pat Molodiožnaja. Labai svarbu, kad vyšnios būtų atsparios labiausiai paplitusioms ligoms – moniliozei ir kokomikozei. Iš abrikosų populiariausios veislės yra Šiaurės triumfas, Karola, lietuviškas Jūris. Šiemet dar siūloma nauja latviška abrikosų veislė Ritausma. Šios veislės yra savidulkės, todėl užtenka pasodinti vieną medelį. Iš persikų žmonės labiausiai ieško latviškos veislės Maira, taip pat sodina kanadietiškas veisles Vulcan, Vigril, lenkišką stambiavaisę Inka.

Rekomenduojami video