Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lazdyn, lazdynėli....

Pavasarį ne vienas sodins lazdynus. Kadangi jie yra ankstyvos vegetacijos augalai, svarbu šio darbo nenuvėlinti.

Platus pasirinkimas

„Jei nusprendėte auginti lazdyną, geriau nusipirkite kultūrinės veislės medelį. Jis derės kelis kartus gausiau negu miškinis, užaugins stambesnius vaisius, – aiškino agronomė Joana Giedraitytė. – Didieji lazdynai – tai iki 10 m aukščio užaugantys krūmai. Jų lapai apvalūs, dantytais pakraščiais. Riešutukai auga kekėmis net po šešis, o kartais ir po dvylika. Raudonlapių didžiųjų lazdynų lapai – tamsiai purpuriniai, o kevalai – rausvi. Šie augalai atsparūs šalčiui.“

Pasak pašnekovės, dėmesio verti turkiniai lazdynai, užaugantys net iki 20 m aukščio. Jų lapai tamsiai žali, išsprogsta labai anksti ir ilgai žaliuoja. Riešutus gaubia karpytas sijonėlis. Šios rūšies lazdynai auga greitai, pakenčia pavėsį ir sausrą, yra atsparūs šalčiui.

Reiklūs drėgmei

„Mandžiūriniai lazdynai užauga 4–5 m aukščio. Rudenį jų lapai nusidažo ryškiai oranžine arba auksine spalva. Pailgi riešutai auga kekėmis po tris keturis. Nuo kitų rūšių skiriasi labai kietu kevalu. Mandžiūriniai lazdynai gerai auga paunksmėje ir gausiai dera, bet yra reiklūs drėgmei“, – atkreipė dėmesį agronomė. Augalų kolekcininkai renkasi ir „Halės milžinus“. Šios rūšies lazdynų riešutų krūmas greitai auga, yra šakotas, platus. Jie gerai ištveria šalčius, yra atsparūs ligoms ir kenkėjams, nereiklūs dirvai. Gausiai dera ir užaugina stambius apie 4 g sveriančius riešutus.

Būtina tręšti

J.Giedraitytė aiškino, kad lazdynams labiausiai patinka drėgnos, bet nešlapios juodžemio ar priemolio dirvos, kuriose yra daug organinių medžiagų. Į sunkesnę dirvą reikėtų įmaišyti smėlio ir durpių. Smėlyje lazdynai labai prastai auga ir beveik nedera.

Šiuos krūmus reikėtų sodinti šiltoje, gerai saulės apšviestoje vietoje. „Daug laiko lazdynų priežiūrai skirti nebūtina. Tačiau norint sulaukti gausaus derliaus ir džiaugtis gražiu krūmu, jį kasmet reikėtų patręšti mineralinėmis trąšomis (200 g superfosfato ir 50 g kalio druskos), o kas dvejus metus – organinėmis trąšomis (20 kg komposto). Vasarą aplink krūmą reikia negiliai supurenti žemę ir pamulčiuoti nupjauta žole. „Kad lazdynas pernelyg nesutankėtų, jį kas penkerius metus pavasarį genėkite – išpjaukite senas šakas, suformuokite V formos krūmą ir palikite tik 4–5 derančias šakas“, – patarė specialistė.

Lazdynų riešutuose yra daug baltymų, vitaminų B ir E, mineralinių medžiagų – kalcio, fosforo, magnio, kalio. Jų branduolį sudaro net 60–80 proc. vertingo aliejaus. Lazdynų riešutai stiprina žarnyną, skatina lytinį bei protinį aktyvumą. Jų galima prisirinkti miške arba nusipirkti, tačiau nuraškyti nuo savo medžių daug skanesni. Lazdynas gali augti apie 90 metų, o pirmo derliaus sulauksite praėjus 4–5 metams po pasodinimo.

 

Rekomenduojami video