Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lauko virtuvė sodyboje tampa šeimos poilsio centru vasarą

Ko gero, daugelis mūsų prisimena lauko virtuvėles, kuriose mūsų močiutės virdavo įvairias košes, bulves ar kitus pašarus gyvuliams. Lauko virtuvėlė buvo skirta tam, kad nešvarūs darbai būtų atliekami ne namų patalpose, o lauke. Tačiau šiandieną lauko virtuvės įgavo visai naują prasmę. Jos tapo ne tik maisto gamybos vieta šeimos stalui, bet ir tikrų tikriausia šeimos poilsio oaze. Tokių lauko virtuvėlių daugėja ir užmiesčio sodybose.

Sulipdė kaip kregždės lizdą

Apie tai, kad lauko virtuvė įgauna visai kitą prasmę, nei ankstesniais laikais, pasakoja Trakų rajone sodybą turinti Jurgita Sėjūnaitė. Jos namų kieme – erdvi lauko virtuvė su visais patogumais. Tiesa, ji iškilo ne per naktį. Moteris juokauja, kad virtuvė it kregždžių lizdas detalė po detalės buvo sudėta ne per vienus metus.

„Lietuvoje išpopuliarėjo kepsnių ir grilio kultūra. Atsirado daugybė kepsninių, kazanų, todėl lauke puikiausiai galima gaminti ne tik kepsnius, bet ir kitokius patiekalus. Kepant mėsą reikia ieškoti vietos, kur pasidėti dubenį, tada atsiranda poreikis ir patogiai nusiplauti rankas. Žingsnis po žingsnio, lauke susikūrėme tikrą virtuvėlę“, – pasakoja J.Sėjūnaitė.

Lauko virtuvė Jurgitos sodyboje įrengta poilsio ir laisvalaikio zonoje, šalia sodo, daržo, kubilo, pirties, terasos. Pasak jos, virtuvė tapo ne tik maisto ruošos vieta, bet ir šeimos pasisėdėjimų centru. „Lauko virtuvę kūriau taip, kad kas nors galėtų sėdėti prie stalo, bendrauti ar tiesiog skaityti knygą“, – pridūrė ji.

Su visais patogumais

Lauko virtuvės projektas J.Sėjūnaitės sodyboje prasidėjo nuo šašlykinės. Tiesa, tai ne paprasta metalinės konstrukcijos šašlykinė, o speciali mūryta krosnis su kaminu, pritaikyta būtent šašlykų kepimui. Tiesa, ilgainiui ja naudotis pasidarė nelabai patogu.

„Pasistatėme šašlykinę, bet ji stovėjo visiškai vieniša, kieme atrodė kaip bažnyčios bokštas. Be to, tai lyja lietus, tai pučia vėjas. Stovėti prie šašlykinės buvo nejauku ir nepatogu, nes neturėjome kur pasidėti mėsos – ant žemės juk nedėsi. Tada prie šašlykinės atsirado stalas. Kadangi pas mus tikrai gana dažnai lyja, atsirado poreikis statyti stoginę“, – apie nejučiomis pradėjusią kilti lauko virtuvę pasakoja pašnekovė.

Aplink šašlykinę šeimyna išklojo trinkeles, tada ėmėsi stogo. Iškilo gražus, tamsintu polikarbonatu dengtas stogelis. Jį laiko tvirtos medinės sijos. Sutvėrus pagrindą, šeimyna dar rado ką patobulinti. Pastačius spinteles, lentynas indaujai, netruko įsivesti vandentiekį, įmontavo kriauklę.

„Juk kartais atsineši daržovių tiesiai iš daržo, nesinori purvinomis šlepetėmis kulniuoti į namų virtuvę ir daržoves plauti ten. Viskas taip ir „užsisuko“. Prasidėjo nuo kriauklės, tada pagalvojau, kad ir druskos, pipirų nesinorės kiekvieną kartą vis bėgti namo pasiimti. Taip atsirado lentynėlės, spintelės. Visa erdvė susidėliojo iš poreikio. Ilgainiui jau pradedi galvoti apie emocijas ir detales, kurios suteikia džiaugsmo. Pavyzdžiui, ant stalo augantys aromatiniai augalai, kurie ne tik gražiai atrodo, maloniai kvepia, bet ir kartais nukeliauja į lėkštę“, – apie įsirengtą lauko virtuvę su visais patogumais pasakoja J.Sėjūnaitė.

Iš medinių perdangų – stalai

Lauko virtuvėje taip pat stovi kazanas, kuriame troškinami kuo įvairiausi patiekalai: sriubos, plovas, troškiniai. Šalia sukrautos malkos. Pasiteiravus, ar lauko virtuvė yra tik šiltojo metų laiko džiaugsmas, Jurgita užtikrino, kad čia gamyba verda praktiškai ištisus metus.

„Vasarą daugiausia kepame kepsnius, šašlykus, bet tai juk tik dalis mūsų meniu. Rudenį ar žiemą puikiai išnaudojame troškintuvą. Lauke gamintas maistas – ypatingas“, – pabrėžia sodietė. Pasiteiravus, kiek lauko virtuvės statybos šeimai atsiėjo, J.Sėjūnaitė biudžeto įvardinti negalėjo, nes ji iškilo ne per vienus metus. Be to, buvo panaudota didelė dalis statybinių medžiagų, likusių nuo anksčiau vykusio remonto.

„Visi sodybose po remonto tikrai turi atlikusių medžiagų. Skatinu į jas pažiūrėti kūrybiškai, neinvestuoti daug pinigų – verčiau kurti tokią zoną, kurioje pačiam būtų malonu būti. Daug kas investuoja į tai, kad statybinės atliekos būtų išvežamos, tačiau tikrai šį tą galima panaudoti. Daug kas sako, kad mano stalai terasoje ir virtuvėje labai gražūs. O žinote kaip jie pas mane atsirado? Kai remontavome stogą, buvo sudėtos medinės perdangos statybininkams. Aš jas vėliau susirinkau, perdažiau, pritvirtinau kojas. Dabar man jie tarnauja 12 metų kaip stalai“, – į kieme ar garaže susikaupusias statybines atliekas pažiūrėti kūrybiškai ragina J.Sėjūnaitė.

Pirmiausia – funkcionalumas

Išsvajotos lauko virtuvės šiuo metu laukia Milda Kavaliauskienė. Per televiziją pamačiusi reportažą apie tokio tipo virtuves užsienyje, jos užsimanė ir savo namuose – netoli Birštono įsikūrusioje tėvų sodyboje. Tiesa, ją šeimyna gaminsis ne savo rankomis – užsisakė iš meistrų. Anot pašnekovės, renkantis namų ar lauko virtuvę svarbiausia pagalvoti apie funkcionalumą.

„Nemėgstu apsikrauti nereikalingais daiktais, todėl kai derinome šį projektą, iškart žinojau, kad man reikės kriauklės, indaujos spintelės, įrankiams skirtų stalčių. Reikia suprasti, kad virtuvė yra lauke, todėl indus, puodus reikia saugoti nuo dulkių. Palikus viską ant spintelių ilgesniam laikui net nespėsime apsidairyti, kaip visur pradės megztis voratinkliai“, – tikina pašnekovė.

Kaina priklauso nuo komplektacijos

M.Kavaliauskienė taip pat pridūrė, kad lauko virtuvę įsirengti toli gražu ne taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Lietuvoje jomis prekiaujančių ar jas montuojančių įmonių ir meistrų nėra daug, todėl susiradus patrauklų pasiūlymą užsakymo tenka laukti kiek daugiau nei mėnesį.

„Kaina priklauso nuo komplektacijos. Mūsiškė paprasta, todėl už viską, įskaitant ir montavimo paslaugą, sumokėsime kelis tūkstančius eurų. Tačiau mačiau, kad kiti pardavėjai siūlo virtuvių net su gartraukiais, įmontuojamu šaldytuvu. Su lauko virtuve kaip ir su automobiliu – kainą lemia pasirinkta komplektacija. Visos smulkmenos, kurių užsigeisime, turi savo kainą. Lemputės, lentynų dydis, išplanavimas, plotas ir kt. Vienoje svetainėje mačiau lauko virtuvę, kuri kaip dėžutė pilnai užsidaro. Toks pakeliamas dangtis gal visai ir funkcionalus, nes žiemą patogu viską laikyti, esant blogam orui palikti daiktai nesušlampa, bet mums toks projektas būtų buvęs per brangus“, – lauko virtuvių komplektacijų subtilybes spėjo išnagrinėti Milda.

Būtinas apšvietimas

Lauko virtuvei jau pamažu ruošiama vieta: statoma stoginė, paklotas akmens masės plytelių grindinys. Jos pasirinktos ir dėl tvirtumo, ir dėl paprastesnės priežiūros. Svarbu įvertinti tai, kad lauko virtuvėje ant grindų taip pat kris maisto likučiai, tikš riebalai, todėl grindinį turi būti lengva prižiūrėti.

„Mes kaip lotynų amerikiečiai – vėlyvi, kartais vakarienę pradedame ruošti tik po 21 val. vakaro. Dėl to mums buvo labai svarbus apšvietimas. Jau kalbėjome su elektrikais, kurie įrengs elektros instaliaciją, pakabins žibintus. Dėl jaukumo pasikabinsime ir lempučių. Prie idėjų generavimo labai prisideda ir vaikai. Jie turėjo žaislinę virtuvėlę, o dabar su dideliu entuziazmu ėmėsi lauko virtuvės projekto“, – su nekantrumu naujosios virtuvės laukia M.Kavaliauskienė su visa šeima.

Praktiniai patarimai

Įrengti lauko virtuvę ar ją suprojektuoti vis dažniau prašoma ir kraštovaizdžio dizainerių. Pastarieji prieš renkantis vieną ar kitą variantą pirmiausia kviečia įvertinti savo ir šeimos poreikius. Labai svarbu atkreipti dėmesį į šiuos aspektus:

·         Plotas. Jei maistą gaminsite drauge su didele kompanija, skirkite daugiau erdvės. Ne mažiau svarbu, kad maisto gamybos zona būtų organizuota taip, kad maistą ruošiančiam šeimininkui nereikėtų stovėti nugara į svečius ar šeimos narius.

·         Patogus išplanavimas. Jei maisto ruošai žadate skirti mažiau dėmesio, bet norėsite ilgiau vakaroti su draugais, daugiau investuokite į patogią, erdvią vakarėlio vietą, sėdimas vietas, patogų stalą.

·         Patogumai. Jei lauko virtuve norite naudotis kasdien, įsirenkite specialiai tam skirtą vietą, apsaugotą nuo lietaus, su visomis komunikacijomis: vandeniu, nuotekomis, elektra. Jeigu norėsite šioje zonoje turėti elektrinį grilį ar elektra valdomų prietaisų, tuomet apie tai reikia žinoti iš anksto. Tačiau net jei virtuviniams elektriniams prietaisams nereikalinga elektra, lauko apšvietimas, šviečiančios girliandos suteiks jaukumo ir foninį apšvietimą. Be to, šią poilsio zoną galėsite išnaudoti ir darbui iš namų, tad be vargo pasikrausite kompiuterį ar telefoną.

·         Laužavietė. Jei maistas lauko virtuvėje ruošiamas retai, tuomet vietoje grilio, krosnies ar kazano rinkitės laužavietę, aplink kurią galima jaukiai vakaroti su šeimyna ar draugų kompanija.

·         Detalės. Lauko virtuvė skirta ne tik skaniai pavalgyti, bet ir jaukiai pavakaroti. Jaukumo suteiks dekoratyvinės pagalvėlės, prieskoniniai augalai, kabančios žydinčios gėlės.

Lauko virtuvė – vieta, kur susiburia šeima tiek vasarą, tiek rudenį, todėl nepamirškite, kad joje turi būti patogu ir jauku.

Rekomenduojami video