Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lauko baldai turi būti ne tik gražūs, bet ir funkcionalūs

Šylantis oras vis labiau vilioja daugiau laiko praleisti gryname ore. Iš po žiemos sodiečiai traukia savo laikytus baldus, juos valo, impregnuoja ir ruošia naujam sezonui. Tačiau jei ieškote naujų lauko baldų, prieš pirkdami ramiai apsvarstykite, kokiu tikslu baldus renkatės ir kur juos planuojate statyti. Iš anksto parengtas planas padės ne tik sutaupyti, bet ir protingiau išnaudoti erdvę, o išsirinkti baldai tarnaus ilgiau.

Išsiaiškinkite poreikius

Šilti ir saulėti orai vis dažniau kviečia ne tik tvarkytis kieme, bet ir jame poilsiauti. Sodiečiai iš sandėliukų traukia sodo baldus, valo nuo jų dulkes, juos impregnuoja, ruošdami šiltajam metų sezonui. Tačiau prieš parenkant jiems vietą, svarbu atsižvelgti į kelis svarbius momentus, tokius kaip šeimos poreikiai, vietos išplanavimas. Kraštovaizdį projektuojantys dizaineriai dėsto, kad ieškant vietos baldams sode ar terasoje labai svarbu tinkamai suskirstyti erdvę. Juk tokius pačius principus taikome ir gyvenamosiose patalpose. Prieš nešdami baldus į miegamąjį suplanuojame, kur stovės lova, komoda, veidrodis, valgomajame – kur ir koks stalas, kiek ir kokių kėdžių reikės. Lygiai tokie patys principai turėtų atsispindėti ir skirstant lauko baldų išdėstymą.

Be to, specialistai pataria, kad prieš imantis darbų geriausia nusibraižyti planą. Jis padės kur kas paprasčiau suvokti, kiek turite vietos ir kokio dydžio baldus galima pirkti. Stalas ir gultai yra didžiausi baldai, tad pirmiausia atraskite vietą jiems, o paskui derinkite likusius.

Poilsį derinant su darbu

Kraštovaizdžio architektė Kotryna Būdvytytė planuojant lauko baldų išdėstymą pataria pirmiausia gerai išsiaiškinti šeimos poreikius. Taip pat ne mažiau reikšminga tiksliai žinoti, ką kuriamoje terasos ar sodo zonoje planuojama veikti. Ar joje norite tik poilsiauti? Galbūt ieškote ramaus kampelio, kur gryname ore galėtumėte dirbti? O gal tai bus šeimos susirinkimo zona, kurioje pietausite ar vakarieniausite?

Pašnekovė pastebi, kad prasidėjus pandemijai labai daug žmonių pradėjo dirbti iš namų, o kambario ofisus pasitaisius orams jie perkėlė į lauką. Todėl jei lauko baldai reikalingi darbui, jie turi būti praktiški ir patogūs. Tačiau net ir planuojant dirbti lauke, baldų funkcionalumą galima suderinti su poilsiu. Lauko baldai nėra pigūs, todėl geriausia rinktis tokius, kurie ne tik būtų patrauklūs akiai, bet ir galėtų išpildyti ne vieną funkciją. Tačiau prieš juos rinkdamiesi apsispręskite, kur juos statysite. Pasak K.Būdvytytės, reikia atsižvelgti, kad tai nebūtų per daug saulėta ar pavėsinga vieta. Labai svarbu, kad vieta būtų rami, su užuovėja. „Baldai turi būti patogūs, praktiški. Žmonių rutina labai dažnai yra panaši. Jie ryte keliasi, nori išgerti kavos, o paskui sėsti dirbti“, – dėsto kraštovaizdžio architektė.

Mėgstami krėslai-gultai

Pasak jos, jei turime ne mažesnę kaip 2,5 metro pločio terasą, rekomenduojama statyti apvalius stalus. Prie jų įprastai gali atsisėsti daugiau žmonių, nei prie stačiakampio ar kvadrato formos stalo. O jei gausesnių susibūrimų neplanuojate, puikiai tiks jau minėti kvadrato, stačiakampio formos stalai. Kraštovaizdžio projektavimo specialistė atkreipia dėmesį, kad itin populiaru rinktis sulankstomus krėslus arba, paprasčiau sakant – šezlongus, kuriuose galima sėdėti pusiau gulomis.

Jei sodyboje nebūnate nuolat

Pati erdvė, kurioje planuojate statyti baldus, labai dažnai nurodo, kiek ir kokių konkrečiai baldų reikia. Jei lauko baldus planuojate laikyti atviroje, vėjo perpučiamoje erdvėje, interjero dizainerė Jurgita Petrauskaitė siūlo rinktis tvirtesnės konstrukcijos ir stabilesnius baldus, kad didelis vėjas jų nenupūstų. Kita vertus, jeigu planuojate baldus nakties metu laikyti sandėliuke ar įnešti į namą, geriau rinkitės lengvesnius, kad juos būtų nesunku nunešti iki saugojimo vietos.

Ieškant lauko baldų ne mažiau svarbu įvertinti ir medžiagas, iš kurių jie pagaminti. Skirtingos medžiagos reikalauja ir skirtingos priežiūros. Įvertinus, ar vėjuotomis ir lietingomis dienomis jie bus lauke, ar po stogu, galima ieškoti konkrečių baldų.

„Ne visos terasos yra apsaugotos nuo lietaus. Taip pat dalyje sodybų žmonės būna tik savaitgaliais ar poilsio dienomis, todėl jie baldų nenori palikti lauke, kai jų nėra namuose. Šiuo atveju puikiai tinka lengvesnės konstrukcijos pinti vytelių ar plastikiniai baldai, nes jie nesunkiai kilnojami“, – sako interjero dizainerė.

Skirtingos medžiagos – skirtinga priežiūra

Ieškant lauko baldų ne mažiau svarbu įvertinti ir medžiagas, iš kurių jie pagaminti. Skirtingos medžiagos reikalauja ir skirtingos priežiūros. Įvertinus, ar vėjuotomis ir lietingomis dienomis jie bus laikomi lauke, ar po stogu, galima ieškoti konkrečių baldų. Vieni baldai labai sėkmingai žiemoja, kitiems drėgmė yra labai žalinga.

Štai mediniai baldai, veikiami lietaus ir saulės, ilgainiui netenka savo pirminės prekinės išvaizdos, todėl juos reikia šveisti, impregnuoti ar dažyti. Vis dėlto iki šiol tai vieni populiariausių lauko baldų šalyje, kurie laikomi tiek lauke, tiek po stogu.

J.Petrauskaitės teigimu, praktiškas ir ilgaamžis pasirinkimas – ratano baldai. Tai lengvi, estetiški ir patogūs pinti baldai, pasižymintys tvirtumu, atsparumu UV spinduliams ir drėgmei. Dažniausiai iš ratano pinamos kėdės, suoliukai, krėslai, stalai. Nors ši medžiaga itin tvirta, esant stiprioms liūtims ar atvėsus orams baldus rekomenduojama nešti po stogu. Be to, šie baldai atrodo gana natūraliai, todėl puikiai dera prie kaimiškos aplinkos.

Metalinės konstrukcijos baldai garantuos ilgą tarnavimo laiką, tačiau jeigu jie gaus daug drėgmės, prasidės korozija. Ši konstrukcija gana šalta, todėl būtina pasirinkti kokius nors minkštus paviršius. Taip pat metalines konstrukcijas kas keleri metai gali tekti perdažyti.

Lauko baldams gaminti dažnai naudojamas ir aliuminis. Jis kiek lengvesnis už metalą, todėl ir baldai yra ne tokie sunkūs. Dar vienas privalumas – ilgaamžiškumas ir didesnis atsparumas drėgmei.

Plastikiniai baldai dažnai yra pigiausi. Tačiau jeigu plastikas kokybiškas, baldus naudosite tikrai ilgai. Pasak K.Būdvytytės, pirmiausia plastikas turi būti tvirtas, o parinkus gražią spalvą tokie baldai gražiai įsilies net ir į kaimišką peizažą.

Nesivadovauti emocijomis

Interjero dizainerės teigimu, kad ir kuri medžiaga arčiausiai širdies, labai svarbu lauko baldus planuoti taip, kad jie būtų patogūs ir gražiai derėtų prie aplinkos.

„Pastebiu, kad žmonės pasiduoda emocijoms ir iš prekybos centrų per akcijas tiesiog šluoja lauko baldus. Tačiau kai prekybininkai valo sandėlius, atitaikyti baldų komplektacijas gali būti sunku. Tada stalas būna vienoks, kėdės – kito dizaino ar spalvos. Susidaro netvarkos įspūdis. Idealu, jei bet kokie didesni pirkiniai būtų planuojami su aiškia vizija, kokių baldų nori ir kur jie bus pastatyti. Tai leis ne tik planuoti pajamas, sutaupyti, bet ir gauti norimą prekę, o ne tą, kuriai buvo nuolaida“, – savo nuomonę dėsto pašnekovė.

„Kambarys“ sode

Lauko terasose ar tiesiog sode atsiranda supami krėslai, hamakai. Jie padeda sukurti privatumo įspūdį, leidžia atitrūkti nuo kasdienybės ir atsipalaiduoti gryname ore. Kraštovaizdžio architektė pasakoja sulaukianti nemažai klientų prašymų sukurti „kambarį“ sode. Paprastai sakant, surasti sode vietą, kurioje vaismedžių šakos užstoja saulę ir suteikia daugiau privatumo. „Vienas toks „kambarys“ galėtų būti tiesiog pakabinamas hamakas. Šakos turi suformuoti savotišką stogą, kad saulė nepliekstų tiesiai į akis. Žmonėms gera atsigulus mėgautis lapų šnarėjimu, paukščių čiulbėjimu“, – pasidaryti tikrą rojaus kampelį savo sode kviečia kraštovaizdžio architektė.

Balkone ar terasoje taip pat pamėgta kabinti supamus krėslus, vadinamuosius kiaušinius. Tik prieš kabindami į vietą apžiūrėkite, kad krėslas negautų per daug tiesioginės saulės šviesos ir jame nereikėtų „kepti“ ar, priešingai, šalti nuolatiniame pavėsyje. Nors didžiuosiuose prekybos tinkluose jų pasirinkimas itin platus, K.Būdvytytė pastebėjo, kad sodybose žmonės renkasi platesnius, didesnę sėdimąją dalį turinčius pakabinamus krėslus, kuriuose galima ir jaukiai pasnausti. Kadangi jų vidinė dalis medžiaginė, pasistenkite juos kabinti ten, kur ant jo neužlytų, arba rinkitės tokį krėslą, kurio medžiaga yra atspari drėgmei, lengvai nusiimanti.

J.Petrauskaitė pasakoja, kad šiuo metu madingi ir pakabinami makramė krėslai. Jie sukuria lengvumo, natūralumo įspūdį. Krėslai pinami iš itin tvirtų virvių, todėl lengvai atlaiko žmogaus svorį. Makramė supami krėslai tinka tiek lauko, tiek vidaus (įstiklintose) terasose ar tiesiog balkone.

Pasisėdėjimui prie židinio

Šiuo metu sodybų kiemuose ar soduose itin populiaru pasistatyti lauko židinį. Anot K.Būdvytytės, jei lauko židinys įgilintas, šalia jo galima statyti ir medinius baldus, jeigu pastatomas, tinka akmens masės baldai, nes jie nuo ugnies greičiau įšyla, o prireikus juos patogu nuvalyti. Jeigu ant tokio suoliuko sėdėti per kieta, galima priderinti ir pagalvėles.

Išmesti ar atnaujinti?

Sodybą prieš dvejus metus įsigijęs Andrius Požerskis sako daržinėje radęs senų medinių lauko baldų. Jie buvo lakuoti, tačiau lakas atsilupęs, vietomis kėdės buvo įskilusios, todėl reikėjo apsispręsti, ką su jomis daryti – išmesti ar atnaujinti. Vyriškis pasirinko pastarąjį variantą.

„Vasarą pasiskolinau elektrinį juostinį šlifuoklį. Nors buvau paskendęs dulkėse, kėdes pavyko atnaujinti. Jas sutvirtinome, nes atlošai jau klibėjo. Kėdes naudosime terasoje, kurią planuojame iki vasaros pasistatyti. Nušlifavome ir seną medinį stalą. Medinius baldus laikysime po stogu, nes gavę drėgmės jie labai ilgai džiūva. Pas tėvus kaime turime stoginę, kurioje aliuminio karkaso baldai su pagalvėmis. Jeigu lyja, jas greitai sunešame į vidų. Paskui tik vandenį nušluostome ir vėl galime sėdėti po stogu. O štai medis drėgmę ilgokai išlaiko, todėl man geriau tokius baldus laikyti tik po stogu“, – įsitikinęs naujakurys sodietis.

Genialumas paprastume

Išpurvintus baldų paviršius (tekstilę) Andrius sako prižiūrintis nesunkiai. Pasak jo, genialumas – paprastume. Tekstilei išvalyti apstu įvairių specializuotų purškiklių, valiklių, tačiau vyriškis atviras – jam labiausiai pasiteisino paprastas ūkiškas muilas su tulžimi. „Dar vaikystėje mama mano drabužius skalbė su ūkišku muilu. Jeigu jis įveikdavo žolės ar kraujo dėmes, kodėl arbata aplietos pagalvės neišplaus“, – paklaustas, kokias veiksmingiausias priemones minkštųjų baldų dalių priežiūrai jis atrado, atsako pašnekovas.

Rekomenduojami video