Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lapkričio stebuklas ant palangės Vydmantuose

Skambutis į redakciją: „Laba diena, “pas mus” įvyko stebuklas. Ar čia pataikiau?“ „Taip, kreipiatės būtent ten, kur reikia. Pasakokit“. Štai tokio skambučio trečiadienio rytą iš Ritos Juozapavičienės. Moteris papasakojo apie alijošių, jos namuose kaupiantį pumpurą ir netrukus išsiskleisiantį. Dabar gražuolis puikuojasi pas Ritą ant palangės Vydmantuose.

„Buvom jį nunešę į kambarį, kur niekas negyveno, tai jis visai nugleibo. Tad prieš kokį mėnesį parnešėme jį į virtuvę ir štai – mano nuostabai pamačiau žiedą!“ – pasakoja vydmantiškė.

„Tuo metu buvo atvažiavusi sesuo ir jai parodžiau pumpurą. Abi pakalbėjome, pasidalinom džiaugsmu, mat buvom girdėjusios, kad šis augalas žydi labai retai. Ir tiesa, pati iki šiolei net nebuvau mačiusi žydinčio augalo, tad labai nustebau“, – dalinasi savo džiaugsmu Rita.

Štai kaip atrodo alijošiaus pumpuras. Kartu su Rita laukiame, kada jis išsiskleis ir retą žiedą būtinai nufotografuosime! Aisto Mendeikos nuotr. 
„Prieš metus mano vyras Alikas parnešė namo alaviją tiesiog iš šiukšlyno, net be vazono… Koks ten alijošius tuomet buvo? Tik su keliomis šaknelėmis, kurios ir pačios buvo aplūžusios… Mano vyrui patinka augalai, jis juos myli, rūpinasi. Taigi, parnešęs augalą Alikas daugiausia pats juo rūpinosi, persodino. Tai ir jau buvo toks kaip ir jo alijošius, bet rūpinomės ir laistėm drauge. Vėliau mano sesuo nulaužė apatinius lapus ir tuomet alijošius apsipylė vaikais, tuomet netrukus reikėjo persodinti“, – kaip augalas pateko į namus, pasakoja moteris.

Žmonės kalba, kad alijošius pražysta tik gerų žmonių namuose… Tai išgirdusi pašnekovė tik kukliai nusišypso: „Visko gali būti, nežinau“.

Ir priduria girdėjusi, kad šie augalai žydi tik kas dvidešimt metų.

„Tad šis žiedas tikrai toks nedažnas dalykas“, – neslepia savo džiaugsmo „Švyturio“ pašnekovė.

Dar džiugiau tai, jog alijošius pas Ritą pražydo jau po metų, kai kažkieno buvo „palaidotas“, net išimtas iš vazono ir išmestas kartu su šiukšlėmis. Galima matyti, kad augalams kaip ir žmonėms, tereikia trupučio meilės, kad jie imtų žydėti.

Vydmantiškių namuose neseniai atsirado dar viena gėlė – rausva rožytė, kurią spalį gimtadienio proga Rita padovanojo vyru. Rožytė taip pat jau skleidžiasi.

Tėvynėje Afrikoje užauga iki 4 metrų

Alavijas, liaudyje vadinamas alijošiumi, – visžalis, daugiametis augalas, į mūsų kraštus atėjęs iš Rytų ir Pietų Afrikos dykumų ir pusdykumių. Šis augalas priskiriamas lelijinių šeimai, nors dėl mėsingų lapų dygliuotais kraštais panašus į kaktusą.

Savo tėvynėje Afrikoje alavijai kaip medžiai savaime užauga iki 4 metrų. Žydi oranžiniais, raudonais ar violetiniais varpelio pavidalo žiedais.

Egzistuoja apie 250 skirtingų alavijo rūšių ir tik 4–5 iš jų turi gydomąjį poveikį žmogaus organizmui. „Tikruoju“ alavijumi laikomas Aloe Vera (Aloe Barbadensis Miller), kurio natūralioji buveinė yra karšta sausa dykuma.

Arčiausiai jo cheminės sudėties yra Aloe arborescens – medėjantis alavijas. Šis augalas dažnai aptinkamas ant daugelio paprastų namų palangių visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, tad tikėtina, kad ir Rita augina būtent šios rūšies augalą.

Abi šios alavijo rūšys dažniausiai naudojamos ruošiant įvairius vaistinius ir kosmetikos produktus.

Rekomenduojami video