Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lapiškių oranžerijoje tarp egzotiškų gėlių – ir jeronimas

Lapiškiai Danutė ir Antanas Kundrotai ne tik vasarą grožisi savo puoselėjamais gėlynais – jų namuose įrengtoje oranžerijoje visus metus tarpsta daugiametės kambarinės gėlės.

Šeimininkai stengiasi sukurti savo mėgstamiems augalams tinkamą mikroklimatą, kad užtektų šviesos ir šilumos. Neseniai vietoj senų medinių langų įstatė plastikinius, kad tik jos vešėtų.

Kundrotų namus Lapių kaime visada puošia vazoninės gėlės – pamatę įdomesnę nepraleidžia progos nusipirkti. Aplinkiniai žinojo šį jų pomėgį ir nenorėdami išmesti pažeisto, silpno augalo pasiūlo, Danutė priglaudžia, ir šie stebuklingai atgyja. Nebereikalingus parsineša ir iš mokyklos, kur dirba mokytoja. Prieš 20 metų vazoninių gėlių kolekcijai pritrūkus vietos kambariuose, sutuoktiniai nusprendė pasistatyti oranžeriją. „Viską mes darome kartu – ir šią taip pat statėmės, – šypsojosi D. Kundrotienė. „Iš pradžių panaudojau senus mokyklos išmestus langus, o prieš porą metų įstačiau naujus, plastikinius, kad gėlėms šilčiau būtų“, – atskleidė Antanas. Vešintys augalai įrodo, kad jiems čia patinka mikroklimatas – užtenka šviesos ir šilumos. Oranžerijos kampe lubas siekiančiai monsterai reikia erdvės, kaip ir difenbachijai, fikusui, dracenai, chlorofitui ir kitoms egzotiškoms gėlėms. Žaliuojanti erdvė – kontrastas už langų baltuojančiam sniego patalui. Danutei patinka visos gėlės – ji puoselėja ir liaudiškoje medicinoje vartojamus augalus – alijošių bei jeronimą (kvapiąją pelargoniją), kurių, anot jos, visada turi būti namuose, o tiems, kas neturi, prireikus duoda. Antanas mėgsta išskirtines gėles. Antai pamatęs vienoje parduotuvėje ciką, panoro jį įsigyti. Žmona juokavo, kad šis atrodo inteligentiškai, o jo lapai primena palmės. „Kadaise aš buvau iš sėklos užsiauginęs finikinę palmę, kuri taip suvešėjo, kad nebetilpo kambaryje – nuvežiau į darbovietę, bet ten sunyko“, – atskleidė A. Kundrotas. Jis tebesaugo savo mamos palikimą – palmę, kuriai daugiau nei 30 metų. Šią teko įkurdinti mansardiniame namo aukšte.

Ko reikia, kad kambarinės gėlės vešėtų? „Aš ypatingai jomis nesirūpinu, kai kurios tarpsta, bet ne visas prisijaukinu“, – prisipažino Danutė. Pasak jos, gėlėms reikia ne tik erdvės, bet ir dėmesio, darbo, meilės.


Virginija LAPIENĖ

Rekomenduojami video