Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Langai – namų akys: ar išmokome jomis rūpintis?

Kokybiški langai ne tik padeda išsaugoti daugiau šilumos, apsaugo nuo triukšmo, bet yra ir tikras namo eksterjero akcentas. Tačiau kaip nepasimesti jų pasiūloje? Kokius langus rinktis: plastikinius, aliuminius, o gal medinius ar net apkaustytus aliuminiu? Tačiau išsirinkus svajonių langus nederėtų jų prisiminti tik atėjus laikui išsivalyti. Jų remontu užsiimantys meistrai sako, kad jei mokėtume atlikti nesunkius priežiūros darbus, jiems darbo sumažėtų perpus.

Nauji langai įkvėpti senųjų

Prieš penkerius metus sodybą Molėtų rajone su vyru įsigijusi Alma Totorytė, prisiminusi, kaip ji atrodė tada ir dabar, gali didžiuotis – iš pilko ančiuko sodyba virsta gulbe. Padirbėta iš peties: išgriautos ir naujai išlietos grindys, pakeistas stogas, atnaujintas fasadas ir, žinoma, pakeisti senutėliai langai. Moteris sako, kad namas statytas 1946 metais, todėl natūralu, kad jis reikalavo jau ne kosmetinio, o kapitalinio remonto. Tikėtina, kad ir langai per visą namo amžių nebuvo keisti. „Sodybą norime prikelti naujam gyvenimui, nes ten ruošiamės gyventi. Rudenį, kai nakvodavome name, vėjas pro langus tiesiog košė. Ieškojome gražių, estetiškų langų, tačiau, žinoma, mums buvo svarbu „tilpti“ į savo biudžetą“, – pasakoja sodybos naujakurė.

Ji sako norėjusi išlaikyti senojo namo akcentus: fasado spalvą, langų dydį, panašią formą, dėl to langų angos nebuvo per daug didintos. Nors pirmiausia apsvarstytas medinių langų scenarijus, jo teko atsisakyti dėl per didelės kainos. „Aišku, labiau norėjome medinių langų. Jie atrodo estetiškiau, natūraliau. Tačiau už juos būtų reikėję mokėti tūkstančiu ar dviem daugiau. Langus užsisakėme žiemą, tai mums padėjo šiek tiek sutaupyti, nes sezono metu kainos pakyla. Praėjusių metų pradžioje namas jau turėjo naujas „akutes“, – sako naujai pastatytais langais patenkinta A.Totorytė.

Ir iš tiesų jie it iš akies traukti senieji langai su modernizmo prieskoniu. Visi langai keisti išlaikant senųjų stilistiką. Parinkti langų skirtukai spalva, išdėstymu taip pat įkvėpti senųjų. Moteris pabrėžia, kad langų gamintoją rinkosi atidžiai, taip pat norėjo, kad patys gamintojai juos montuotų, suteiktų garantiją.

Langų hierarchija

Šiandieninės langų gamybos technologijos stipriai patobulėjusios, todėl, žiūrint iš gamybos technologijos pusės, plastikiniai langai praktiškai niekuo nenusileidžia mediniams. „Jeigu reikėtų sudėlioti savitą langų hierarchiją, žinoma, plastikiniai langai būtų apačioje, o pirmą ir antrą vietas dalintųsi mediniai arba aliuminiai langai. Kainos prasme, aliuminiu kaustyti mediniai langai ir pilnai aliuminiai yra aukščiausioje pozicijoje“, – dėsto architektas Tomas Lapė.

Jo nuomone, tiek estetine, tiek praktine prasme mediniai, iš išorės aliuminiu kaustyti langai yra geriausias pasirinkimas. Prie tokio lango malonu prieiti, prisiliesti, jį patogu valyti. Aliuminiu kaustyti mediniai langai gerai sulaiko šilumą, labiausiai apsaugo nuo nepageidaujamo aplinkos poveikio: saulės, vėjo, dulkių. Įstačius tokius langus būtų galima ramiai jaustis praktiškai visą gyvenimą. T.Lapė akcentuoja, kad langų tarnavimo laikas tiesiogiai susijęs su jų eksploatacija. Šiuo klausimu mediniai langai labiausiai mėgsta žmogaus dėmesį: juos reikia reguliariai dažyti, hermetinti.

„Jei dedatės naujus langus, geriau taupyti mažiau reikšmingoje vietoje, o langus įsidėti gerus, kokybiškus, gražius. Sodyba tam ir yra sodyba, kad būtų graži, sutvarkyta, o langai – namo akys. Niekas nenori, kad jie būti kreivi, užsiblausę ar užtraiškanoję“, – juokauja architektas.

Nepamirškite tepti

Tuo metu Kauno apylinkėse jau 14 metų langų remontu ir montavimu užsiimantis meistras Tomas atvirai sako, kad jei žmonės gerai prižiūrėtų langus, juos reguliariai teptų, iš meistrų būtų atimta pusė darbo. „Atsidarius langą iškart pamatysite judančias dalis prie rankenėlės. Kai pasakau, kad reikia sutepti šias detales, visi iškart sako: „Žinau, reikia universalaus tepalo WD 40.“ Tačiau jis tepimui visiškai netinka. Galima naudoti buitinę alyvą arba tą, kurią naudojate dviračiui tepti. Tirštas skystis netinka, nes prie jo lips dulkės ir kiti nešvarumai. Gamintojai rekomenduoja langus patepti kasmet. Tai tikrai padeda prailginti jų naudojimo terminą. Kai šis nesunkus darbas ignoruojamas, lango viduje atsiranda įtampa, detalės greičiau lūžta, pavyzdžiui, rankenėlė sukasi ratu.“

Dažniausi gedimai

Jis pabrėžia, kad pas daugumą sodiečių ar kitą nuosavą būstą turinčių klientų namuose daugiausia sudėti plastikiniai langai. Meistras vardija ir dažniausiai sprendžiamas problemas: tenka taisyti dėl prasto montavimo, neteisingos eksploatacijos atsiradusius gedimus, keisti stiklo paketus. Jei langai pernelyg stipriai rasoja, tarp stiklų kaupiasi kondensatas, tai gali būti ženklas, kad stiklo paketas per silpnas, jo šiluminė varža labai maža. Senų langų, įstatytų maždaug prieš 20 metų, didžiausia problema ta, kad juose dažnu atveju nėra įmontuotas vadinamasis šiltasis langas (kitaip – selektyvinis stiklas). Jis yra padengtas plonu nematomu metalų oksidų sluoksniu, sulaikančiu šilumą, dedamas vidinėje stiklo paketo pusėje. „Tada žmonėms tik pasakydavo, kad su selektyviniu stiklu bus brangiau. O kas norėjo mokėti daugiau? Niekas jų nesidėjo, todėl dažnai langai rasodavo nuo apačios iki pat viršaus“, – dar ir šiandien sprendžiamas senų langų problemas įvardija pašnekovas.

Skūpus moka du kartus

Jei norite kokybiškų langų, kuriuos rečiau lankytų meistrai, Tomas pataria prieš juos dedantis atkreipti dėmesį į kelis svarbius dalykus: gamintoją, jo siūlomų langų kokybę, montavimą ir tolimesnę priežiūrą. „Kai klientai dedasi kokybiškus langus, atvyksti kartą per 15 metų juos pareguliuoti ir net nelabai randi prie ko prikibti, – priduria pašnekovas. – Nekokybiškas langų montavimas matosi, kai rėmas išsikraipęs, kreivas, išsipūtęs. Tiesa, langai dažnai deformuojasi nuo tiesioginės saulės šviesos. Į temperatūros svyravimą labiausiai reaguoja plastikiniai langai. Jie išsiriečia ir įgauna tarsi banano formą. Esu pastebėjęs, kad kokybiškai pagaminti, gerai sumontuoti mediniai langai ilgiausiai išlaiko savo vertę.“

Tačiau visuomet atsiranda žmonių, norinčių sutaupyti. Jie ir yra didžiausi meistrų darbdaviai. Paskutiniais metais rinkoje atsirado ypač daug langų perpardavinėtojų. Jie pardavinėja turkiškus, baltarusiškus langus, kurie ima klibėti dar net nepasibaigus jų garantijai. Tokius langus išvydę meistrai ne taip jau retai niekuo padėti remonto klausimais negali ir apgailestaudami pataria dėtis naujus.

Aliuminių nerekomenduoja

Langų meistras kiek skeptiškas aliuminių langų rėmų atžvilgiu. Jo nuomone, tokie langai turėtų būti dedami biuruose, verslo centruose – savo būste aliuminių langų geriau vengti. Tokią rekomendaciją jis teikia dėl vienos paprastos priežasties – pasirodžius lango gedimui, surasti naują detalę jiems yra labai sunku. „Niekuomet klientams į privačius namus nepatarčiau dėtis aliuminių langų. Jų remontas sudėtingas, sunku gauti detales. Kitą kartą klientui net negali padėti, nes, pavyzdžiui, gamintojui prieš dvejus metus pakeitus vienos detalės formą, senųjų dalių prekyboje nebėra, o naujosios netinka“, – praktika įsitikinti spėjo meistras.

Rekomenduojami video