Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
L.Liubertaitė pataria, kaip taisyklingai sodinti pomidorus į šiltnamį ir kokių klaidų vengti

Vėsus ir šalnų kupinas pavasaris daigų sodinimą šiltnamyje vis nukeldavo į priekį, tad daugelis daržininkų, suskubę anksti pasisėti norimų daržovių, skundžiasi, kad daigai spėjo ir peraugti. Paprikos, agurkai, pomidorai – greičiausiai pagrindinės daržovės, kurias auginsime šiltnamyje, tad ką turėtume žinoti apie daigų išsodinimą?

Lina Liubertaitė, tinklaraštininkė ir apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė, atsakė, kaip sodinti pernelyg išvešėjusius pomidorų daigus, kuo geriausia tręšti ir kodėl pomidorai bei agurkai viename šiltnamyje nesutaria.

Pomidorai ir agurkai šalia – ar tikrai nesuderinama?

 „Jeigu neturite vietos ir niekaip neišsisukate, galite auginti pomidorus ir agurkus vieną šalia kito. Tačiau to daryti vis dėlto nepatarčiau. Kodėl? Pirmiausia, agurkams ir pomidorams reikalingos skirtingos auginimo sąlygos. Pomidorams reikia sausesnio oro, tad, tarkime, sezono pabaigoje juos net laistome rečiau, o būna etapų, kai visai nustojame laistyti. Be to, juos reikia laistyti ties šaknimis, kad lapai nesušlaptų.

Agurkai atvirkščiai – mėgsta drėgmę ir gausų laistymą. Laistant juos galime vandenį užlieti ir ant lapų, jie tikrai nesupyks“, – aiškina Lina. Ji prideda, kad šiltnamyje kartu auginami pomidorai ir agurkai duos derlių, tačiau vieni gali derėti geriau, o kiti – prasčiau, atsižvelgianti į sąlygas, kurias sukursite.

 „Kitas niuansas, jeigu augalus auginate jiems netinkamomis sąlygomis – tai yra per sausai arba per drėgnai, didėja įvairių ligų tikimybė. Agurkai gali apkarsti dėl nepakankamos drėgmės, o pomidorai – dėl per didelės drėgmės gali susirgti grybelinėmis ligomis, tad teks arba atsisveikinti su derliumi, arba imtis tam tikrų kovos priemonių. Tad tinkamos sąlygos yra pati geriausia prevencija, kad augalai nesusirgtų ir duotų maksimalų derlių“, – sako pašnekovė. Jeigu jau auginate šias daržoves kartu, pomidorus geriau auginti arčiau durų, o agurkus – šiltnamio gale, kur, tikėtina, drėgmė ilgiau išsilaiko.

„Nepamirškite ir to, kad tiek pomidorus, tiek agurkus galite auginti lauke. Pavyzdžiui, pomidorams galite padaryti priedangą, nes jiems nepatinka, kai šlampa lapai, tačiau nepaisant to, yra daugybė veislių, kurios be problemų auga lauke“, – sako Lina.

Kokie daigai nemėgsta persodinimo

L.Liubertaitė aiškina, kad paprikų ir agurkų daigai labai nemėgsta persodinimo, tad juos reikia persodinti labai atsargiai, be to, agurkus galime sėti iškart į dirvą ir taip apskritai išvengti persodinimo. „Su paprikomis yra sudėtingiau, nes jos sėjamos jau vasario mėnesį į indelius, tad persodindami jau turime tikrai nemažus daigus. Patarčiau jokiu būdu neliesti šaknų ir persodinti labai švelniai“, – pataria Lina.

 Ji aiškina, kad, jeigu persodiname jau gerokai peraugusius daigus, persodinti jie gali nustoti augti – tai gali būti laikinas arba galutinis procesas. Tai nereiškia, kad augalas neduos derliaus, tačiau jis gali būti gerokai mažesnis. Verta žinoti, kad persodintas daigas gali adaptuotis ir kelias savaites.

 „Šiltnamyje žemė turėtų būti puri, be akmenų, piktžolių ir gerai išlyginta. Iškasus duobę daigams, daug kam kyla klausimų, ką į ją dėti, kaip pagerinti žemę. Receptų yra įvairių – galima dėti organines trąšas (pomidorams skirtas arba tiesiog granuliuotą mėšlą), tada kalcio šaltinį (sumaltus kiaušinių lukštus arba dolomitmilčius, arba kaulamilčius, arba žuvų miltus). Kai kas deda ir visą žuvį, tačiau kalbant apie jos naudą, ją pamatuoti sunku. Aš tai priskirčiau prie liaudiškų patarimų, kurių išmatuoti negali“, – sako Lina.

Pasodinus pomidorų daigus reikėtų juos labai gerai sulaistyti ir nepamiršti pasižymėti, kokią veislę auginate. Kai kurie iškart pomidorų daigus pritvirtina prie kuoliukų arba pririša prie šiltnamio konstrukcijos, tačiau šį darbą galima atlikti ir kiek vėliau, kai pomidorai paauga. „Jeigu pomidoras silpnas ir peraugęs, vienas iš būdų, kaip jam padėti, – sodinti kaip įmanoma giliau arba net sodinti jį paguldant. Pomidorai turi nuostabią savybę iš savo kotelio užsiauginti naujas šaknis, tad tereikia nuskabyti lapelių tiek, kiek planuojate įgilinti pomidorą, ir sodinti“, – aiškina Lina.

Laistymo ypatumai

Pomidorai sodinami į gana drėgną dirvą ir tada palaistomi, todėl po to reikėtų tiesiog stebėti, kaip vyksta adaptacijos periodas. Pirmas dvi savaites galime pamatyti gelstelėjusius lapelius – tai reiškia, kad augalas patiria stresą. Galime jiems padėti ir palaistyti su huminėmis trąšomis, kurios padės augalui geriau adaptuotis, kovoti su stresu, padės šaknims sutvirtėti, prisitaikyti prie naujos aplinkos. „Laistyti reikia atsižvelgiant į situaciją. Natūralu, kad augalas, kuris turi keletą lapų, reikalaus mažiau vandens, o tam, kuris užaugęs iki pat šiltnamio viršaus, jo reikės daugiau. Dabar dar gana vėsu, tai taip pat reiškia, kad vandens nereikia tiek, kiek kaitrią vasarą. Todėl nėra vienintelio recepto, kuris atsakytų, kaip dažnai reikėtų laistyti daigus“, – sako L.Liubertaitė ir priduria, kad rugpjūčio mėnesį pomidorų laistymą reikėtų išvis suretinti, nes tuo metu orai atvėsta. Šis būdas padės augalams sunokinti ir daugiau vaisių.


Rekomenduojami video