Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kuriant namų apdailą natūralumas grįžta į madą

Namų apdailai sukurta aibė dirbtinių priemonių, tačiau, regis, žmonės iš naujo atsigręžia į gamtos suteiktas medžiagas. Taip yra todėl, kad jos ne tik ilgaamžės kaip ir sintetinės medžiagos, bet ir saugesnės mūsų aplinkai. Vis daugiau laiko praleisdami namuose, rūpinamės ne tik tuo, ką valgome, bet ir prie ko liečiamės, kuo kvėpuojame. Dėl to vis daugiau mūsų atidžiau skaitome lakų, dažų, tinkų sudėtį. Su natūraliomis namų apdailos priemonėmis dirbantys specialistai tikina, kad būtent tokių medžiagų paklausa sparčiai auga.

Atrado prieš 15 metų

Saulių Jackevičių pavadinę natūralių medžiagų puoselėtoju neprašausite pro šalį. Meistras sako natūralius dažus atradęs daugiau kaip prieš 15 metų, tuomet dar dirbdamas vienoje suomiškų dažų firmoje. „Tvarkiau brošiūrų spintą. Viena jų buvo apie tradicinius ir istorinius dažus. Ypač suintrigavo tradicinių švediškų dažų aprašymas, kaip jie ruošiami ir gaminami. Ogi, pasirodo, jie yra verdami. Ir jau seniai – nuo XV amžiaus iki dabar. Patiko tai, kad juos gali pasigaminti pats. Jų gamybai naudojamos paprastos bazinės medžiagos, tokios kaip vanduo, aliejus, pigmentas“, – pirmą pažintį su natūralių dažų gamyba prisimena S.Jackevičius, įkūręs ir savo dažų dirbtuves „Saulius Paint“.

Toliau sekė ir kiti natūralių dažų atradimai, eksperimentavimai, kol 2007 metais Saulius su kolegomis įkūrė natūralių dažų manufaktūrą. Jis pabrėžia, kad dirbdamas meistru šiuolaikinėje ekologiškoje statyboje pirmenybę teikia savo dažų dirbtuvėse pagamintiems dažams.

Džiugi tendencija

Meistras džiaugiasi, kad atsiranda vis daugiau natūralumo mėgėjų. Jis tikina, kad pastaraisiais metais susidomėjimas natūraliais dažais ir kitomis medžiagomis labai išaugo tiek statant naujus būstus, tiek juos renovuojant. „Ypač pastaraisiais metais pagausėjo sodybų šeimininkų, norinčių išlaikyti autentiškumą. Žmonių, dedančių daug pastangų pasiekti ar išlaikyti autentišką stilių, kasmet vis daugiau“, – džiaugiasi meistras, pridurdamas, kad šiais metais pirmieji septyni klientai buvo būtent savo senų sodybų renovavimu besirūpinantys žmonės. Jis tai vadina džiugia tendencija, bylojančia apie sąmoningumą ir vertybes puoselėjant namus bei aplinką. „Žmogus, gyvenantis natūraliais dažais išdažytuose namuose ar darbo erdvėse, mėgaujasi geresniu mikroklimatu, taip pat sumažėja rizika susirgti įvairiomis alergijomis, kurias dažnai sukelia sintetinės apdailos medžiagos“, – žmonių apsisprendimą namų apdailai naudoti natūralias medžiagas argumentuoja S.Jackevičius.

Kam ir kokios medžiagos tinka?

Kokias priemones rinktis žmonėms, kurie nori apsaugoti medieną, pavyzdžiui, vidinę rąstinių sienų pusę, grindis ir kitas medines vidaus detales? S.Jackevičius medienos apsaugai ir dekoratyvumui suteikti rekomenduoja naudoti aliejus, vaškus, linų ir kanapių aliejaus skystus muilus (ypač balinančius), dažyves, natūralius dažus bei lakus.

„Universaliausia priemonė, ko gero, lieka aliejai (alyvos). Jos naudojamos plačiai: nuo grindų, sienojų iki baldų ir kt. konstrukcijų. Yra daug medienai skirtų aliejų (alyvų) gamintojų, tad skiriasi ir kainos, ir jų savybės. Visų funkcijos tos pačios – impregnuoti medieną, saugoti nuo vandens, drėgmės ir mechaninio poveikio. Kadangi yra konstrukcijų, kur tarša ar drėgmė didesnė nei vidutinė, siekiant padidinti atsparumą ir prailginti tarnavimo laiką ant aliejuotų paviršių naudojami medienos vaškai. Jie gaminami iš įvairių aliejų, vaško bei natūralių dervų. Laką renkasi žmonės, norintys mažiau dėmesio skirti paviršių priežiūrai, mat prie aliejuotų ar vaškuotų grindų ar dažnai naudojamų baldų po 2–4 metų reikia sugrįžti ir atnaujinti“, – dėsto S.Jackevičius.

Pasak pašnekovo, natūralios dažyvės dažniausiai būna aliejinės arba vandeninės su aliejaus priedu. Jos skirtos suteikti spalvą ir saugoti medieną.

S.Jackevičius: „Universaliausia priemonė, ko gero, lieka aliejai (alyvos). Jos naudojamos plačiai: nuo grindų, sienojų iki baldų ir kt. konstrukcijų. Visų funkcijos tos pačios – impregnuoti medieną, saugoti nuo vandens, drėgmės ir mechaninio poveikio.“

Namuose visuomet atsiranda vieta, kuriai labiausiai tinka būti nudažytai. Tam tikslui vis dažniau renkamasi medienos muilą. „Nors medienos muilai nėra mūsų senolių naudota medžiaga, ji pati populiariausia iš mano dirbtuvių asortimento. Ypač kai norima pašviesinti lubas ar sienas. Tinka ir grindims bei baldams, bet čia jau reiktų įgūdžių pilnaverčiam rezultatui gauti“, – dėsto patyręs meistras.

Tinkamai paruoškite paviršius

Medieną paruošti dažymui natūraliais dažais reikia panašiai kaip ir ruošiant padengti įprastais, masiškai prekiaujamais dažais. Anot S.Jackevičiaus, paruošimas dažymui ar kitokiam medienos padengimui yra bendras visiems gaminiams. Paviršiai turi būti švarūs, sausi, taip pat turi būti nuvalyti silpnai besilaikantys senų dažų likučiai, o jei paviršius stabilus, pakanka nuplauti skystu aliejaus muilu ar kita tam skirta priemone. Toliau vadovautis instrukcija ir jei reikia gruntuoti, vėliau dažyti.

Mažiau yra daugiau

Nuo sintetinių dažų įvairovės prekybos lentynose dažnam raibsta akys. Pasirodo, S.Jackevičiaus teigimu, techninių galimybių išgauti daugiau natūralių pigmentų yra netgi daugiau nei gaminant modernius dažus. Tačiau jis ragina nepamesti galvos dėl spalvų gausos, mat atėjus laikui rinktis iš jų keliolikos ar keliasdešimt spalvų palečių – tai tikras galvosūkis net ir interjero dizaineriui. „Mano dirbtuvių, o ir pasaulinės natūralių dažų gamintojų tendencijos panašios – mažiau yra daugiau. Tai yra harmoningai tarpusavyje derantys atspalviai. Techninės galimybės leidžia išgauti ir daugiau nei modernistams, nes kompiuterinėse spalvų maišyklėse būna 12–16 pigmentų, o štai natūralių gali būti ir 40“, – pabrėžia S.Jackevičius.

Tinka ir lauko fasadams

Vyrauja įsitikinimas, kad natūralūs dažai skirti tik vidaus apdailai, esą išorės darbams jie netinka, nes dažų spalva laikysis trumpiau. Tačiau ilgametis dažų kūrėjas ir meistras yra įsitikinęs, kad natūralūs dažai gali lygiai taip pat ilgai tarnauti ir puošti, tereikia tinkamai pasirinkti medžiagas. Mediniams fasadams dažyti jis siūlo rinktis tikruosius aliejinius dažus, aliejines dažyves, o neobliuotai medienai – tradiciškus švediškus dažus. Pasak jo, jais nudažyti paviršiai, laikantis techninės instrukcijos, ilgus metus džiugina namų šeimininkus. „Tačiau reikia įvertinti ir kiekvieno gaminio prognozuojamą tarnavimo laiką. Pavyzdžiui, aliejinė dažyvė tarnaus kokius keturis kartus trumpiau negu medinis fasadas, nudažytas kokybiškais aliejiniais dažais“, – įsitikinęs meistras.

Jo teigimu, natūraliais dažais galima dažyti visus paviršius ir kiekvienus jų tiesiog tereikia pasirinkti pagal paskirtį. Tarkime, metalą pirmiausia reikia nugruntuoti antikoroziniu gruntu ir tada dažyti aliejiniais dažais.

Mediniam interjerui atnaujinti meistras rekomenduoja rinktis medienos vašką. Jis idealiai tinka grindims, baldams, palangėms, dekorui padengti.

Molio tinkas grįžta į madą

Norintiems rinktis natūralią, nekenksmingą sienų apdailą, puiki alternatyva – molio tinkas. Teigiama, kad jis patalpose išlaiko gerą mikroklimatą, sugeria pašalinius kvapus, sukuria originalų interjerą. Natūralaus molio tinkavimo subtilybes puikiai išmanantis S.Jackevičius sako, kad molio tinką galima pasigaminti patiems, tam tereikia žvyro ir molio.

„Tačiau tam, kad pasigamintum kokybišką molio tinką, reikia paeksperimentuoti ir gerokai paprakaituoti. Sulaukėme laikų, kai jo galima įsigyti parduotuvėse. Teko ir vis dar tenka aplankyti daug namų, kur sienos ištinkuotos klasikiniu rudu molio tinku ir tik vienetai nusprendžia kurį laiką pagyventi jaukiame, tačiau tamsokame interjere. Daugelis nusprendžia pagražinti apdailiniu molio tinku ar marmurinu – elegantišku kalkių marmuro tinku. Jie gali būti tiek spalvoti, tiek balti, plačios ir dekoravimo galimybės. Galima ir dažyti, tačiau tik tokiais atvejais, kai nutinkuota nepriekaištingai, nes dažai nepadengia ir mažų nesklandumų“, – žiniomis ir patirtimi dalijasi S.Jackevičius.

Rekomenduojami video