Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kraujuojantis dyglutėlis stebina grybautojus ir Lietuvos miškuose

Yra tokių keistų grybų, kurie grybautojus nustebina kasmet. Jiems nebūdinga tradicinė, įprasta grybo išvaizda: kotas, kepurėlė, lakšteliai. Pasak gamtininko Almanto Kulbio, tokių grybų mūsų grybijoje yra gana nemažai ir jie pamatomi greta kitų grybų. Kraujuojantis dyglutėlis – ne išimtis.

Skaitytoja Daiva, kurios rasti grybai matomi nuotraukoje, juos pamatė Švedijoje, Stokholmo apylinkėse, tačiau gamtininkas sako, kad šie grybai randami ir Lietuvoje. Dažniausiai pasitaikanti rūšis vadinama Hydnellum peckii, kraujuojantis dyglutėlis: „Ši rūšis nėra labai reta, bet ir nėra dažna. Tai jautrūs pokyčiams grybai, todėl turi nykimo tendenciją.“

Anot A. Kulbio, dyglutiniams grybams būdingas vaisinis sluoksnis sudarytas ne iš lakštelių ar vamzdelių, bet iš dygliukų: „Tarp jų yra ir valgomų grybų, pavyzdžiui, žvynadygliai.

Šitie grybai yra gana dažni pušynuose ir žmonės juos renka, o jaunus naudoja maistui.“ Gamtininkas sako, kad žmones šis grybas stebina lašeliais, kurie panašūs į kraują: „Tokias savybes turi rudasis arba kraujuojantis dyglutėlis. Jaunoje stadijoje šios abi rūšys yra ganėtinai panašios. Yra ir daugiau dyglutėlių rūšių, bet joms jau nebūdingi kraujo lašeliai.“ Pašnekovas sako, kad grybai nėra nuodingi ir juos galima atskirti paragavus. Kraujuojantis dyglutėlis – itin kartus nevalgomas grybas. Rudasis dyglutėlis mažiau kartus ir jo skonis bei kvapas primena miltus. Kraujuojantis dyglutėlis (nuotr. Daiva Laikūnaitė)

„Kai grybai užauga, tai rudasis dyglutėlis būna tamsios spalvos, o kraujuojantis būna šiek tiek šviesesnis. Abu šie grybai susiję su spygliuočiais, kraujuojantį dyglutėlį randame dažniau eglynuose. Jie plačiai paplitę pasaulyje ir auga ne tik Europos žemyne, bet ir Amerikoje, ten su vietinėmis spygliuočių rūšimis sudaro mikorizę“, – pasakoja gamtininkas.

Įdomūs pavadinimai A. Kulbis sako, kad šių grybų angliški ir amerikietiški pavadinimai labai įdomūs: „Pavyzdžiui, kraujuojantis dantis, ledai, plakta grietinėlė su avietėmis. Tokie pavadinimai, kurie galbūt skamba visai patraukliai, bet iš tikrųjų, kaip ir minėjau, grybas yra kartaus skonio. Dar viena įdomi savybė, kad visi dyglutėliai turi dažinių savybių ir buvo plačiai naudojami siūlams ir audiniams dažyti. Iš jų galima išgauti gana plačią gamą dažų.“

Kraujuojantis dyglutėlis (nuotr. Daiva Laikūnaitė) Gamtininkas įspėja, kad visi dyglutiniai grybai – nykstantys, todėl nėra dažnas radinys mūsų miškuose. A. Kulbis pataria, radus tokį grybą palikti, nerauti, nufotografuoti. Jeigu labai smalsu, galima mažą grybo gabalėlį paragauti, bet geriausia jį palikti gamtoje.

Rekomenduojami video