Yra tokių keistų grybų,
kurie grybautojus nustebina kasmet. Jiems nebūdinga tradicinė, įprasta
grybo išvaizda: kotas, kepurėlė, lakšteliai. Pasak gamtininko Almanto
Kulbio, tokių grybų mūsų grybijoje yra gana nemažai ir jie pamatomi
greta kitų grybų. Kraujuojantis dyglutėlis – ne išimtis.
Skaitytoja Daiva,
kurios rasti grybai matomi nuotraukoje, juos pamatė Švedijoje, Stokholmo
apylinkėse, tačiau gamtininkas sako, kad šie grybai randami ir
Lietuvoje. Dažniausiai pasitaikanti rūšis vadinama Hydnellum peckii,
kraujuojantis dyglutėlis:
„Ši rūšis nėra labai reta, bet ir nėra dažna. Tai jautrūs pokyčiams
grybai, todėl turi nykimo tendenciją.“
Anot A. Kulbio, dyglutiniams grybams būdingas vaisinis sluoksnis
sudarytas ne iš lakštelių ar vamzdelių, bet iš dygliukų: „Tarp jų yra ir
valgomų grybų, pavyzdžiui, žvynadygliai.
Šitie grybai yra gana dažni
pušynuose ir žmonės juos renka, o jaunus naudoja maistui.“
Gamtininkas sako, kad žmones šis grybas stebina lašeliais, kurie panašūs
į kraują:
„Tokias savybes turi rudasis arba kraujuojantis dyglutėlis. Jaunoje
stadijoje šios abi rūšys yra ganėtinai panašios. Yra ir daugiau
dyglutėlių rūšių, bet joms jau nebūdingi kraujo lašeliai.“
Pašnekovas sako, kad grybai nėra nuodingi ir juos galima atskirti
paragavus. Kraujuojantis dyglutėlis – itin kartus nevalgomas grybas.
Rudasis dyglutėlis mažiau kartus ir jo skonis bei kvapas primena miltus.
Kraujuojantis dyglutėlis (nuotr. Daiva Laikūnaitė)
„Kai grybai užauga, tai rudasis dyglutėlis būna tamsios spalvos, o
kraujuojantis būna šiek tiek šviesesnis. Abu šie grybai susiję su
spygliuočiais, kraujuojantį dyglutėlį randame dažniau eglynuose. Jie
plačiai paplitę pasaulyje ir auga ne tik Europos žemyne, bet ir
Amerikoje, ten su vietinėmis spygliuočių rūšimis sudaro mikorizę“, –
pasakoja gamtininkas.
Įdomūs pavadinimai
A. Kulbis sako, kad šių grybų angliški ir amerikietiški pavadinimai
labai įdomūs: „Pavyzdžiui, kraujuojantis dantis, ledai, plakta
grietinėlė su avietėmis. Tokie pavadinimai, kurie galbūt skamba visai
patraukliai, bet iš tikrųjų, kaip ir minėjau, grybas yra kartaus skonio.
Dar viena įdomi savybė, kad visi dyglutėliai turi dažinių savybių ir
buvo plačiai naudojami siūlams ir audiniams dažyti. Iš jų galima išgauti
gana plačią gamą dažų.“
Kraujuojantis dyglutėlis (nuotr. Daiva Laikūnaitė)
Gamtininkas įspėja, kad visi dyglutiniai grybai – nykstantys, todėl nėra
dažnas radinys mūsų miškuose. A. Kulbis pataria, radus tokį grybą
palikti, nerauti, nufotografuoti. Jeigu labai smalsu, galima mažą grybo
gabalėlį paragauti, bet geriausia jį palikti gamtoje.