Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Konservuojame agurkus

Šeimininkės vėl suka galvą, kaip geriausiai ir gardžiausiai išsaugoti agurkų derlių. Pasidomėkime tradiciniais ir naujesniais, kai kurių šeimininkių dar tik bandomais, šių populiarių daržovių konservavimo būdais. Tiksliau, dviem populiariausiais jų: rauginimu ir konservavimu. Daugiau dėmesio skirsime rauginimui, kadangi šis konservavimo būdas laikomas sveikesniu.

Prosenelių receptas

Reikės: 10 kg nedidelių konservuoti tinkamos veislės agurkų, 5 česnako skiltelių, po 100 g krienų, juodųjų serbentų, vyšnių lapų, 300 g sunokusių krapų su sėklomis, 50 g ąžuolo lapų, 10–15 kadagio uogų, druskos.

Švariai paruošto medinio, molinio ar emaliuoto indo dugną išklokite prieskoniais, sudėkite gerai nuplautų agurkų eilę, tada – vėl prieskonių ir agurkų, kol pridėsite artipilnį indą. Prieskonių nebūtina dėti visų rūšių, svarbiausi yra druska, česnakai, krapai, krienų ir juodųjų serbentų, vyšnių lapai.

Sudėtus agurkus užpilkite druskos tirpalu. Jeigu norite agurkus vartoti greitai, po 2 ar 3 dienų, 10 l vandens dėkite 300 g , o jei raugiate žiemai – 700 g druskos. Užpylę sūrimu agurkus paslėkite ir laikykite rūsyje ar kitoje vėsesnėje patalpoje.

Mūsų senoliai raugintus agurkus laikydavo kamarose, kur žiemą vasarą laikydavosi tokia pati temperatūra (labai svarbu, kad net įrūgę jie nesušaltų į ledą). Reikia stebėti, kad indo kraštai neapaugtų pelėsiais. Pastebėjus, kad dedasi pelėsis, indo kraštus reikia nuvalyti, lentelę ir uždėtą drobę nuplauti, drobę būtina dar kartą pamirkyti sūryme ir vėl uždėjus iš naujo paslėgti daržoves.

Lengvas rauginimas

Agurkus gerai nuplaukite su šepetėliu, išplaukite uždaromus trilitrinius ar litrinius stiklainius. Į trilitrinį stiklainį įdėkite po porą česnako skiltelių, sunokusių krapų su sėklomis, krienų lapą, po 5–8 juodųjų serbentų, vyšnių lapus. Sudėkite agurkus, įberkite 3 valgomuosiu šaukštus druskos ir pripilkite stiklainius šaltinio ar kitokio tyro kuo šaltesnio vandens. Tada uždenkite verdančiu vandeniu nuplikytais plastikiniais dangteliais ir išneškite į vėsią vietą.

Rauginti su garstyčiomis

Agurkus gerai nuplaukite su šepetėliu, nupjaukite jų galus(jei agurkai skinti ne šiandien, pamerkite į šaltą vandenį 2–3 valandoms). Gerai išplaukite stiklainius. Į vieno litro stiklainį berkite po 1 valgomąjį šaukštą agurkų konservavimo prieskonių mišinio, druskos, cukraus, įkrėskite garstyčių tyrelės (visus be kaupo). Tada į stiklainius sudėkite nuplautus agurkus ir užpilkite šaltinio ar šulinio kuo šaltesniu vandeniu, uždenkite verdančiu vandeniu nuplikytais plastikiniais dangteliais. Tada gerai papurtykite stiklainius, kad prieskoniai pasiskirstytų, ir išneškite stiklainius į vėsią vietą.

Redakcijos archyvo nuotr.

Ilgai išsilaikantys

Agurkus gerai nuplaukite šaltu vandeniu. Paruoškite sūrymą: į 10 l vandens įberkite 500 g druskos, stiklinę vynuogių acto, 100 g degtinės, norimų prieskonių (ąžuolo, juodųjų serbentų ar vyšnių, krienų lapų, krapų, raudonėlių stiebų, česnakų). Kubiliuko, kibiro ar didesnio stiklainio dugną išklokite ąžuolo, juodųjų serbentų ar vyšnių, krienų lapais, dėkite krapų, raudonėlių stiebų, česnako skiltelių, ant jų sudėkite agurkus. Užpilkite karštu sūrymu, į kurį įpilta degtinės ir acto. Jei raugiate agurkus kubiliuke ar kibire, įpilkite šalto sūrymo ir uždengę dangčiu bei paslėgę, pastatykite į šaltą patalpą, jei stiklainiuose – sandariai užsukite ir laikykite vėsiai. Taip raugri agurkai ilgai išsilaiko.

Rauginti su medumi ir paprikomis

Medinį kubiliuką ar kibirą išplaukite karštu vandeniu su soda, išskalaukite, palikite išdžiūti, o agurkus 5–8 valandas pamirkykite šaltame vandenyje. Paruoškite sūrimą: 1 l vandens reikia 2 valgomųjų šaukštų druskos, 1 valgomojo šaukšto medaus ir prieskonių: juodųjų serbentų, vyšnių lapų, krapų šakelių, galima įdėti pankolių, taip pat kmynų šakelių, ąžuolo lapų, kvapiųjų ir juodųjų pipirų, truputį aitriųjų paprikų. Vandenį pašildykite, kad ištirptų medus ir druska, palikite atvėsti. Indo sieneles įtrinkite česnaku, ant dugno sudėkite trečdalį lapų, česnakų, krienų, krapų ar ir kitų prieskoninių žalumynų, sudėkite pusę agurkų. Po to – dar sluoksnį lapų, česnakų, krienų ir krapų, aitriosios paprikos ir tada – vėl agurkus. Ant viršaus užberkite likusius prieskonius. Agurkus užpilkite šaltu sūrymu, uždenkite drobine servetėle, uždėkite medinį dangtį ir prislėkite, pavyzdžiui, akmeniu. Indą su agurkais laikykite kambario temperatūroje 3–4 dienas, vėliau perneškite į vėsią vietą. Stebėkite, kad agurkus apsemtų sūrymas, o prireikus įpilkite naujo. Agurkai išrūgs maždaug po 1,5 mėnesio.

Taip galima rauginti agurkus ir trilitriniuose stiklainiuose, tik juos reikia užpilti šiltu sūrymu ir stiklainius iš karto uždaryti.

Pjaustyti konservuoti

Reikės: 4 kg šviežių agurkų, 1 stiklinės cukraus, 1 stiklinės acto (9 proc.), 1 stiklinės aliejaus, 1 šaukšto maltų juodųjų pipirų, 2 šaukštų druskos, 3 skiltelių česnako. Agurkus nuplaukite, nupjaustykite galiukus, perpjaukite išilgai į keturias dalis. Česnakus sutarkuokite smulkia tarka. Pasigaminkite marinatą iš cukraus, acto, aliejaus, druskos ir pipirų – viską sumaišykite, bet nekaitinkite. Agurkus sumaišykite su česnakais ir marinatu. Palaikykite šaltoje vietoje mažiausiai 7 val., geriausia – visą naktį. Paskui sudėkite agurkus į stiklainius, užpilkite susidariusiu skysčiu. Agurkus galima valgyti po 7–12 val. Juos galima užsukti žiemai, 10 min. sterilizavus stiklainius.

Prancūziškai konservuoti

agurkai

Redakcijos archyvo nuotr.

1 kg mažų jaunų agurkėlių reikės 700 g vandens ir beveik tiek pat baltojo acto, 250 g druskos, 3 aitriųjų paprikų, 5 mažų svogūnų, 5 kmynų ir 5 peletrūnų šakelių, 6 gvazdikėlių, 2 lauro lapų. Agurkus nuplaukite šaltu vandeniu, sudėkite į dubenį, apibarstykite druska ir parai palikite. Į šaltą vandenį įpilkite 2 šaukštus acto, šiuo vandeniu nuplaukite agurkus. Agurkus sudėkite į sterilizuotus stiklainius. Įdėkite svogūnų, aitriųjų pipirų gabalėlių, prieskonių. Actą su vandeniu užvirkite, įdėkite kmynų ir peletrūnų, palikite atvėsti. Šiuo mišiniu užpilkite agurkus stiklainiuose ir sandariai uždarykite. Laikykite tamsioje, vėsioje vietoje. Galima valgyti po 10 dienų.

Saldžiarūgščiai agurkai

Reikės: 4 kg agurkų, apie 1 litro vandens, 3 valgomųjų šaukštų cukraus, 1 valgomojo šaukšto druskos, stiklinės 9 proc. acto (galima ir 6 proc. obuolių acto, tada agurkai bus švelnesni), česnakų, krapų, vyšnių, serbentų, krienų lapų pagal skonį. Agurkus nuplaukite, nupjaustykite galiukais ir sudėkite į didelį puodą, užpilkite vandeniu ir kaitinkite iki virimo. Jie taps minkštesni, bus patogiau dėti į stiklainius ir jų tilps gerokai daugiau nei žalių. Agurkus dėkite į paruoštus stiklainius su sudėtais nuplikytais prieskoniais. Kitam puode išvirkite marinatą, karštu juo užpilkite agurkus ir užsukite stiklainius dezinfekuotais dangteliais. Apverskite ir leiskite lėtai atvėsti, tada išneškite į vėsią patalpą ar rūsį.

Rekomenduojami video