Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Konfliktas: sodybos gyventoja niršta dėl subjauroto kelio, miško savininkas įtaria reketą

Dėl mažo įšalo medienos gabenimas iš kirtaviečių kasmet išprovokuoja konfliktų tarp žemės savininkų ir medienos gabentojų. Ši žiema buvo ypač nepalanki: žvyrkeliai sunkiasvoriam transportui uždaryti nuo rudens ir draudimas neatšauktas iki šiol, tad ir nesutarimų, tokių kaip Trumponių kaime(Obelių sen.), gali kiti dažniau.

Kur šuo pakastas?

Dėl miško technikos apgadinto kelio apsiskundė Trumponių kaimo gyventoja Vanda Butėnienė. Ji pyksta, kad kelią į jos sodybą išvažinėjęs miško savininkas Irmantas Seibutis esą nebesileidžia į kalbas, kada subjaurotą atkarpą sutvarkys. I. Seibutis pripažįsta keliui padaręs nedidelės žalos ir jį sutvarkys, kai tik pradžius. Bet konfliktas su V. Butėniene, anot jo, visai ne dėl kelio…

Privirė košės

Redakcijai paskambinusi V. Butėnienė guodėsi, kad miško nusipirkęs I. Seibutis šį pavasarį pridarė žalos keliui į jos sodybą. Esą mišką vežanti technika išmaurojo žvyrkelį, įpjovė gilias vėžes, šios prisipildė mauro ir lengvuoju automobiliu šeima nebegali važiuoti: klimpsta molyje, užkabino įspaustą medžio šaką ir apgadino mašinos dugną. „Jeigu ir „prasimušam“, tai mašina būna lyg įveikusi varžybų trasą: mauru užtaškyta iki pat stogo“, – vargus porino V. Butėnienė.

Moteris kalbėjosi su medienos vežėju, šis esą pripažinęs, kad kelią sugadino, sutarė važiuoti šalia besidriekiančiu lauku. V. Butėnienė sakė suprantanti mišką kertančiųjų ir gabenančiųjų sunkumus, todėl leisdavusi savo žemėje techniką laikyti, vežėjus kava pavaišindavusi.

„Niekada iki šiol nesu skundusis, bet matau, kad be pagalbos bus blogai“, – skundėsi ir teisinosi moteris, siekianti, kad sugadintas kelias būtų sutvarkytas. Pagalbos ji kreipėsi į netoliese gyvenantį teisininką, kurio kelias dar labiau sumaitotas, išsikvietė į vietą ir Obelių seniūną Eugenijų Narkūną. Seniūnas, anot moters, apžiūrėjo išvažinėtus kelius, kol atvažiavo prie Butėnų sodybos, esą jo mašina buvo kaip po ralio – visa maurais užtaškyta.

„Seibutis iš pradžių žadėjo žmoniškai, o dabar nebesileidžia į kalbas. Anksčiau jis žadėjo atvežti malkų Aleksandravėlėn. Ten kunigas mums atidavė patalpas, ten renkamės giedoti. Dabar tai jau tikrai nebeatveš“, – guodėsi V. Butėnienė.

Konfliktas – ne dėl kelio? I. Seibutis neneigia padaręs žalos keliui, vedančiam į V. Butėnienės sodybą. „Kai tik pradžius, sutvarkysiu, išlyginsiu. Dabar labai šlapia, tik daugiau žalos būtų, jeigu bandyčiau greideriu lyginti“, – komentavo V. Butėnienės keliamas pretenzijas miško savininkas.

Šios moters keliui, anot jo, pakenkta labai nedaug – dviejose vietose miško technika pervažiavo jį skersai. Kur kas daugiau bėdos pridaryta kitos sodybos keliui, bet su jos savininku verslininkas dėl tvarkymo sutarė be pykčių ir skundų.

„Konfliktas su Butėniene kilo ne dėl išvažinėto kelio. Ji prašė, kad į Aleksandravėlę nuvežčiau malkų. Sakiau: „Miško kirtimo atliekų būna labai daug, galit imt, kiek reikia. Bet ji reikalavo, kad medienos malkoms pristatyčiau jai į namus. Tai buvo atviras reketas, kitaip nepavadinsi“, –  savo versiją dėstė I. Seibutis.

Tragedijos nemato

Obelių seniūnas E. Narkūnas, vietoje apžiūrėjęs Trumponių kaimo kelius, kuriais gabenta mediena, sakė, jog miško savininkas išvažinėtas atkarpas sutvarkys, kai tik žemė prasausės. Pasak seniūno, keliui, vedančiam į V. Butėnienės sodybą, žalos padaryta nedaug – dviejose vietose, kur skersai kirsta miško gabenimo technikos. Dėl kito kelio, kuris išvažinėtas smarkiau, seniūno teigimu, nėra jokio konflikto, nes miško ir sodybos savininkai dėl remonto susitarė geruoju.

Rekomenduojami video