Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kodėl Lietuvoje nyksta kurapkos?

Ne visada galima rasti atsakymus, kodėl gyvūnai nyksta, LRT RADIJUI sako gamtininkas Selemonas Paltanavičius. Jo teigimu, ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos šalyse per paskutinius du dešimtmečius šių paukščių ženkliai sumažėjo. S. Paltanavičius tikina, kad kurapkos įtrauktos į Lietuvos raudonąją knygą ir joms tikrai skiriamas dėmesys.

LRT RADIJO klausytojas domisi, kodėl šalyje kurapkos – pamirštos: „Aš norėjau pasiteirauti, kodėl kurapkos beveik išnykę? Vilkus, gerves saugojame, lapių pilna, o kurapkos – pamirštos.“

Gamtininkas S. Paltanavičius kalba, kad šių paukščių ženkliai sumažėjo visoje Europoje.

„Ačiū už klausimą ir rūpestį kurapkomis. Ši rūšis visoje Europoje per paskutinius 20 metų patyrė labai ženklų nuopuolį. Maždaug 90–95 proc. sumažėjo jų populiacija ir ne visada turime atsakymų, kodėl“, – svarsto jis.

Anot gamtininko, priežasčių gali būti tikrai įvairių: „Ne tik lapės, varniniai paukščiai, reikia manyti, kad didele dalimi prisidėjo ir greitaeigė žemės ūkio apdirbimo technika, šienapjovės daro įtaką. Matyt, yra dar kažkas, nes kurapkos jau seniai nemedžiojamos. Dabar kaip tik ir sprendžiama – veisti jas, dauginti dirbtinai, nes be tokių drastiškų priemonių rūšiai tikrai bus didelių problemų.“

S. Paltanavičius priduria, kad kurapka įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą, o šioms rūšims skiriama ne tik daug dėmesio, bet ir tam tikros lėšos.

 

Parengė Viktorija Juškauskaitė.

Rekomenduojami video