Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kodėl citrinos medelis neužaugina vaisių?

Citrinos yra subtropikų augalas, tad auginant kambaryje šie medeliai gali nemegzti vaisių dėl netinkamų oro ir drėgmės sąlygų. Tiesa, tai – ne vienintelė galima nederėjimo priežastis, teigia Vilniaus universiteto botaniks sodo skyriaus vedėjas dr. Darius Ryliškis.

LRT RADIJO klausytojas domisi citrinų auginimu. „Namuose užaugo gražus citrinos medelis, kuris jau trečius metus sukrauna po kelis žiedelius, tačiau vaisiai neužsimezga – iškart nubyra. Kodėl taip yra?“ – klausia jis.

D. Ryliškio teigimu, žydintis medelis gali nemegzti vaisių dėl kelių priežasčių.

„Jei citrinos išauginamos iš kauliuko, dažniausiai vaisių mezgimo problemą išsprendžia kryžmadulka. Mėgėjai dažniausiai tokiu atveju skiepija paaugusią citriną. Galima įskiepyti kitos veislės citrinos šakutę – tokiu atveju viename augale atsiras du skirtingi genotipai ir bus galima kryžmadulka. Tai yra vienas iš būdų priversti citriną derėti“, – aiškina specialistas.

Anot jo, kita priežastis gali būti netinkamas šilumos ir drėgmės režimas. Citrina yra labiau ne tropikų, o subtropikų augalas, tad jai reikalinga temperatūrų kaita – visą laiką kambaryje, kuriame yra apie 20 laipsnių šilumos, stovintis medelis vaisių greičiausiai nemegs.

„Žiemos metu ji turėtų stovėti šiek tiek vėsesnėje, o vėliau – vėl šiltesnėje aplinkoje. Jei ištisai laikysime kambaryje, tai turės įtakos augalo vaisių mezgimui. Kitas dalykas – jei žiemą citrina laikoma gerai šildomame kambaryje, oras dažniausiai būna labai sausas. Taigi nepakankama oro drėgmė, netinkama temperatūra gali neigiamai veikti derėjimą“, – teigia D. Ryliškis.

Rekomenduojami video