Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kenkėjai keliauja kartu su augaliniais pirkiniais

Jau keli metai kaip nebėra išimties savo reikmėms iš trečiųjų šalių atsivežti ar atsisiųsti net ir mažus augalų kiekius, pavyzdžiui, sėklų pakelį, kelis sodinukus asmeniniam sodui ar obuolių krepšį be minėto trečiosios šalies nacionalinės augalų apsaugos institucijos išduoto oficialaus dokumento. Fitosanitarinis sertifikatas reikalaujamas beveik visiems augalams, augaliniams produktams ir kitiems objektams, kurie patenka į Komisijos įgyvendinimo reglamento (ES) 2019/2072 sąrašus. Šio reglamento XI priedo C dalyje nustatoma išimtis dėl fitosanitarinio sertifikato tik penkių rūšių vaisiams: ananasams, kokosams, durijams, bananams ir datulėms. Minėtiems vaisiams reikalavimų turėti fitosanitarinį sertifikatą nėra ir juos galima įsivežti neribotai.

Augalininkystės tarnyba informuoja, kad džiovinti, šaldyti, marinuoti, rauginti, termiškai apdoroti produktai taip pat nėra fitosanitariškai kontroliuojami, todėl, pavyzdžiui, stiklainėlis kitas persikų ar kitų vaisių džemo namo gali drąsiai keliauti ir be fitosanitarinio sertifikato.

Tačiau yra grupė augalų, augalinių produktų bei kitų objektų, kurie priklauso itin aukštai fitosanitarinės rizikos grupei dėl galimybės kartu su jais parsivežti itin pavojingus kenkėjus ar ligas, todėl juos draudžiama atsisiųsti, parsiskraidinti ar kitaip įvežti į Lietuvą bei kitas Europos Sąjungos šalis. Tokia produkcija, pavyzdžiui, sėklinės bulvės, dirvožemis, vynuogių sodinukai ir kita produkcija, išvardyta Komisijos įgyvendinimo reglamento (ES) 2018/2019 I priede bei Komisijos įgyvendinimo reglamento (ES) 2019/2072 VI priede.

Neretai žmonės sugalvoja nusipirkti ir į Lietuvą atsivežti augalų apsaugos produktų (toliau – AAP). Nusprendę tai padaryti, pirmiausia turėtų pasidomėti galiojančiu reglamentavimu, kuris yra gana griežtas. Svarbu žinoti, kad įvežti į Lietuvą, tiekti rinkai ir naudoti leidžiama tik Reglamento (EB) Nr. 1107/2009 nustatyta tvarka Lietuvos Respublikoje registruotus AAP, išskyrus jame numatytas išimtis (kai yra išduotas Augalininkystės tarnybos leidimas prekiauti tapačiais AAP, juos naudoti arba leidimas įsivežti ir naudoti tapačius AAP savo reikmėms, arba leidimas tiekti rinkai AAP ir juos naudoti ne ilgiau kaip 120 d.). Daugiau šia tema pasiskaityti galima čia. Tad norime įspėti, kad savoms reikmės APP įsigyti ir įsivežti iš trečiųjų šalių, pavyzdžiui, iš Baltarusijos galimybės nėra.

Daugiau aktualios ir naudingos informacijos rasite Augalininkystės tarnybos interneto svetainėje www.vatzum.ltFacebook ir Linkedin paskyrose.

Valstybinės augalininkystės tarnybos informacija

Rekomenduojami video