Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Karšta vasara dovanojo puikų arbūzų derlių

vajojate apie saldžius, gaivaus skonio ir malonaus aromato šilumamėgius arbūzus. O ar kada pagalvojote, kad nebūtina jų pirkti parduotuvėje, o galima užsiauginti savo darže? Galbūt nepatikėsite, tačiau Kėdainių mieste visiškai įprastame darže augantys arbūzai kelia nuostabą, mat iš tiesų yra labai skanūs ir sultingi.

Ideali vasara

Kėdainių mieste gyvenančio Vido DOVYDAIČIO darže šiemet arbūzų derlius kitoks – arbūzai užaugo labai dideli, skanūs ir sultingi. Vyras mano, kad taip atsitiko dėl labai karštos vasaros.

„Arbūzus pasodinome šiltnamyje, netoli durų. Durų šią vasarą beveik neuždarinėjome. Vasara buvo labai karšta, o arbūzai užaugo labai dideli. Matyt, jiems patiko tas karštis. Jau dabar jie pasakiško skonio, viduje labai ryškios spalvos, labai gardūs. Pats aš jų beveik nevalgau, nelabai mėgstu, bet namiškiai sako, kad jie išties puikūs“, – sako daržininkas V. Dovydaitis.

Lyg augintumėte agurkus

Žmonės, auginantys arbūzus, teigia, kad jeigu auginate agurkus, tai užsiauginsite ir arbūzų, kadangi pats procesas labai panašus. Teigiama, kad geriausia arbūzus auginti lauke, iš bėdos tinka ir šiltnamis. Arbūzai turi būti auginami saulėtoje vietoje, kur nėra pavėsio, lengvoje, vandeniui laidžioje dirvoje. Durpingas dirvožemis netinka, nes arbūzus greitai apninka ligos. Daigui reikalinga didelė duobutė, į ją galite įterpti komposto.

Lepus augalas

Arbūzas yra ganėtinai lepus augalas. Jeigu oro sąlygos nėra palankios, pasodintus arbūzų daigus pirmąsias dvi savaites verta pridengti plėvele. Augalams vystantis ir formuojantis vaisiams, laistyti augalus reikėtų gausiai, porą kartų per savaitę. Iš vieno daigo gerą vasarą užauga 2–3 arbūzai ir jeigu matote, kad mezgasi daugiau vaisių, tuomet juos reikėtų nugnybti, nes jie bus maži ir nespės sunokti. Derlius renkamas nuo liepos galo iki rugpjūčio pabaigos. Nokinti galima gerai vėdinamoje, šaltoje patalpoje.

 

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

www.rinkosaikste.lt

Rekomenduojami video