Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kardelius galima pražydinti anksčiau

Kardelių, arba gladiolių, priskaičiuojama daugiau kaip du šimtai rūšių. Jie skiriasi forma, dydžiu, spalvomis ir žiedynais.

Skirstymas

Dėl patogumo į atskiras grupes kardeliai skirstomi pagal tokias savybes: žiedų dydį, jų formą, spalvą, gėlės aukštį, net kvepėjimą bei žydėjimo laiką.

Pagal žiedų dydį kardeliai skirstomi į penkias grupes. Stambiausiais, didžiausiais žiedais akį traukiančios gladiolės vadinamos gigantiškosiomis. Vieno tokio žiedo skersmuo – net 15 cm! Šiek tiek mažesniais – 11,5–15 cm skersmens žiedais pražysta stambiažiedžiai kardeliai. Vidutinio stambumo gladiolių žiedai – 9,1–11,5 cm skermens, smulkiažiedžių – 6,6–9 cm, o pačių mažiausių kardelių, vadinamų miniatiūriniais, žiedelių skersmuo – iki 6,5 cm.

Pagal žiedo formą kardeliai skirstomi į suskaldytus, klostytus, paprastuosius, gofruotus arba banguotus, drakoninius (jie taip vadinami dėl išaugų su pentinėliais) ir pilnavidurius. Pagal žydėjimo laiką skirstomi į labai vėlyvus (pasodinus sužydi tik po 110 dienų), vėlyvus, vidutiniškai vėlyvus, vidutinius, vidutiniškai ankstyvus, ankstyvus bei labai ankstyvus (pasodinus sužydi po 70–75 dienų).

Atskirą grupę sudaro kvepiantieji kardeliai: tai Akacijos ir Pervenec‘o veislės. Pagal žiedų spalvą veisliniai kardeliai dar skirstomi į dešimt klasių nuo baltos iki violetinės spalvos ir tris mišrių spalvų klases (tokie žiedai yra su tamsiomis dėmėmis). Šiuo metu jau išvesta daugybės spalvų, tarpusavyje susimaišiusių ant vieno žiedyno, hibridų. Vienas įspūdingiausių – Black Jack.

Sodinimas

Kardelius galima sodinti nuo balandžio pabaigos iki gegužės vidurio. Žinoma, kiekvienais metais klimatas skiriasi, tad geriau palaukti, kol dirvožemis gerai pradžius ir oro temperatūra ilgesnį laiką bus aukštesnė nei dešimt laipsnių šilumos.

Prieš sodinant kardelius nuo svogūnėlių gumbų būtina nuvalyti žvynelius. Jei svogūnėlis pasirodo esąs nelabai sveikas, reikėtų jį sunaikinti. Pumpurų galima ir nenuvalyti – tiesiog pusei paros pamerkti į kalio permanganato tirpalą. Taip paruoštus gumbapumpurius reikia iš karto sodinti. O tokiame tirpale išmirkytų gumbasvogūnių iš karto sodinti nebūtina – galima nusausinti, išdžiovinti ir laikyti, kol ruošitės sodinti.

Kardelius geriausia sodinti vagose 12 cm gylyje. Jei dirva sunki – ne giliau kaip 10 cm gylyje, jei lengvesnė – svogūnėlius galima užkasti ir 15 cm gylyje. Tarp kardelių reikia palikti 20 cm tarpus. Jei sodinama vagose, tarp eilių turėtų būti paliekami maždaug 30 cm tarpai.

Tolesnė priežiūra

Kardeliai labai mėgsta drėgmę, tačiau juos laistyti reikia ne itin dažnai, bet labai gausiai. Daugiausia vandens kardeliams reikia žiedynkočio susidarymo periodu ir žydint. Palaisčius patartina papurenti dirvą, kad vanduo geriau įsigertų. Kad drėgmė ilgiau išsilaikytų, laiku mulčiuokite (durpėmis arba puvenomis) ir ravėkite.

Kartais kardeliai užauga labai aukšti, tad juos tenka parišti. Geriausia juos rišti prie kuoliukų. Jei užauga ne tokie aukšti, gali užtekti tiesiog apkaupti. Skinti galima, kai jau prasikala žiedai. Jei nuskinsite dar tik vos vos prasikalusius, tuomet kardeliai ilgiau išbus pamerkti. Skinant reikėtų nepamiršti palikti bent keturis kardelio lapelius, jei veislė vėlyva – net šešis.

Kaip ir daugelį augalų, kardelius puola ligos ir įvairiausi kenkėjai. Nuo ligų šias gėles geriausia ginti vegetaciniu laikotarpiu. Niekada nepamirškite nuskinti ir sunaikinti pažeistų lapelių. Kardelius puola fuzariozė, sklerotinis puvinys (skleriotiniozė), kekerinis puvinys (botrytiozė), bakteriozė, septoriozė, virusinės ligos geltligė ir mozaika.

Ankstyvosios veislės

Pasak agronomės Vidos Svirskienės, šiltnamyje kardelius galima pražydinti jau kovo–gegužės mėnesiais. Pražydinimui imamos ankstyvosios veislės: Fireliaght, Super star, Amerika, Maestro ir kt. Atrenkami stambūs, didesnio kaip 4 cm skersmens, bet dar jauni gumbasvogūniai ir termiškai apdorojami. Likus 5 savaitėms iki sodinimo gumbasvogūniai nuvalomi, sudedami viena eilute į medines dėžutes su vielos tinklo dugnu daigais į viršų. Taip sudėti jie laikomi šviesioje patalpoje, kurioje temperatūra yra 28–33°C, o oro drėgnumas 60 proc. Tokioje aplinkoje gumbasvogūnių pumpurai gerai vystosi ir po 5 savaičių jau būna apie 5 cm aukščio.

Sausoje patalpoje šaknys pradeda augti, todėl sodinant nenukenčia ir greitai įsišaknija. Taip termiškai apdoroti kardeliai pražysta 20 dienų anksčiau. Neturint palankių sąlygų nurodytai temperatūrai palaikyti, gumbasvogūnius galima laikyti 22–25°C temperatūroje, tik tuomet reikia laikyti apie septynias savaites.

Šiltnamyje turėtų būti palaikoma 18–20°C temperatūra dienomis ir 12–15°C naktimis. Kai kardeliai pradeda augti, šiltnamį reikia gerai vėdinti. Laistyti geriau vidudienį, kad iki vakaro spėtų apdžiūti lapai. Norint ekonomiškiau išnaudoti šiltnamio plotą, tarpueiliuose galima pasėti krapų, salotų.

 

Elena Matiukaitė

 

Rekomenduojami video