Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Karas su kenkėjais

Kiekvieną vasarą, kaip ir visi, puoselėjantieji savo augalus, skelbiu karą amarams. Žalios ir juodos jų kolonijos įsikuria visur, kur tik yra kuo misti, – ant įvairių dekoratyvinių, vaisius nokinančių augalų. Amarų vislumas stulbinamas. Žinau, kad sėkmingai kovoti su jais padeda boružės, zylės, kielės, kalviukai, pečialindos ir kiti paukščiai, tačiau akivaizdu, kad vien jie neišgelbės nuo amarų.

Amarams naikinti tinka cheminės ir biologinės priemonės. Aš kovai su amarais išbandžiau savos gamybos natūralius augalinius ekstraktus. Puskilogramį sukapotų česnakų žiedų stiebų reikia suversti į kibirą vandens ir palikti nakčiai, rytą nukošti, įpilti porą šaukštų žaliojo muilo, išmaišyti ir tokiu mišiniu šluotele apšlakstyti amarų alinamą augalą. Po dienos procedūrą būtina pakartoti – amarų beveik neliks. Žinoma, reikia laiko ir kantrybės, nes iš natūralių medžiagų pagamintas preparatas niekada neveiks taip greitai, kaip cheminis.

Kopūstinius amarus galima įveikti pomidorų lapų užpilu. Reikia susmulkinti kilogramą pomidorų lapų, užpilti dešimčia litrų vandens. Po paros nukošti, pridėti du šaukštus specializuotuose parduotuvėse parduodamo vadinamojo žaliojo muilo, pripilti vandens iki dešimties litrų ir purkšti kopūstus, žiedinius kopūstus, brokolius, kitus kryžmažiedžius augalus. Šiuo užpilu naikinami ir kopūstinių baltukų vikšrai.

Vasarą pašalinu daug pomidorų lapų. Juos patrinu ir dedu ant skruzdžių takų. Joms tai labai nepatinka. Vis dėlto kol nesunaikinama skruzdžių motina, atsikratyti įkyruolių nepavyks. Todėl verta įsigyti parduotuvėse parduodamų skruzdėlėms naikinti skirtų preparatų.

Rekomenduojami video