Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kambarinių gėlių priežiūra žiemą – daugiau atidumo ir kruopštumo

Viduržiemį, kai lauko gėlynai įmigę tikrų tikriausiu žiemos miegu, dėmesys nukrypsta į kambarines gėles. Tačiau, pasirodo, žiemą kambarinių gėlių priežiūra kur kas subtilesnė, reikalaujanti netgi daugiau atidumo ir priežiūros nei vasarą. Kai kurias gėles verta patraukti nuo palangių ir perkelti į šiltesnę vietą, kitoms, priešingai, būtina kraustytis ten, kur vėsiau.

Išsaugoti puansetijas

Ko gero, daugelio mūsų namuose po didžiųjų metų švenčių žydi kalėdinė gėlė puansetija. Nors ši gėlė daugiametė, ne pas kiekvieną mūsų ji sulaukia kitų švenčių. Kai kam ji išgyvena iki pavasario, kai kada puansetijos lapai pradeda byrėti dar iki Kalėdų, kitiems ji pražūva vos parsivežus iš parduotuvės. Kodėl taip yra? Pasirodo, kad ši gėlė mėgsta subtilų šeimininko dėmesį, o ar ji sėkmingai žydės namuose, priklausys ne tik nuo priežiūros, bet ir nuo parduotuvės, kurioje ją įsigijote.

Pirmiausia reikia žinoti, kad ši gėlė kilusi iš Meksikos ir Gvatemalos, todėl tai yra šilumą mėgstantis augalas. Niekuomet nepirkite šių gėlių iš lauko prekybos vietų ar parduotuvių, kurios jas laiko prieangiuose (puansetijos ypač netoleruoja skersvėjų). Taip pat rinkitės puansetiją su dar neišsiskleidusiais pumpurais. Nesuklyskite – puošnūs, raudoni lapai yra ne tikrieji jos žiedai, o pažiedlapiai. Tikrieji pumpurėliai giliau, maži žali pumpurėliai, kurie susprogsta į nedidelius, tačiau puošnius žiedelius. Tai įvertinę apžiūrėkite, ar augalo lapai nepageltę.

Išsirinkę puansetiją namuose parinkite jai tinkamą vietą. Nors šis augalas mėgsta šilumą, nedėkite jos šalia radiatoriaus. Šios gėlės mėgsta šviesą, tačiau geriau venkite tiesioginių saulės spindulių ir puansetijas laikykite kiek atokiau nuo stipriai apšviesto lango.

Puansetijos taip pat mėgsta drėgmę, todėl ir vazone žemė turi būti nuolat drėgna. Reguliariai tikrinkite ir nepersistenkite su laistymu, nes jai drėgmės bus per daug – ims mesti lapus. Laistykite nusistovėjusiu kambario temperatūros vandeniu. Kadangi šios gėlės žydi žiemą, jas galite papildomai pamaitinti žydinčioms gėlėms skirtoms trąšomis.

Kitų žydinčių gėlių priežiūra

Kiek kitokia situacija su žiemą žydinčiomis gėlėmis. Šaltuoju metų laiku žiedais mus apdovanoja orchidėjos, azalijos, ciklamenai, sanpaulijos, bromelijos, meileniai, plokšteniai. Pastarieji vadinami kalėdiniais kaktusais, kurie žiemą dažnai apsipila įvairiaspalviais žiedais. Nors plokšteniai mėgsta šilumą, nestatykite jų arti radiatoriaus, nes taip žemė neteks jiems reikalingos drėgmės. Parinkite šviesią, tačiau nuo saulės spindulių apsaugotą vietą. Jeigu palangė vėsi, nelaikykite ant palangės, nes dideli temperatūrų svyravimai plokštenį gali pražudyti.

Žiemą egzotiškus, spalvingus žiedus dovanojančias orchidėjas taip pat reikėtų laikyti šviesioje, tačiau nuo tiesioginės saulės spindulių ir skersvėjų apsaugotoje vietoje. Atsižvelgdami į santykinę oro drėgmę (orchidėjos mėgsta drėgną orą), laistykite jas kas 2–3 savaites. Orchidėjų niekuomet neliekite iš viršaus. Jas merkite į kambario temperatūros vandenį ir palikite geram pusvalandžiui. Orchidėjas visuomet auginkite permatomame vazonėlyje, nes pagal šaknų spalvą galėsite matyti, kada jas laikas laistyti, o kada verta palaukti.

Itin puošnūs ciklamenai dažniausiai žydi rudenį ir pavasarį. Priešingai nei jau minėtos gėlės, ciklamenai mėgsta žemesnę temperatūrą, todėl puikiai jausis ant vėsios palangės. Jiems taip pat nereikia tiesioginės saulės, tad gerai žydi net šiaurinėje namų pusėje. Augimo laikotarpiu juos reikia reguliariai laistyti. Tačiau ciklamenams, kaip ir daugeliui gėlių, geriau vandenį pilkite į lėkštelę po vazonu, kad vanduo nepatektų ant šakniagumbio viršaus, nes kitu atveju augalas gali pradėti pūti. Taip pat ciklamenus būtina tręšti žydintiems augalams skirtomis trąšomis.

Net ir nepatyrę gėlininkai gali kuo puikiausiai auginti ir džiaugtis meilenio (kitaip – amarilio) žiedais. Šios gėlės nemėgsta nei karščio, nei šalčio. Kad jos puikiai jaustųsi ir ilgai džiugintų savo žiedais, optimali temperatūra – apie 18 laipsnių šilumos. Jas galima auginti ir ant palangės, bet nepamirškite, kad ši gėlė nemėgsta tiesioginės saulės šviesos. Tiesa, jei langas bus dažnai atidaromas, augalas gali sušalti, nes dauguma gėlių jautrios staigiems temperatūrų skirtumams. Gėlės žiedai ir lapai taip pat neturėtų liestis prie lango stiklo. Amarilius laistykite reguliariai, tačiau saikingai, vieną ar du kartus per savaitę kambario temperatūros vandeniu.

Patraukite nuo radiatorių

Žiemą, kai radiatoriai dirba visu pajėgumu, pasistenkite šalia jų ar kitų šilumą skleidžiančių įrenginių nelaikyti vazoninių gėlių. Jos greitai perdžius, ims mesti lapus, nepaisant to, kaip dažnai liesite. Sauso ir karšto oro ypač nemėgsta marantos, tilandsijos, kalatėjos, orchidėjos ir paparčiai. O štai kaktusai, dracenos, sansevjeros, priešingai – sauso ir šilto oro gerbėjos.

Svarbu atsiminti, kad kiekviena gėlė – atskira istorija. Jos mėgsta ne tik skirtingą temperatūrą, bet ir drėgmę. Pavyzdžiui, 18–25 laipsnių šilumą mėgsta margenis, maranta, sansiverija ir sanpaulija, Amazonės lelija, antūris, karališkoji begonija, difenbachija. Dėl to pasirūpinkite, kad žiemą šios gėlės būtų patrauktos nuo langų.

Žemesnę temperatūrą (12–18 laipsnių šilumą) mėgsta katilėliai, lantanai, kinrožės, šilokai, fikusai. Jei negalite gėlių perkelti į vėsesnę patalpą, tokiu atveju patariama augalus statyti arčiau balkono durų ar lango.

Liekite rečiau

Kalbant apie žiemą nežydinčias kambarines gėles, nepamirškite, kad jų medžiagų apykaita stipriai sulėtėja, todėl perteklinis laistymas gali turėti didesnės žalos nei trumpalaikė sausra. Jeigu gėlės pradėjo intensyviau mesti lapus ar tiesiog pražuvo, tai ženklas, kad jas laistėte per dažnai. Jeigu namuose laikosi gana aukšta temperatūra, o oras – sausas, tuomet gėles laistykite kartą per savaitę arba kas 3–5 dienas; jeigu laikosi žemesnė temperatūra, o patalpos drėgnesnės, augalams gali užtekti laistymo kartą per dvi savaites. Nepersistenkite ir su kaktusais. Jie be vandens gali išbūti net kelis mėnesius.

Kambarinių gėlių priežiūra žiemą

·         16–18 laipsnių temperatūroje nemaža dalis kambarinių gėlių žydės ilgiau ir gausiau. Vėsesnėje patalpoje ilgiau žydi ciklamenai ir meileniai. Sanpaulijas, puansetijas, plokštenius ir orchidėjas laikykite šviesioje, šiltoje vietoje, toliau nuo radiatorių ar židinių, laistykite ir saikingai tręškite žydinčių gėlių trąšomis.

·         Pastatyti arti nesandaraus ar dažnai atidaromo lango kambariniai augalai gali sušalti, o jų žiedai yra itin jautrūs šalčiui ir staigiems temperatūrų pokyčiams. Augalo lapai ir žiedai neturi liestis prie stiklo.

·         Žiemą augalų medžiagų apykaita sulėtėja, todėl lieti juos reikėtų rečiau.

·         Gėles liekite nusistovėjusiu kambario temperatūros vandeniu.

·         Nežydinčioms kambarinėms gėlėms trąšos nėra reikalingos iki pavasario.

·         Nežydinčių gėlių žemę papurenkite – taip šaknys lengviau įsisavina deguonį.

·         Kambarines žydinčias gėles tręškite kompleksinėmis joms skirtomis trąšomis.

·         Prieš tręšdami gėles žemę vazonėlyje sudrėkinkite kambario temperatūros vandeniu, tokiu būdu apsaugosite augalų šaknis.

Parengė Monika Kazlauskaitė

Rekomenduojami video