Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kalėdų pasakos kūrėjai šventę dovanoja ne vien sau

Nors didžiosios metų šventės jau praėjo, apie jas mums tebeprimena švieselėmis sužibę namai ir kiemai. Dar prieš kelerius metus retas lietuvis ryždavosi papuošti sodybų bei namų fasadus kalėdinėmis puošmenomis. Namų kiemai taip pat būdavo pamiršti, nebent viena kita girlianda sužibdavo ant lauke augančio krūmo ar medelio. Tačiau atėjo metas, kai vis daugiau mūsų tautiečių nustebina aplinkinius įspūdingomis šviečiančiomis dekoracijomis. Įdomu tai, kad visus puošėjus vienija noras sukurti šventę kitiems.

Pirmauja JAV

Elektrinių girliandų, kalėdinių dekoracijų gausa paprastai mus stebina Kalėdų mėgėjai kitose šalyse. Neabejotinai pirmauja amerikiečiai, kur kalėdinė puošyba turi senas tradicijas, kurias mielu noru pasigavo Holivudas ir išpopuliarino visame pasaulyje. Kiekvienas save gerbiantis amerikietis bent jau duris papuoš žaliai raudonu vainiku su mirksinčiomis lemputėmis. Todėl verslui šioje vartotojiškoje srityje galimybės didžiulės. Tie, kurie sugeba patys pasikabinti lemputes arba išnešti į kiemą iliuminuotas dekoracijas, moka tik už elektrą ir puošmenas. Neretai šios puošmenos labiau primena chaotišką išparduotuvę privataus namo kieme, kur sudėta viskas, kas nereikalinga – pradedant iliuminuotomis prakartėlėmis ir baigiant animacinių filmų herojais.

Tačiau amerikiečių siekis stilingai ir madingai pasipuošti namą ir kiemą pastaraisiais metais paskatino naujos verslo šakos – kalėdinių dekoracijų įrengimo ir priežiūros – atsiradimą. Tuo užsiimančios firmos ne tik parenka labiausiai namo išorę ar kliento skonį atitinkančias dekoracijas, jas įrengia, bet ir visą dviejų trijų savaičių laikotarpį jas prižiūri, keičia perdegusias lemputes arba pačias dekoracijas, jeigu joms kas nors atsitinka. Vienos eglutės, kurios aukštis apie 2–3 metrus, papuošimas ir priežiūra mėnesiui siekia iki 500 JAV dolerių. Namo ir kiemo dekoravimas gali siekti iki keliasdešimt tūkstančių dolerių.

Asociatyvi nuotr.

Dekoracijas kuria patys

Tuo tarpu mūsų tautiečiai savo namų kiemus puošia patys ir stilingumu iš tiesų lenkia amerikiečius. Šiaulių rajone, Šiupyliuose, akį traukia Broniaus ir Jurgitos Kaminskų namas. Jau trečius metus šeimininkai praeivių žvilgsnius džiugina dekoracijų gausa. Šiais metais kieme sustingo rožinis flamingas, namo sieną papuošė eglutės ir elnių galvų su ragais dekoracijos, stoge pražydo įspūdingo dydžio snaigė. Beje, būtent ją šeimininkas pagamino pats. Kasmet Kaminskai savo dekoracijas atnaujina. „Pasitariame, kad dekoracijos per daug viena kitos neužgožtų, kad nebūtų visko per daug prikišta“, – pasakojo jis.

Puošmenas du sūnus auginanti šeima dažniausiai užsisako internetu, tai padeda sutaupyti pinigėlių. Šiais metais dekoracijoms jie išleido apie 100 eurų, pinigus pradėjo taupyti dar vasarą, atidžiai seka akcijas ir nuolaidas internetinėse parduotuvėse. Dekoruoti savo kiemą pradėjo po Vėlinių. Visos šviesos ir papuošimai įžiebiami maždaug dvi savaitės iki švenčių – jos mirga iki Trijų karalių. Iš pradžių B.Kaminskas šviesas jungia tik vakarais, o per šventes palieka šviesti visą naktį. Šeimai patinka, kad šiuo kalėdiniu namu džiaugiasi žmonės – sustoja nusifotografuoti ir pasimėgauti.

Asociatyvi nuotr.

Džiaugsmas vaikams

Vilkaviškiečių Lekavičių šeima Kalėdų pasaką pradėjo kurti prieš keletą metų. Poreikis kilo, pasak Jolitos Lekavičienės, dėl to, kad norėjosi jausti kalėdinę dvasią ne vien namuose, bet ir lauke, kad pasaka džiugintų praeivius ir kaimynus. Bemaž 50 tūkstančių lempučių kasmet įžiebti nėra paprasta – ruoštis Kalėdoms žmonės pradeda rudenį, besibaigiant rugsėjui. Mat sukabinti tiek girliandų ant kieme augančių medžių ir augalų tikrai užtrunka. Puošmenos, pasibaigus šventėms, yra nuimamos, sudedamos į dėžes ir laukiama kitų švenčių. „Tai yra didelis rankų darbas“, – sakė moteris. Pinigų, kiek išleidžia girliandoms ar elektrai, vilkaviškiečiai neskaičiuoja, tačiau dėl kalėdinės puošybos teko atsisakyti gruodžio kelionių, nes pinigai yra skiriami kiemui puošti. Tačiau būtent jų namas žiemą tampa dar viena traukos vieta miestiečiams, kurie geru žodžiu mini šeimininkus ir būriais traukia pasidžiaugti kalėdine pasaka. Idėjos kitiems metams prasideda vos tik baigiasi šventės. Tuomet prasideda girliandų paieška ir vizijos kūrimas, kaip sodas atrodys per kitas Kalėdas.

Bene kasmet savo namus šventiškai išpuošia Jurbarke gyvenanti Jolantos ir Dariaus Jurkšų šeima. Jolanta pripažino, kad jos šeimos biudžetui tai didelių nuostolių nepadaro, nes beveik visose girliandose naudojamos elektrą taupančios lemputės. Užtat kiek džiaugsmo švieselių jūra suteikia keturmetei Jurkšų dukrelei Patricijai ir kaimynų vaikams bei praeiviams. Tokiame švytinčiame sode savo rezidenciją galėtų įkurdinti net Kalėdų Senelis.

Asociatyvi nuotr.

Gyventi linksmiau

Panevėžio rajone ties Vaivadais bene kiekvieną žiemą keliautojus pasitinka įspūdingai Kalėdoms išpuoštas namas. Šeimininkauja čia Vytautas Žekonis su motina ir brolio šeima. Pradėjęs nuo kelių dekoracijų vyras taip įsisuko į puošybos procesą, kad dabar jį vadina vienu didžiausių savo pomėgių. O viskas prasidėjo nuo prekybos centre pamatytų šviečiančių elniukų, kuriuos šeimininkas įkurdino ant savo namo verandos. Tačiau pats puošimo procesas gan pavojingas, mat tenka lipti ir ant stogo. Kartą V.Žekoniui jau yra tekę nuo jo kristi, jis patyrė sunkią stuburo traumą, todėl dabar puošiant jį saugo brolis. Šeimininkas stengiasi suderinti visų dekoracijų spalvas, parinkti joms tinkamiausią vietą. „Neužtenka numesti girliandą – reikia viską daryti su meile“, – prisipažino puošybos mėgėjas.

Pasak namų šeimininko, Panevėžyje, išskyrus centrą, trūksta kalėdinės dvasios, žmonės nenori puoštis. „Jei visi puoštumėmės, gal ir gyventi būtų linksmiau“, – svarsto Vytautas. Apie tokio užsiėmimo kainą jis kalbėti nelinkęs. Esą dekoracijos kaupiamos metai iš metų ir jas vyras perka paprastuose prekybos centruose. „Vieni pinigus skiria rūkalams, kiti – alkoholiui, aš – kalėdinėms dekoracijoms“, – sakė V.Žekonis. Šiauliuose gyvenantis Arvydas Račas savo namus ir sodą šimtais šviečiančių girliandų puošia jau daugiau kaip dešimtmetį. Kiekvienais metais jo namai tampa Kalėdų Senelio rezidencija, kurią aplanko šimtai šiauliečių. Jau ne vienerius metus jo namai patenka į prieš Kalėdas lankytinų objektų sąrašą. Pats šeimininkas mėgsta apsirengti Kalėdų Senelio kostiumu ir pabendrauti su vaikais. „Belaukiant Kalėdų ir Naujųjų metų tenka daug padirbėti, bet visas tas džiaugsmas atsiperka, kai gražiai šviečia girliandos. O darbo yra, pradedu ruoštis jau kažkur rugsėjį“, – pasakojo A.Račas.

Praktiški patarimai

Šventinis lauko apšvietimas gali padaryti stebuklus – net ir pats paprasčiausias namas gali tapti kalėdiškai jaukus, jei bus gražiai apšviestas. Kaip pasirinkti tinkamai?

Apšvietimo klasė

Visų pirma, reikia atkreipti dėmesį į apsaugos klasę, kuri žymima raidėmis IP. Apsaugos klasė nurodo atsparumą drėgmei, lietui, šalčiui. Kuo didesnis skaičius, tuo apsauga yra geresnė. Jei girliandos ir šviestuvai yra pažymėti IP44, tai reiškia, kad jie yra apsaugoti nuo smulkių dalelių (pvz. dulkių) patekimo į vidų ir nuo vandens purslų. Kitais žodžiais tariant, rizika dėl vandens ir sniego sąlyčio su elektra yra minimali. Jeigu abejojate, ar girlianda su lemputėmis tinka laukui, pasižiūrėkite užrašus ant pakuotės. Jeigu randate IP44 arba IP su dar didesniu skaičiumi, drąsiai puoškite jomis savo kiemą. Tai pirmas ir pats svarbiausias dalykas, nuo ko turi būti pradedama kuriant kalėdinį lauko apšvietimą.

Prijungimo laidas

Geriausia, jei dar projektuojant namą lauke buvo numatyta pakankamai kištukinių elektros lizdų: prie terasos, prie įėjimo į namą, palei stogą. Jeigu lauke turite bent vieną kištukinį lizdą, galite jį išnaudoti ir su juo sukurti visą apšvietimo grandinę. Tam labai svarbus elementas – prijungimo laido ilgis. Atkreipkite dėmesį, kad ant girliandos pakuotės paprastai rasite schemą, kurioje nurodytas ir laido, ir šviečiančios dalies ilgis. Tai tikrai svarbu: kuo ilgesnis prijungimo laidas, tuo daugiau galimybių kūrybiškai panaudoti dekoraciją, tuo lengviau išlaviruoti, jei turite per mažai kištukinių lizdų. Be ilgintuvo vis tiek neapsieisite, bet su ilgesniais prijungimo laidais darbas bus greitesnis ir paprastesnis.

Lempučių spalvinė temperatūra

Šiuolaikiškas dekoratyvinis apšvietimas kuriamas su LED lemputėmis. Plati apšvietimo atspalvių gama gali išmušti iš vėžių. Pasitaiko, kad žmogus susijungia apšvietimą palei stogo kontūrą, įžiebia girliandą, apsivijusią aplink laiptų turėklus, uždega šviečiančius bumbulus terasoje, ir mato, kad kažkas „nelimpa“. Atskirai visi objektai atrodo gražiai, tačiau kartu jie netinka. Nesuderinti apšvietimo spalvos tonai – dažnai pasitaikanti problema. Sprendimas paprastas: pasirinkite tik šilto arba tik šalto atspalvio apšvietimą. Šilto atspalvio šviesa yra šiek tiek gelsva, šalto atspalvio –melsva.

Rekomenduojami video