Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kalėdų miestelio vilionės

Pačioje Vilniaus širdyje – Arkikatedros aikštėje – po bene gražiausia Lietuvos eglute įsikūręs Kalėdų miestelis vilioja lankytojus šventine nuotaika, dovanomis ir kviečia pasinerti į šventinį šurmulį.

Idėjų miestas

Šiemet, kaip ir pernai, sostinės eglė nustebino dar nematytu meniniu apipavidalinimu. Pernykštė eglė-namukas buvo tokia populiari, kad netilpo visi norintieji apsilankyti jos viduje. Šiemet iš 50 tūkst. lempučių „nuausta“ žėrinti eglės skraistė maloniai apgaubia visus apsilankiusiuosius.

Kalėdų miestelis – ne vien smagi mugė. Tai visas šventinių idėjų miestas, kuriame galima rasti, kuo papuošti namus, dovanų artimiesiems ir draugams, pasisemti stalo serviravimo, aplinkos puošybos idėjų.

P. Lileikio nuotr.

Šventiniu laikotarpiu Vilniaus Katedros aikštė tampa lankomiausia sostinės vieta: pilna šviesų, kalėdinių kvapų ir šventinio šurmulio. Šiemet čia yra ir naujovių, pavyzdžiui, siūloma išsirinkti papuoštą kėnį. Jų kainos, atsižvelgiant į pasirinktą dydį, svyruoja nuo 59 iki 79 eurų. Už 49 eurus galima įsigyti ir specialų stovą.

Tautinis produktas

Prie šventinės eglės įsikūrė apie keliasdešimt jaukių kalėdinių namelių, kuriuose ir išrankiausias lankytojas suras ką nors išskirtinio. Unikalūs lietuviškų obuolių sūriai, burgundiškos sraigės, kaštonai, saldumynų rojus – tik rinkis pagal kišenę ir skonį...

Kalėdų nykštukas D.Leleika ir jo bendradarbė siūlo dekoratyvinius antspaudukus visoms progoms po 5 eurus. P. Lileikio nuotr.

Tiesa, ne visi prekybininkai tryško optimizmu. „Pastebiu, kad dabar žmonės labiau linkę taupyti ir nesišvaisto pinigais“, – teigė moteris, prekiaujanti obuolių sūriais ir už kilogramą prašanti 26 eurų. Anot jos, kaina tikrai nėra didelė, nes tai brandintas rankų darbo produktas, turintis tautinio paveldo sertifikatą.

Ignalinos krašto ūkininkų gaminamo sūrio receptui – daugiau nei 100 metų, jis gaminamas tik iš lietuviškų obuolių. Viso gamybos proceso trukmė – 40 dienų. Iš 500 kg obuolių pagaminama 100 kg brandinto obuolių sūrio. Jis gardinamas gvazdikėliais, kvapiaisiais pipirais, apelsino žievelėmis ir cinamonu, vienintelis naudojamas konservantas – cukrus. Gerai išdžiovintas sūris yra gana tamsus, kietokas ir maloniai saldus.

Škotų terjeras Jož (ežys) išdidžiai pozuoja prie gražiausios Lietuvos eglės. P. Lileikio nuotr.

Domisi ir užsieniečiai

Ne visi prekybininkai buvo nusiteikę pesimistiškai. „Merkio krautuvėlėje“ prekiaujantis Renatas Bagdonas džiaugėsi: „Nuotaikos – šventinės, nes sėdžiu prie nuostabios eglutės, daug bendrauju, pasakoju apie išskirtinius produktus.“ Pasak jo, artėjančios šventės gausina lankytojų skaičių, o daugelis pirkėjų apsilanko dar ne kartą.

„Merkio krautuvėlės“ produkcija daugiausia domisi užsienio turistai. Čia prekiaujama šviežiai paruoštais žuvies produktais – upėtakiais, šamais, tilapijomis. Paprašytas parekomenduoti ką nors ypatingo, Renatas pasiūlė: „Jei mėgstate žuvį, bet nesate tikri dėl skonio, pabandykite karšto rūkymo šamo. Jis yra švelnesnio skonio, labai primena mėsą.“

Išskirtinio skonio mėgėjams R.Bagdonas siūlo burgundiškų sraigių. P. Lileikio nuotr.

Kilogramas šio skanumyno kainuoja 11,20 euro. O štai tikram gurmanui Renatas gali pasiūlyti burgundiškai paruoštų sraigių. Už 12 vienetų teks pakloti 4,20 euro. Brandintas avies pieno sūris atsieis 26 eurus, o gyvo grūdo (žali) grikiai – 4,40 euro už kilogramą.

Dekoratyviniais antspaudais prekiaujantis Darius Leleika pats juos ir kuria. „Mugėje sekasi neblogai, žmonėms patinka mano prekės, antspaudus perka ir užsieniečiai, ir lietuviai, – pasakojo jis. –  Beje, tautiečiai daugiau jų užsako iš anksto prieš šventes. Tai mano verslas, kuriuo užsiimu penkerius metus ir esu patenkintas, nenusivyliau. Gyvenime turi patikti tai, ką darai, tuomet seksis.“

Kainos negąsdina

Pakalbinta pasigrožėti egle atėjusi Viktorija Žagelytė Vilniaus universitete studijuoja kultūros informaciją ir komunikaciją. „Eglutė nuostabi, iš tiesų viena gražiausių pasaulyje“, – nuoširdžiai žavėjosi mergina. Jai patinka ir šventinė Kalėdų miestelio atmosfera, o siūlomų prekių kainos negąsdina: „Nepasakyčiau, kad jos labai didelės, ypač jei rankų darbo. Manau, kaina atitinka kokybę.“

Dvi draugės V.Žagelytė ir L.Radzevičiūtė renka dovanėles artimiesiems. P. Lileikio nuotr.

Druskininkietė Lina Radzevičiūtė taip pat neslėpė pasigėrėjimo Kalėdų miesteliu. Ji patikino pirksianti mugėje dovanėlių giminaičiams, nes čia randanti išskirtinių dalykų.

Jauna mama Estela Zinevičienė su dviem sūneliais Kristupu ir Rapolu mugėje apsilankė nebe pirmą kartą. „Mėgstu kalėdines muges prie eglutės, jos visada taip romantiškai nuteikia, apima tokia graži švenčių laukimo nuotaika“, – sakė moteris.

E.Zinevičienė pripažino, kad jos nebaugina šventiniu laikotarpiu šoktelėjusios kainos: „Manau, žmonės jau turėjo priprasti prie kainų šuolio, todėl galbūt atlaidžiau žiūri į tokius dalykus. Bet šiaip jau kainos čia nėra mažos, jos didesnės nei paprastai būna kitose mugėse.“

Jaunos mamos E.Zinevičienės nebaugina šventiniu laikotarpiu šoktelėjusios kainos. P. Lileikio nuotr.

Jų šeima rado išeitį – kiekvieną kartą apsilankę jie paragauja po vieną produktą. Mažų spurgyčių porcija vaikus galima palepinti už 2 eurus, čiulpiamų įvairiausio skonio saldainių ant pagaliuko kaina prasideda nuo 1,5 euro. Beje, 2 eurai – dažnai matoma kaina, tiek mugėje kainuoja ir kavos puodelis, ir vyno taurė bei arbata.

Zefyro šypsena

Kalėdiniame miestelyje netrūksta pramogų. Prie eglutės lūkuriuojantis ponis Zefyras – mažųjų džiaugsmas. Aštuoniolikos metų sulaukęs arkliukas – rimtas ir ramus, pasipuošęs užrašu: „Man Lietuvoje gyventi gera“. Zefyro šeimininkas, žirgyno „Naujadvario žirgai“ prezidentas Gintautas Mateika, pajuokavo, kad mažylis ponis turi labai didelį privalumą: „Jis niekada nepasako nieko kvailo ir nieko nepasakoja.“

Žirgyno prezidentas G.Mateika patikino, kad Lietuvoje Zefyrui gyventi gera. P. Lileikio nuotr.

Zefyras – pirmasis G.Mateikos dukrų Ugnės ir Gabrielės arkliukas. Dabar jos jau užaugusios ir užsiima žirgų sportu – ištvermės jojimu. Ištvermės sporto klasikinė distancija – 160 km. Šiemet abi jo dukros sulaukė vardinio kvietimo į Jungtinius Arabų Emyratus, kur vyks Prezidento taurės varžybos.

Pasak G.Mateikos, nereiklus, atsparus ir sveikas Zefyras iš tiesų yra puikus vaikų draugas. Nors jis ūgiu mažas, tačiau nėra silpnas ar trapus. Zefyras aplink eglutę vežioja krykštaujančius vaikus ir, pasak šeimininko, šypsosi fotografuojamas (mums deja, nenusišypsojo).

Redakcijos archyvo nuotr.

 

 

 

Rekomenduojami video