Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip sunokinti žalius pomidorus

Sodininkystės ekspertas papasakojo, kaip geriausiai sunokinti lauko pomidorus ir kodėl jie vis dar gali būti žali net rugsėjį.

Artėjant rugsėjui, daugelis sodininkų beviltiškai trokšta, kad pomidorai sunoktų ir ar bent pradėtų rausti. Vėsesnis oras ir artėjantis šaltis gali sugadinti pomidorus, todėl geriausia juos nuimti anksčiau, o ne vėliau. Jei jums liko daug žalių lauko pomidorų, jums gali kilti klausimas, kur šiais metais suklydote, rašo express.co.uk.

Kaip sunokinti pomidorus? Tačiau net labiausiai patyrę sodininkai gali atsidurti panašioje padėtyje. „Gardeners’s World“ atstovė Kate Bradbury vaizdo įraše paaiškino priežastis, kodėl lauko pomidorai kartais nesubręsta.

Kate taip pat paaiškino, kokių veiksmų galite imtis, kad nokimą „paskubintumėte“.

Sodininkystės ekspertė sakė: „Jei jūsų lauko pomidorai nesubręsta, tai gali būti dėl žemos temperatūros ir saulės trūkumo. Galite nupjaustyti dalį augalo lapų, kad į vaisius patektų daugiau šviesos, arba galite nuskinti žalius vaisius ir sunokinti juos patalpose.

Vienas iš geriausių būdų tai padaryti − įdėti vaisius į popierinį maišelį su prinokusiu bananu, kuris skleis etileno dujas pomidorams nokinti. Sekančiais metais apsvarstykite galimybę auginti smulkiavaisę veislę, kuri subręs greičiau nei didelių vaisių veislės“.

Sunoksta vėliau

Kada jūsų pomidorai parausta, priklauso nuo veislės ir to, kur juos auginate. Tačiau paprastai pomidorai pradeda bręsti maždaug po šešių ar aštuonių savaičių po žiedų apdulkinimo.

Pomidorai lėčiau noksta, jei yra per karšta arba per šalta – ideali temperatūra nokimui yra 20-25C. Jei temperatūra nukrenta iki maždaug 12C, tada pomidorai sunoks viena-dviem savaitėmis vėliau.

Virš 30C taip pat vėlins nokimo procesą. Be to, pomidorų augalai vasarą gali panaudoti didžiąją dalį savo energijos lapams ir žiedams, todėl jie gali peraugti.

Genint ir pjaustant lapus, augalas sutelks energiją į vaisius. Būtinai nukirpkite naujai išleistus ūglius ir sukrautus žiedus.

Jei pastebite, kad ant augalo pomidorai maži ir jie vargu ar subręs, nuskinkite juos, kad augalas galėtų susikoncentruoti į didesnius. Kitas patarimas pomidorų nokinimui yra mažiau laistyti.

Tai gali atrodyti prieštaringa, tačiau kai augalas gauna šiek tiek streso, jis gali pradėti labiau bręsti, o tuo pačiu ir nustoti megzti naujus vaisius.

Rekomenduojami video