Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip saugoti derlių: dauguma daržovių mėgsta šaltį ir drėgmę

Šviežias rudeninis derlius yra apdovanojimas už visas pastangas šiltuoju sezonu auginant daržoves, kurios iki vėlyvo pavasario tarnaus kaip maisto bei vitaminų atsargos.

Ar daržovės tikrai peržiemos, priklauso nuo tinkamų laikymo sąlygų. Tad kaip ilgiau išsaugoti rudeninį daržovių derlių?

Teisingai laikomos dauguma rudeninių daržovių – bulvės, kopūstai, morkos, burokėliai, svogūnai, česnakai, taip pat vėlyvos obuolių bei kriaušių veislės, gali išbūti puikaus stovio 4 – 8 mėnesius ar net metus. Siekiant kuo ilgiau išsaugoti derliaus atsargas, sąlygos, kurių svarbiausia paisyti – tai temperatūra bei santykinė drėgmė.

Kiekviena daržovė mėgsta skirtingas sąlygas, tačiau yra 4 pagrindiniai temperatūros bei drėgmės deriniai: šalta sausa aplinka, šalta drėgna aplinka, vėsi sausa ir vėsi drėgna. Aplinka laikoma šalta, kai patalpose 0 – 5 laipsnių temperatūra, o vėsi – kai temperatūra svyruoja tarp 8 – 13 laipsnių.

Sausoje aplinkoje santykinė drėgmė neviršija 60 proc., o daržovių derliui palankioje drėgnoje aplinkoje drėgmė turi siekti 90 – 95 proc. Laikoma, jog 5 laipsniais pakilus temperatūrai nuo tos, kuri būtina išsaugoti konkrečią daržovę, jos galiojimo terminas sutrumpėja 25 proc.

Didžiąją dalį daržovių derliaus, taip pat obuolius, kriaušes, reikia laikyti šaltai – patalpose turi būti 0 – 5 laipsniai. Tokią sąlygą išpildyti nesudėtinga gyvenant nuosavame name, turint gerai vėdinamą rūsį, pagalbines ūkines patalpas arba tiesiog nešildomą kambarį namuose. Įstiklintas balkonas irgi gali tarnauti kaip šaltas sandėliukas, jei temperatūra jame nenukrenta žemiau 0 laipsnių.

Šalčio ir drėgmės sąlygos padeda ilgai išsaugoti didelę dalį rudens derliaus – bulves, morkas, gūžinius kopūstus, burokus, vėlyvus obuolius ir kriaušes, salierų gumbus, ridikus, ropes. Butų gyventojai visą šį derlių taip pat gali laikyti įstiklintame balkone.

Turint pakankamai vietos, daržovės, kurių laikymui reikia drėgnos aplinkos, dažnai saugomos dėžėse su smėliu, sluoksniuojamos su spygliuočių pjuvenomis – tai neleidžia joms perdžiūti ir užtikrina pakankamą deguonies kiekį.

Vėsi ir sausa aplinka – kai temperatūra patalpoje yra 8-13 laipsnių, o drėgmė neviršija 60 proc., tinkama laikyti moliūgams ir saldžiosioms bulvėms (batatams). Vėsi ir drėgna aplinka – kaip tik dabar tokia vyrauja balkonuose, tinka laikyti citrusinių vaisių atsargas. Paprastos bulvės irgi toleruoja vėsią drėgną aplinką, kol temperatūra neperkopia 8 laipsnių.

Ilgalaikiam saugojimui turi būti atrinktos tik sveikos, sausos daržovės. Kur bebūtų laikomas derlius, kas porą savaičių jį reikia patikrinti, išrinkti daržoves pradėjusias gesti, kad šios neužkrėstų visų atsargų.

Rekomenduojami video