Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip laikyti česnakus

Česnakai – tai ne tik puikus prieskonis, suteikiantis patiekalams nepakartojamą skonį ir aromatą, bet ir tikra vertingų maistinių medžiagų bomba. Jų intensyvus, aštrus ir sodrus skonis daugelį amžių buvo vertinamas virtuvėse visame pasaulyje, o dėl savo stiprių antibakterinių savybių česnakas neapsiriboja vien tik kulinarinėmis funkcijomis – jis žinomas ir kaip liaudies medicinos priemonė. Kiekvieną rudenį gausiai sukaupiamas česnakų derlius, ir natūralu, kad norisi kuo ilgiau išlaikyti šį „aromatingą auksą“ šviežią.

Dažnai česnakai pradeda džiūti, pūti ar net dygti, jei nėra tinkamai laikomi. Vis dėlto, yra būdų, kaip prailginti jų galiojimo laiką. Kaimynė man atskleidė paprastą, tačiau efektyvią gudrybę, kuri leidžia česnakams išlikti šviežiems net iki 2 metų! Sužinojau, kad laikant tinkamomis sąlygomis, galima be vargo išlikti ištikimam savo rankomis išaugintam derliui bei visus metus mėgautis šia ypatinga prieskonine daržove. Štai kaip išsaugoti savo česnakus nepažeistus ir paruoštus naudojimui kada tik prireiks!

Pirmiausia, česnakus reikia gerai išdžiovinti ir naudoti tik sveikus. Atminkite, kad vienas pažeistas česnakas gali pakenkti visam derliui, todėl prieš sandėliuojant juos gerai peržiūrėkite.

Antroji sąlyga – česnakų nereikėtų nei plauti, nei pjaustyti, o laikyti juos sveikus su šaknimi ir nedidele stiebo dalimi – taip bus išsaugotos visos naudingosios medžiagos. Taip pat svarbu pašalinti žemes.

Kaimynės patarimas, kurio dėka česnakai išsilaikė net 2 metus!

Šiemet mano kaimynė man patarė, kaip išlaikyti česnakus. Svarbiausia leisti česnakams kvėpuoti ir laikyti juos vėsioje, ne drėgnoje patalpoje.

Į dėžutę įberkite maždaug 2 cm rupios druskos ir sudėkite česnakus. Uždenkite viršų laikraščiu – tik neuždenkite jokiomis nepralaidžiomis medžiagomis, česnakai turi kvėpuoti! Kaimynė sako, kad taip česnakai ilgai išsilaiko net kambario temperatūroje.

Jei neturite tinkamos dėžės, pasiimkite 3 litrų talpos stiklainį. Į stiklainį įberkite 2 cm rupios druskos, uždenkite laikraščiu ir įdėkite česnakus. Viršų taip pat uždenkite laikraščiu.

Taip paruoštus česnakus galima laikyti namuose kambario temperatūroje. Stiklainio viršų galite uždengti, bet ne dangteliu, o medžiaga.

Česnakai stiklainyje – Majos patarimas

„Jau daugelį metų česnakus laikau sausame stikliniame stiklainyje, jo neperpildydama. Tačiau česnakai turi būti gerai išdžiovinti. Jie visada išsilaiko bent iki kito derliaus nuėmimo.

Česnakai išsilaiko mažiausiai metus, kol nuimamas naujas derlius. Jau daugelį metų česnakus laikau 3 litrų talpos stiklainiuose.

Tiesiog įdėkite juos į stiklainį ir į siauriausią stiklainio vietą įdėkite marlės gabalėlį arba kelis popierinių rankšluosčių lapus. Praėjusių metų česnakus sunaudojau vos prieš kelias dienas!“

Luko patarimas

„Aš laikausi močiutės patarimo – česnakus supinu ir pakabinu vėsioje bei sausoje vietoje.


Rekomenduojami video