Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip išsirinkti saldžias braškes be cheminių medžiagų ir konservantų?

Braškių sezonas pačiame įkarštyje, o tai reiškia, kad ir vėl teks vaikščioti po turgų ir ilgai bandyti išsirinkti tobulas braškes. Šiame straipsnyje trumpai ir glaustai papasakosime, kaip išsirinkti kokybiškas braškes. Šios taisyklės yra paprastos, bet ne tobulos, nes beveik kiekvienu atveju yra išimčių. Tačiau jei žinosite pagrindinį algoritmą, netrukus galėsite puikiai išmokti atsirinkti tinkamas braškes.

Kaip pasirinkti tinkamas braškes

Pirmiausia, patiems rimčiausiems skaitytojams paaiškinsime, kad braškę kai kurie žmonės laiko ne uoga, o daugiagrūdžiu riešutu. Tai visiškai skirtingos sąvokos! Kai kuriems žmonėms tai labai svarbu, ir mes tai vertiname. Tačiau paprastumo dėlei braškes vis dar vadinsime uogomis.

Taigi, išsiaiškinę biologines subtilybes, sutelkime dėmesį į skanių braškių paiešką. Šis procesas yra gana sudėtingas, nes rinkoje yra daugybė jų rūšių. Braškių yra tiek daug skirtingų veislių, kad kartais tiesiog sunku suprasti, ar verta jas rinktis vien pagal išvaizdą. Tačiau pabandysime viską apibendrinti, o jūs jau galėsite įvertinti uogas atskirai.

Išvaizda

Paprastai braškės turi būti ryškiai raudonos spalvos. Jei jos patamsėjo ir tapo violetinės, greičiausiai yra pernokusios. Žinoma, galite jas valgyti, tačiau patirtis bus kitokia. Jos sėklytės, tiksliau, riešutėliai, turi būti įdubimuose ir nenubyrėti nuo paviršiaus.

Uogų tekstūra turi būti tvirta ir elastinga. Minkštos arba suspaustos braškės gali per daug greitai sugesti ir nesuteikti skanios mėsingos tekstūros. Nereikėtų rinktis ir pernelyg kietų braškių, nes jos tikriausiai dar nebus prinokusios.

Braškių dydis labai priklauso nuo jų veislės. Tačiau geriau nepirkti didžiausių. Jos puikiai atrodo, tačiau jų skonis paprastai būna ne pats maloniausias, o greičiau vandeningas. Dideles braškes galima naudoti salotoms ir kokteiliams, nes dėl savo vandeningumo jos būna sultingos. Tačiau visada skaniau valgyti koncentruoto skonio saldumynus.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į tai, kaip atrodo braškių uodegėlės. Šviežiai nuskintos braškės uodegėlės bus sultingos, ryškiai žalios spalvos. Jei jos patamsėję ir sudžiūvę, vadinasi, jau seniai yra nuskintos. Be abejo, jos taip pat gali būti saldžios ir skanios, bet jei ieškote tobulų braškių, tokių nepirkite.

Konservantų ir trąšų kiekio nustatymas

Jei žmonės braškes tręšė per daug, tai galima pastebėti vos jas nusipirkus. Jei perpjausite braškę ir uždėsite ją ant servetėlės, pertręštos braškės sultys nepaliks ryškiai raudonos spalvos atspaudo.

Patrynus tą pačią perpjautą uogą į matinę servetėlę, matosi vienas iš konservantų – bifenilas, tai aliejaus rafinavimo produktas. Jis atrodo ant servetėlės kaip riebi dėmė kartu su braškių sultimis.

Organoleptinės savybės

Paskutinis dalykas, kurį turime padaryti, norėdami patikrinti braškes, tai pauostyti ir jų paragauti. Geriausiu atveju braškės turi skleisti tą nepamirštamą aromatą. Jei jos augimas buvo per daug dirbtinai skatinamas, ji nekvepės. Nors lietingo sezono metu be pastogės lauke auginamos braškės taip pat nekvepės, todėl į tai taip pat reikia atsižvelgti.


Žinoti.lt

Rekomenduojami video