Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip išsaugoti kopūstus?

Rudenį baigiantis sodininkystėms darbams, daugeliui kyla klausimas, kaip išsaugoti derlių per žiemą.

Saugoti tik sveikus

Jeigu kalbėsime apie agurkus, tai viskas labai paprasta: užkonservavai ir pastatei rūsyje. Su bulvėmis taip pat nedaug rūpesčių, svarbiausia, kad patalpoje, kurioje laikomos bulvės, būtų vėsu ir sausa. O kaip per žiemą išsaugoti kopūstus, kad jie nesugestų? Juk šios daržovės lapai yra švelnūs ir jautrūs įvairiems grybeliams. Kopūstai taip pat nemėgsta pernelyg žemos temperatūros.

Norėdami kuo ilgiau išsaugoti šias daržoves, turite tinkamai jas surinkti. Kopūstų derlių geriausia nuimti, jei prieš tai keletą dienų buvo giedra ir sausa. Nerekomenduojama rinkti lietingą dieną. Kopūstų jokiu būdu negalima peiliu atskirti nuo šaknų. Šias daržoves būtina iškasti katu su šaknimis ir atsargiai nupurtyti nuo jų žemę. Surinkus visą derlių, reikia atskirti pažeistas ir smulkias kopūstų galvas nuo sveikų ir didesnių.

Saugoti atrinkite tik sveikus kopūstus, o pažeistus panaudokite kitur, pavyzdžiui, užraukite arba užkonservuokite.

Tinkamai paruoškite rūsį

Visus surinktus kopūstus sudėkite po stogu kuo sausesnėje ir vėsesnėje vietoje. Jie turi pradžiūti. Praėjus parai, galima nupjauti šaknis ir kopūstkočius.

Norėdami kuo ilgiau išsaugoti šias daržoves, tinkamai paruoškite rūsį arba kitą patalpą. Temperatūra rūsyje turėtų siekti nuo -1º iki + 4º laipsnių. Didelė drėgmė patalpoje gali būti naudinga tik tuo atveju, jei joje nėra grybelio ir pelėsio. Rekomenduojama bent kartą per mėnesį rūsį pravėdinti.

Žiemą kopūstus galima saugoti drobiniuose maišuose arba juos sudėjus ant medinių lentynų. Kad kopūstai nesupūtų, kiekvieną galvą galima apvynioti popieriumi, kaip tai daroma su obuoliais.

Žiedinius kopūstus (kalafiorus) išsaugoti per žiemą galima juos užšaldžius. Nupjaustykite kopūsto žiedynus, sudėkite juos į polietileno maišelį ir įdėti į šaldiklį.

 

Elena Matiukaitė

Rekomenduojami video