Norėdami rudens derliaus gėrybėmis džiaugtis kuo ilgiau, skubame jas konservuoti, džiovinti ar šaldyti. Tokie būdai tinka toli gražu ne kiekvienai rudens gėrybei. Kaip išsaugoti geriausias bulvių, morkų, svogūnų, moliūgų savybes?
Būtina išdžiovinti
Bulves, morkas, burokėlius tinkamiausia laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje. Geriausiai tam tinka rūsys, tačiau ne bet koks. Prieš paliekant jame daržoves, reikia įvertinti rūsio temperatūrą ir drėgmę. Ekspertų teigimu, geriausia, jei rūsyje yra apie 2–3 laipsnius šilumos ir 90 proc. drėgmės.
Prieš paliekant daržoves rūsyje, patariama jas gerai išdžiovinti. Kita vertus, ne visi rūsiai atitinka šiuos kriterijus. Jei rūsyje per šilta, tačiau yra langas, patalpas galima atvėsinti, kartais jį praveriant. Jei rūsyje per sausa – pastatykite dubenį vandens ir tegu jis lėtai garuoja. Temperatūrai ir drėgmei matuoti naudinga įsigyti patikimą termometrą ir hidrometrą. Laikyti verta tik geriausios būklės daržoves ir vaisius: pažeisti ar ligos užpulti jie gali apkrėsti ir sveikas gėrybes. Į rūsį nešamų daržovių nereikia plauti – tik švelniai nuvalyti didesnius dirvožemio likučius.
Laikyti atskirai
Norint paruošti šaknines daržoves, pavyzdžiui, morkas, žiemai, reikia nukirpti jų žalias viršūnes, paliekant tik mažus jų galiukus. Žinoma, negalima nupjauti pačios daržovės viršūnės. Kopūstus taip pat geriausia laikyti rūsyje tam skirtuose stelažuose, sudėjus gūžę prie gūžės, šaknimis į viršų. Daržovių ir vaisų nereikėtų laikyti kartu: vaisiai išskiria daug etileno, kuris gali paskatinti per greitą daržovių nokimą. Ką daryti, jei namuose nėra rūsio arba jis nėra tinkamas daržovėms laikyti? Rasti alternatyvą. Antai morkos, burokėliai, ridikai puikiausiai išsilaiko per žiemą šaldytuvų daržovių stalčiuose. Naujausi šaldytuvai turi specialias funkcijas, leidžiančias kiekvieną produktą laikyti jam tinkamiausioje temperatūroje – vištienos filė galėsite laikyti zonoje, kur 0 laipsnių temperatūra, o daržoves – lentynoje, kur nustatėte 3 laipsnių temperatūrą.
Bulves galima laikyti ir garaže, verandoje, prieangyje, drėgnoje, retai praveriamoje spintoje ar kitur, kur pakankamai vėsu ir nėra per sausa. Anksčiau moliūgus žmonės laikydavo palėpėse po lova, kur nebūdavo nei stingdomai šalta, nei per šilta. Idealiausia temperatūra šiai gėrybei – nuo 10 iki 16 laipsnių šilumos, drėgmė – apie 50 proc. Geriausia juos sudėti ant lentos ar kartono. Tokiomis sąlygomis moliūgai gali išsilaikyti iki trijų mėnesių. Svogūnus ir česnakus galima laikyti virtuvėje, tačiau jų jokių būdu negalima dėti į plastikinius maišelius, nes dėl drėgmės gali pradėti augti daigai. Geriausias variantas – dalį svogūnų ir česnakų laikyti virtuvėje, o kitą dalį – vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje, subėrus į tinklinius maišelius arba dėžes su tarpais, kad galėtų cirkuliuoti oras.
Derlius Kalėdoms
Sodininkai teigia, kad geriausiai obuoliai išsilaiko vėsioje sausoje palėpėje. Jei turite neįrengtą antrą aukštą, išberkite obuolius plonai ir užklokite nereikalingomis antklodėmis. Šitaip puikiai laikosi ir žieminės kriaušės.
Cukinijoms, aguročiams ir patisonams labiausiai patinka maždaug 15 laipsnių temperatūra. Labai svarbu jų derlių nuskinti visiškai subrendusį, o lentynose išdėlioti taip, kad vienas prie kito nesiliestų. Tinkamai sandėliuojamos cukinijos ar aguročiai puikiai išsilaiko iki pavasario. Morkas, burokėlius, salierus, pastarnokus geriausia laikyti polipropileno maišuose. Tik reikėtų jų neužrišti. Maišuose daržovės nesudžiūsta, o morkos net saldėja.
lIgesniam vartojimui galima išlaikyti ir porus. Juos reikėtų išrauti su šaknimis ir kuo mažiau jas nupurtyti. Tuomet sudėti stačius į dėžes, šiek tiek patrumpinti laiškus. Dėžes galima padėti rūsyje ar tiesiog ant bulvių. Šitaip porai išsilaiko iki Velykų.
Žiedinius kopūstus taip galima išlaikyti bent iki Kalėdų. Sudėti į dėžes stačius, užpilti šiek tiek žemės ant šaknų, aplaužyti didžiuosius lapus.