Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip išgelbėti pomidorus

Kol sodininkai laukia gardžių pomidorų, nesnaudžia ir šių augalų ligų sukėlėjai. Kovą su fitoftoroze,  vadinamą maru, gali padėti laimėti paprasti ir pigūs būdai. Biologė Rasa Davidavičienė ne vieną jų yra išbandžiusi. Ji ragina būti atsargiems ir laikytis nurodytų proporcijų. Ypač atsargiai, anot jos, reikėtų elgtis su druskos ar sodos tirpalais, nes jie gali apdeginti pomidorų ar kitų šiltnamiuose auginamų daržovių lapus.

Druskos tirpalas

Apdorojant augalus šiuo tirpalu (į 10 l vandens įberkite 0,5 stiklinės maistinės druskos), ant lapų suformuojama apsauginė plėvelė, kuri neleidžia infekcijai patekti į augalo vidų per žioteles. Vis dėlto svarbu nepamiršti, kad tai – profilaktikos priemonė, o ne gydymas, todėl iš pradžių svarbu atidžiai apžiūrėti krūmą ir pašalinti pažeistus lapelius.

Česnakų tirpalas

Jei kartą per 12–15 dienų pomidorų krūmus nupurkšite česnakų tirpalu, galėsite džiaugtis gerais rezultatais. Į 10 l vandens dėkite 1–1,5 stiklinės susmulkintų česnakų galvučių ir ūglių. Palikite pastovėti parą, tada nukoškite ir įdėkite į tirpalą 1 –1,5 g kalio permanganato.

Mielių tirpalas

100 g šviežių mielių ištirpinkite kibire vandens. Šiuo tirpalu nupukškite pomidorus kelis kartus per mėnesį. Mielės stabdo fitoftorozės sporų dauginimąsi.

Pieno ir jodo tirpalas

Jodo antimikrobinės savybės daugeliui puikiai žinomos. Ši priemonė padarys tvarką ant pomidorų lapelių ir kartu pagreitins pomidorų nokimo procesą. Į 10 l vandens įpilkite 1 l neriebaus pieno ir įlašinkite 20 lašų jodo.

Pelenų tirpalas

Į 10 l vandens įberkite apie pusę kibiro pelenų. Išmaišykite, palikite pastovėti tris dienas, kartkartėmis pamaišydami. Į paruoštą priemonę papildomai įpilkite tiek vandens, kad bendras tirpalo kiekis siektų 30 l. Į tirpalą įdėkite 30–35 g ūkinio arba skysto muilo.

Dilgėlių raugas

Į kibirą pridėkite smulkintų dilgėlių. Kai jos baigs rūgti, į kibirą vandens įpilkite 1 l raugo. Augalus apipurkškite arba apšlakstykite anksti ryte. Taip galima naudoti ir asiūklio raugą.

Varinės vielos terapija

Ploną varinę vielą įkaitinkite (galite nušveisti švitriniu popieriumi), sukarpykite 3–4 cm gabaliukais. 10 cm atstumu nuo dirvos paviršiaus perdurkite stiebelį, įkiškite gabaliuką vielos ir nulenkite jos kraštus žemyn. Vokiečių mokslininkai įsitikino, kad šis būdas stiprina augalų atsparumą ligoms.

Rekomenduojami video