Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip gydyti vaismedžių žievės įtrūkimus?

Vasario mėnesio šilumos rekordus mušantys orai tarsi įspėja sodininkus – apžiūrėkite, kaip jaučiasi jūsų vaismedžiai. Tokiu metu didžiausia bėda – žievės įtrūkimai.

Geriausiai  būtų žievės įtrūkimų visai išvengti. Kaip? Balinat vaismedžius, nes balta spalva atspindi saulės spindulius. Patyrę sodininkai per metus pataria balinti 2–3 kartus. Pirmąkart tai daryti reikėtų spalio ir lapkričio mėnesiais, pakartotinai – vasario pabaigoje arba kovo pradžioje. Jei balinamąsias medžiagas nuplovė lietus, vaismedžius naudinga nubalinti ir trečią kartą, šįkart vidurvasarį. Beje, nubalinti medžiai pavasarį prabunda šiek tiek vėliau, pradeda žydėti pasibaigus vėlyvosioms šalnoms, tad jiems pavyksta išvengti šalnų poveikio.

Įtrūkimų atsiranda dėl temperatūrų svyravimų, nes dieną ant šakų susikaupęs sniegas pradeda tirpti, o naktimis drėgmė užšąla ir susidaręs ledukas ardo žievę. Įtrūkimus patartina gydyti jau pavasarį, kad į juos neįsimestų kenkėjai, grybinių ligų sukėlėjai.

Kaip gydyti? Pirmiausiai nuo žaizdų reikia nuvalyti sunykusią žievę ir patrinti 5 proc. vario sulfato tirpalu, tada užtepti karštu sodo tepalu (naudingesnis tas, kurio sudėtyje yra vario sulfato ir humato), aprišti maišine medžiaga arba polietileno plėvele. Kitas būdas daug natūralesnis – žaizdą galima užtepti molio ir karvių mėšlo mišiniu (santykiu 3:2).

Šios priemonės vargu ar padės, jei įtrūkimai labai dideli. Tada medžių kamienus reikėtų stipriai sutraukti viela, po kuria būtina pakišti nedideles medines lenteles, kad viela neįsirėžtų į kamieną.

Nedidelių įtrūkimų kraštuose kartais susidaro audinių naujadaras, todėl įtrūkimai dažniausiai užauga. Jei didesnių įtrūkimų laiku negydysite, tai mediena nepraleis maistinių medžiagų, todėl augalas žus. Be to, negydomos žaizdos gali virsti drevėmis.

Šalia įtrūkimų kamienuose gali pradėti augti nauji ūgliai su lapais. Šiuos ūglius vertėtų išsaugoti, nes tada į medieną šalia žaizdų patenka daugiau maistinių medžiagų. Beje, ūglių viršūnes nugnybkite. Žaizdoms užgijus, juos pašalinkite.

Kaip gelbėti gėlių gumbus ir kodėl hiacintui reikia „kepurės“?

  • Peržiūrėkite per žiemą patalpose laikomų gėlių gumbus, svogūnus ir šaknynus. Jei juose pastebėjote pažeidimų, neskubėkite išmesti – pažeistas vietas išpjaukite, žaizdas užtepkite briliantine žaluma arba apibarstykite susmulkinta medžio anglimi arba sutrintomis juodosios anglies tabletėmis.
  • Jei per žiemą rūsyje laikėte žemėmis apkastus hiacintų svogūnėlius, juos iškelkite – tuomet jie pražys kovo mėnesį. Iš pradžių dėžutes ar vazonus keletą dienų laikykite tamsioje vietoje, vėliau perkelkite ant šiltos ir šviesios palangės. Juos reguliariai laistykite ir kartą per savaitę patręškite. Kai pasirodys žiedstiebiai, ant jų uždėkite tamsaus popieriaus gaubtus ir palaikykite apie savaitę. Jei taip padarysite, hiacintų žiedynai bus stipresni, o žiedai – ryškesni.

Rekomenduojami video