Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaimas ne tik duona gyvas

Kaimo žmogus ne vien darbu ir duona gyvas. Tokios minties vedina Šakių rajono Lekėčių bendruomenės asociacija sumanė praskaidrinti kasdienį žmonių gyvenimą ir įsigijo mobilų plaukiojantį fontaną. Jie galės perkelti fontaną iš vienos vietos į kitą ir džiuginti žmones. Pirmieji pasibandymai jau įvyko. Finišo tiesiąją pasiekusį sumanymą lekėtiškiai pristatys gegužės 13 dieną Paliekio parko tvenkiniuose. Tuo pačiu kaime atsiranda naujų darbo vietų.

Galingas grožis

Zanavykai susidomėję laukia, kada ir į jų miestelius galės atvykti mobilus fontanas ir sukurti jiems šventę. Pasak Lekėčių bendruomenės asociacijos pirmininko Arūno Matusevičiaus, jeigu dar ne visi įsivaizduoja, koks tai reginys akiai ir palaima ausiai, tai galbūt yra matę fontanus Utenoje ar Panevėžyje. Fontanas yra ir Sintautuose (Šakių r. sav.) bei Liudvinavo miestelyje (Marijampolės sav.). Jų jau yra aplinkinėse vietovėse. „Jeigu palygintume, mūsų yra visiškai kitokie „maštabai“, – aiškino Arūnas.

Anot idėjos sumanytojo, norint aptarnauti Lekėčių bendruomenės asociacijos įsigytą fontaną, reikalinga 170 kW elektros energijos. Vien tai verčia pagalvoti, kokie galingi vandens siurbliai įmontuoti. O tokios galingos jėgos kilstelėtos vandens srovės gali pakilti net iki 20 m aukščio. Šiame mobiliame fontane įrengti šeši siurbliai atlieka įvairias vandens srovių konfigūracijas. Srovės įdomiai svyruoja ir šoka pagal įvairią muziką.

„Tokie fontanai populiarūs ir turistų gan dažnai sutinkami Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Lietuvos kurorte Palangoje irgi yra gražus fontanas. Mūsiškis – kažkas panašaus. Tik Palangoje apvalus, o mūsų fontanas išsitiesia ir jo apimtys kitos – nuo vieno iki kito kranto sroves nušokdina, kad galėtų veikti ir atsiskleistų visu savo grožiu, jam reikalingas mažiausiai 60 m vandens telkinio ilgis“, – pasakojo fontano idėjos autorius.

Sukuria šviesos raštus

Pašaliniam žmogui, niekada nebuvusiam Lekėčiuose, sukirbės mintis: kam tokio plaukiojančio fontano prireikė Lekėčiuose? Šios bendruomenės asociacijos vadovas paaiškino, kad ne visai kasdieniškus lūkesčius jiems padiktavo Lekėčių bendruomenės puoselėjamame Paliekio parke tyvuliuojantys tvenkiniai. Didžiąją dalį šiltojo metų laiko fontanas galės būti eksploatuojamas pačiuose Lekėčiuose, tačiau jie turi ir didesnių verslumo planų ateičiai.

Fontanas yra mobilus, todėl jį galės nuvežti bet kur, pavyzdžiui, į Dzūkijos sostinę Alytų ar kitą Lietuvos kampelį, kuriame yra tinkamo dydžio vandens telkinys. Taip fontanu galės grožėtis ir kiti Lietuvos kaimų, miestelių ar miestų gyventojai. Žinoma, tai nebus kasdienis atvejis, fontanas veiks ypatingų švenčių progomis. Dovanoti tokio brangaus fontano, aišku, negalės, bet teiks kaip paslaugą.

„Mums bus labai smagu „šokdinti“ fontaną. Bus galima jį panaudoti ir tada, kai koncertuos ansambliai. Juk fontanas – dar viena pramogos sfera“, – kalbėjo A.Matusevičius, pridurdamas, kad jo žmona verslininkė Romualda Matusevičienė įsigijo ir papildė fontaną šviesomis bei projekcijomis, todėl jis ne tik švies, bet ir džiugins akį šviesos raštais. Vaizdas bus įspūdingas, kviečiantis pamatyti fontaną ne vieną kartą. Asociacija fontaną galės naudoti ir be šviesos raštų, be projekcijų, tačiau, A.Matusevičiaus teigimu, kai viską sujungi į visumą, vaizdas tampa dar įspūdingesnis, nes šie vieni kitus papildo.

Finišo tiesioji

Verslininkė R.Matusevičienė pagalvojo apie muziką ir vandens projekcijas. Mat galingas vandens siurblys ekraną sukuria iš vandens lašelių. Šis ekranas yra 12 m aukščio ir beveik 30 m pločio. Ekrane galima žiūrėti įvairias projekcijas, pavyzdžiui, pasirinktas nuotraukas, vaizdo klipus, kaip rodoma ant pastatų sienų ar stacionarių ekranų, o šis ekranas bus suformuotas iš vandens lašelių.

Kad žmonėms toks fontanas – įdomi šventė, įsitikino ir patys lekėtiškiai. Pirmasis pristatymas įvyko pernai rudenį. Po pasibandymo fontano ir jo priedų susiliejimas į vientisą „spektaklį“ dar šiek tiek buvo koreguojamas. Fontano premjera Lekėčiuose įvyks jau netrukus – gegužės 13 dieną. Tuo neapsiribos, planuose – rodyti šį reginį žmonėms kas savaitę.

Pašaliniam žmogui, niekada nebuvusiam Lekėčiuose, sukirbės mintis: kam tokio plaukiojančio fontano prireikė Lekėčiuose? Ne visai kasdieniškus lūkesčius padiktavo Paliekio parke tyvuliuojantys tvenkiniai. Didžiąją dalį šiltojo metų laiko fontanas galės būti eksploatuojamas pačiuose Lekėčiuose, tačiau jie turi ir didesnių verslumo planų ateičiai.

Dar gi sukurta darbo vieta pilnu etatu įrengimų operatoriui ir antroji darbo vieta puse etato pardavimų vadybininkui. Lekėčių bendruomenės asociacija įsipareigojo sukurti viešąją fontano 1–1,5 val. trukmės paslaugą bendruomenei bei turistams 3–4 kartus per sezoną, ir mokamą užsakomąją paslaugą privačių ir viešų renginių organizatoriams, klientams (0,5–1 val. trukmės).

A.Matusevičius džiaugėsi, kad jie jau turi užsakymų, kur nuvežti fontaną šiam pavasariui bei vasarai. Vieną, tiesa, dar nepilnai patvirtintą užsakymą Lekėčių bendruomenės asociacija turi iš užsienio – šį fontaną gali tekti nugabenti į Italiją.

Suvienijo jėgas

Tiesa, pats sumanymo įsigyti fontaną įgyvendinimas nėjo kaip sviestu pateptas. Lekėčių krašto žmonės smalsūs – tuo patys ilgokai aktyviai domėjosi. Patirties sėmėsi iš aukštaičių Panevėžyje, tik jų fontanas ne mobilus. Susidūrė su dilema, kad nelabai yra daug firmų Lietuvoje, kurios imtųsi įgyvendinti tokį bendruomenės projektą, bet nepasimetė. Įveikė ir gana sunkų COVID-19 sukeltą ramybės laikotarpį, kai „strigo“ medžiagų tiekimas.

„Turėjome visokiausių reikalų ir trukdžių, bet dabar jau nieko nebetrūksta. Viskas jau pilnai sukomplektuota. Tik atšyla oras ir galime važiuoti“, – linksma gaida pokalbį užbaigė Lekėčių bendruomenės asociacijos pirmininkas, neabejodamas, kad ir pats Paliekio parkas, kuriuo rūpinasi bendruomenės asociacija, taps dar didesniu traukos objektu.

Paliekio dvaras – Matusevičių šeimos nuosavybė. Šis dvaras, anot šeimininko, nėra istorijos paminklas – prieš daug metų jame veikė vaikų darželis. Ilgą laiką pastatas buvo nenaudojamas. Matusevičiai iš jo „padarė“ Paliekio dvarą, kurį pritaikė šventėms, pobūviams. Teikia paslaugas – organizuoja žmonėms šventes. Aplinkinė parko žemė, kurios nemažai, 20 metų yra išnuomota Lekėčių bendruomenės asociacijai.

Lekėčių fontanas

Lekėčių plaukiojantis dinaminis fontanas – antras pagal dydį Lietuvoje, jis nusileidžia tik Senvagės tvenkinyje Panevėžio mieste esančiam fontanui. Fontanas veikia pagal iš anksto sudarytą muzikinę choreografiją.

Fontanas pagal vandens srovių tipus (formas ir funkcijas) suskirstytas į dvi grupes. Viso fontano sistemoje naudojama 11 vandens purkštukų, 5 vandens siurbliai. Kiekviena fontano vandens purkštukų grupė veikia atskirai nuo kitų bei kartu sinchroniškai. Sinchronizuotas srovių režimas – tai iš valdymo pulto (valdiklio) suprogramuotas 30 minučių trukmės fontano spektaklis, kuriame pagal iš anksto sudarytą algoritmą sinchronizuotai veikia fontano srovės.

Tai sinchronizuota, interaktyvi vandens, muzikos ir šviesų bei vaizdo projekcijų sistema. Iš anksto suprogramuotas šviesų, vandens ir vaizdo projekcijų spektaklis, kuriame sinchronizuotai veikia vėduoklės formos vandens srovės, groja muzika, keičiasi povandeninio apšvietimo spalvos ir projektuojamas vaizdas ant vandens ekrano.

Vėduoklės formos srovė formuoja vertikalią vandens užsklandą / vandens ekraną, ant kurio projektuojamas vaizdas. Vandens ekrano aukštis – 12 m, plotis – 30 m.

Kūrėjams pavyko

Fontano „premjerą“ prisimenu iki šiol. Vakare, jau sutemus, Paliekio parkas pasidabino spalvomis ir suskambo muzikos garsais. Tą vakarą bendruomenei buvo pristatyta Lekėčių bendruomenės asociacijos ir Romualdos Matusevičienės projektų veiklų sintezė – fontanas parko tvenkinyje, mėtydamas spalvotas vandens čiurkšles ir tai darydamas pagal muzikos garsų įnorius, sukūrė nuostabų reginį akiai. Daugeliui akių, nes žmonių, nors ir jau vėsoką vakarą, susirinko nemažai. Nelijo, nebuvo vėjo. Leido žmonėms pakalbėti, pabendrauti ir pabūti mistinėje aplinkoje, kai visiškoje tamsoje, mėnulio pilnačiai lendant į debesis, gali stebėti užburiantį muzikos ir spalvų žaismą. Kiek žmogui reikia akiai ir dūšiai – tikrai buvo ir su kaupu. Dar vienas mūsų krašto kampelis praturtėjo grožiu.

Rekomenduojami video