Svogūnai – viena
geriausių daržovių, kurias galima auginti darže. Juos lengva užauginti,
kadangi juos sėti galima ne tik su sėklomis, bet ir mažais svogūnėliais.
Jei oras sausas, svogūnus reikia reguliariai laistyti, karts nuo karto
ir patręšti. Jei svogūnai išsipūtę, nustokite juos laistyti. Taip
dažniausiai būna vasaros viduryje.
Dažnai ravėkite,
kadangi svogūnai gerai neauga, jei turi konkuruoti su kitais augalais.
Pasirūpinkite, kad svogūno galva nebūtų pažeista, jei ravite kauptuku –
geriausia visada ravėti rankomis.
Vos tik pradeda formuotis svogūno galva, panaikinkite belendančius
svogūno žiedus, kadangi jis sutrikdo augalo augimą.
Kada nuimti derlių?
Svogūnus galima nuimti, kai viršutinis svogūno galvos sluoksnis pasidaro
geltonas ir pradeda luptis. Derliui, planuotam rugsėjui, tai
reguliariai turėtų būti daroma jau nuo liepos mėnesio, kol nuo pavasarį
pasodintų svogūnų derlius tęsiasi vasaros viduryje.
Palikite svogūnus ant audinio saulėkaitoje arba gerai ventiliuojamame
šiltnamyje maždaug 14 dienų. Šis laikotarpis padės svogūnams tinkamai
sunokti. Kai viršutinis svogūno sluoksnis pasidaro sausas ir lengvai
skilinėja, svogūnų galvas galima perkelti kitur. Dabar reikėtų juos
laikyti šviesioje, vėsioje ir sausoje vietoje, rašo express.co.uk
Nelaikykite minkštų svogūnų galvų, geriau tokius kuo greičiau
suvartokite, kai gaminate. Garažas ar nešildomas kambarys yra ideali
vieta svogūnų laikymui. Svarbiausia jų nepalikti ant tiesioginių saulės
spindulių.
Svogūnai po vieną gali
būti įdedami į tinklinius maišelius. Galima naudoti ir kitus tinklinius
maišelius, kuriuose paprastai laikote vaisius ar daržoves.
Maišelius geriausia pakabinti aukščiau nuo žemės. Rekomenduojama juos
periodiškai tikrinti ir išmesti pagedusius svogūnus. Tokį patį metodą
galima taikyti ir česnakams.
Vos tik svogūnai tinkamai išdžiūna, nupjaukite svogūno viršų, maždaug
2.5 cm. Svogūnus galima laikyti ir krepšiuose, idealiausia temperatūra –
0–4 laipsniai.