Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kad ant palangės žalumynai augtų greičiau

Vis svajojate ant palangės ar balkone auginti prieskonines žoleles? O galbūt ne kartą bandėte tai daryti, tačiau baziliko ar mėtos lapeliais taip ir neteko pasimėgauti? Tinklaraštininkė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė dalijasi dažniausiai daromomis klaidomis ir pataria, kaip užsiauginti žalumynų tiesiog savo namuose.

Ji sako, kad visiškai normalu, jei iš pirmo karto to padaryti nepavyksta. Dėl to nereikėtų pernelyg krimstis, bet patartina atkreipti dėmesį į kelis svarbius dalykus.

Nenaudoti sėklų

„Pirmas dalykas, ką aš siūlyčiau, tai nepradėti nuo sėklų. Kodėl? Todėl, kad, norint, jog iš sėklos labai gražiai išdygtų daigas ir jūs jo nenumarintumėt, reikia žinoti keletą dalykų: kokią žemę naudoti, kaip tinkamai laistyti ir taip toliau“, – sako L. Liubertaitė. Ji tikina, kad pradėti nuo sėklų yra gana rizikingas žingsnis ir pataria geriau įsigyti daigą: „Jei jūs norite tikrai sėkmingai užsiauginti žalumynų ant palangės, ir abejojate, ar jums tikrai viskas pavyks, tai nepradėkite nuo sėklų. Geriau įsigyti iš karto daigą, tai yra visiškai paprasta – bet kurioj specializuotoj parduotuvėj galite jų nusipirkti, taip kad tikrai problemų su tuo nebus. Galite net ir veislę kažkokią įdomią išsirinkti“.

Pradėti nuo tinkamo augalo

Tinklaraštininkė pabrėžia, kad pradžiai svarbu išsirinkti tinkamą augalą. Kai kurie nereikalauja daug priežiūros, todėl nelabai ko ir išmokys. „Jeigu jūs, pavyzdžiui, pradėsite nuo rozmarino ar čiobrelio, tai yra sausamėgiai augalai, kuriuos laistyti reikia sąlyginai retai – kartą per savaitę ar kartą per dvi savaites, jei saulė nestipriai kepina. Tai nelabai ką ir suprasite apie tą auginimą ir žalumynus. Jei jūs norite sėkmingai kažką padaryti ir išmokti, tai reikia turėti gerą mokinį“, – neabejoja L. Liubertaitė.

Toks geras mokinys, padedantis perprasti prieskoninių žolelių auginimą, anot jos, būtų bazilikas: „Bazilikas yra labai geras tuo, kad jo lapeliai labai gerai parodo, kada jam trūksta drėgmės. Jie nuleipsta ir jūs iškart tai suprasite. Be abejo, jūs baziliką tikrai ir panaudosite, ypač su pomidorais, su picom ar net įmesite gabalėlį į sriubą ir skonis bus visai kitas. Tai siūlyčiau pradėti nuo baziliko, nes jis yra puikus augalas, galite nusipirkti jo daigelį ir išsiauginti iki gražaus krūmiuko“.

Atkreipti dėmesį į laistymą

L. Liubertaitė kaip vieną dažniausiai pasitaikančių klaidų įvardija laistymą. Ne visi supranta, kad, pavyzdžiui, kambarinių augalų ir prieskoninių žolelių laistymo ritmas yra skirtingas, ir dėl to žalumynams labiau pakenkia nei padeda. „Paprastai kambariniai augalai reikalauja laistymo kartą per savaitę, kartais net kartą per dvi savaites. O žolelės, ypač tos, kurios labiau mėgsta drėgmę, karštą dieną gali reikalauti jas laistyti ir kartą per dieną arba bent jau kas antrą dieną.

 Jeigu jūs tokiu pačiu ritmu laistysite ir sausamėgius kambarinius augalus, kurie kilę iš šiltų, sausų kraštų, ir lygiai tokiu pačiu ritmu laistysite daug drėgmės reikalaujančias žoleles, tai žolelėms nepatiks. Dėl to siūlyčiau atkreipti dėmesį į tai ir suprasti, kad nebūtinai sutaps jūsų laistymo ritmas, tai labai svarbu“, – akcentuoja tinklaraštininkė.

Negailėti augalo

Paskutinė klaida, kurią išskiria L. Liubertaitė darant pradedančiuosius augalų augintojus, yra tai, kad jie labai dažnai gaili savo augalo, laukia, kol jis dar labiau paaugs ir tik tada ryžtasi skabyti lapelius. Anot jos, tai daryti reikėtų kuo anksčiau, kad augalas galėtų gražiai augti.

„Jis atrodo mažulytis, vis išaugęs ir gaila jį naudoti. Bet ką mes tada turim? Turim tai, kas augalas išauga gana aukštas, bet jis nėra apvalus, nėra panašus į krūmelį ir tų lapelių yra labai mažai. Dėl to reikia labai drąsiai nebijoti, ypač, pavyzdžiui, baziliką ar mėtą tiesiog paimti ir juos jau anksti pradėti vartoti“, – pataria specialistė. Ji rekomenduoja lapelius skinti ne nuo apačios, o nuo viršaus: „Pasiimam tiesiog viršūnėlę, ją galim nugnybt drąsiai. Kas atsitiks? Kai mes nugnybsim viršūnėlę, tai automatiškai nuo tos vietos išsišakos ir augs naujos šakelės į šonus. Taip ir pasidarys tas krūmelis žemesnis ir gražiai apvalus, lapelių bus daugiau.

Jeigu mes skiname lapelius iš apačios ir paliekam juos augt į viršų, tai bus tiesiog keletas aukštų stagarėlių ir tiek žinių. Taip kad pagrindinis principas yra toks, kad negailim augalų. Jie ir skirti valgymui, mes norim, kad tų lapelių būtų kuo daugiau, mes norim skatinti šakojimąsi“.

Taip pat ji atkreipia dėmesį į tai, kad iš nenugnybtų viršūnėlių gana greitai gali atsirasti žiedynstiebiai. Tada augalas pradės žydėti ir praktiškai visą savo energiją nukreips tam. O kadangi tikslas yra turėti kuo daugiau lapelių, tai reikia juo nugnybti ir leisti augalui šakotis į šonus.

Rekomenduojami video