Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Jazmino žydėjimas – ne vienai kartai

Šiemet vėlavo skleistis darželinių jazminų žiedai, bet jau spėjome pamiršti jų užburiantį aromatą. Tačiau dar galime pasigrožėti plačialapio jazmino žydėjimu.

Vasarai įsibėgėjus neįprastai vešlus, apie 6,5 m aukščio, jazminas pražydo metalo dirbinių meistro Maksimo Uvarovo sodyboje Smilgynų kaime, Dauparų-Kvietinių seniūnijoje. Baltais stambiais žiedais aplipęs krūmas atrodo įspūdingai, tik jie nėra tokie kvapnūs – tik vakare aromatas suintensyvėja.

„Paprastai mūsų jazminas pražysta liepos pradžioje, o šiemet jau birželio pabaigoje išskleidė žiedus. Tačiau jų nėra taip gausiai, kaip ankstesniais metais“, – kalbėjo sodybos šeimininkė Ligita Uvarova. Paprastai jazmino žydėjimas porą savaičių džiugina šeimą. Šiuo metu jis jau beria žiedlapius.

Krūmo forma Ligitai primena grybą. Po juo galima pasislėpti nuo saulės ar lietaus.

Šioje šišioniškių sodyboje Uvarovai apsigyveno prieš 7 metus. Jų teigimu, namas statytas 1939 m. „Tikriausiai naujakuriai pasisodino jazminą“, – spėjo naujieji gyventojai.

Tačiau šios sodybos šeimininkai ne kartą keitėsi.  Gargždiškis Remigijus Alšauskas pasakojo, kad 1959 m. į Vokietiją išvykus senbuvei savininkei, sodybą nusipirko jo tėvai. Remigijus čia užaugo, baigė miškininkystės mokslus. Augalais besidomintis vaikinas prie verandos mamai pasodino iš kažkur gautą plačialapį jazminą. Beveik per 50 metų krūmas išstypo, išsiplėtė.

Savo sodyboje Gargžduose R. Alšauskas puoselėja ne tik plačialapį jazminą, bet ir darželinį bei geltonąjį.


Virginija AUKŠTUOLYTĖ

Rekomenduojami video