Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ir auginti lengva, ir parduoti nesunku

Pastaraisiais metais mūsų šalyje vis populiaresni darosi moliūgai, todėl jų plotai didėja. Šiais metais šios dietinės daržovės užderėjo itin puikiai, todėl augintojai tikisi sulaukti gero pelno.

Išaugo pasiūla

Pasėlių deklaravimo duomenimis, moliūgų plotai kiekvienais metais auga. Praėjusiais metais šioms daržovėms buvo skirta 207,75 hektaro. Pastebima, kad vis dažniau imasi auginti moliūgus jaunieji ūkininkai. „Valstiečių laikraštis“ pasiteiravo Kėdainių rajone ūkininkaujančių Kristinos ir Gintaro Zaukų, kodėl jie pasirinko šias daržoves, kurių plotus išplėtė nuo vieno iki penkių hektarų?

Pasak pašnekovų, jauniems ūkininkams, turintiems 10 hektarų žemės, neverta užsiimti augalininkyste ir auginti grūdus. „Mes ieškojome egzotikos ir radome. Prieš penkerius metus, kai ėmėmės šio verslo, moliūgų rinkoje buvo nedaug, populiarumu jie nepasižymėjo. Dabar jų vartojimas labai išaugo, todėl šių žmonių atrastų ir pamėgtų dietinių daržovių išauginama vis daugiau“, – sakė G.Zauka.

Ūkio šeimininkas prasitarė, kad pirmaisiais moliūgų auginimo metais, šių daržovių pardavimo kaina buvo pati aukščiausia. Dabar moliūgų pasiūla išaugo, todėl pardavimo kaina sumažėjo. Šių metų produkciją K.ir G.Zaukai planuoja realizuoti didžiuosiuose prekybos tinkluose. Kokia bus jų pardavimo kaina, kol kas nesiryžta prognozuoti. „Rugpjūčio mėnesį socialiniame tinkle buvau paskelbęs, kad parduodu didelį kiekį moliūgų. Perkantiesiems 5 tonas kilogramo kaina – 0,70 euro. Deja, skambučių nesulaukiau“, – teigė vyras.

Skanios daržovės

Šiais metais net 70 proc. gausesnio nei praėjusiais metais moliūgų derliaus sulaukė jaunieji ūkininkai iš Alytaus rajono Jovilė ir Eivydas Amšiejai. Pernai dietinėms daržovėms pakenkė lietus, todėl jų kokybė buvo prasta, nepavyko moliūgų išlaikyti per žiemą.

„Ši vasara buvo labai palanki šilumamėgėms daržovėms. Todėl moliūgai sunokino daugiau ir kokybiškų vaisių, kurie tiks ilgai laikyti. Tuo metu cukinijos subrandino ne itin gerą derlių, nes joms trūko drėgmės“, – sakė J.Amšiejienė.

Ūkininkės teigimu, cukinijų sezonas jau pasibaigė. Šias daržoves jie pardavinėja tik jaunas, kol dar būna nesubrendusios sėklos. Tuomet cukinijos – pačios skaniausios. „Kam šiuo metu valgyti neskanias, peraugusias cukinijas, kai yra tokių skanių moliūgų“, – šypsodamasi pasakojo jauna moteris, auginanti apie hektarą moliūgų.

J.Amšiejienė gausų moliūgų derlių tikisi išparduoti iki vasario mėnesio nuolatiniams savo klientams turguje. Pati didžiausia šių daržovių paklausa būna spalio mėnesį prieš Šiurpnaktį (Heloviną).

Pasak ūkininkės, pastaraisiais metais moliūgų pardavimo kaina išlieka nepakitusi, kilogramas kainuoja apie 0,80 euro. „Mūsų parduodamos produkcijos kilogramo kaina priklauso nuo veislės ir svyruoja nuo 1 iki 1,50 euro. Brangesnės yra retesnės veislės ir mažiau derlingos daržovės. Kadangi auginame mažavaisius moliūgus, vienas jų dažniausiai sveria apie 2 kilogramus“, – sakė Jovilė.

Ir parodoms, ir maistui

Septintus metus savo ūkyje moliūgus prižiūri Lietuvos daržovių augintojų asociacijos narė Salvina Kievinienė iš Panevėžio rajono. Iš pradžių moliūgai moterį sudomino kaip dekoratyviniai augalai, iš jų ji gamindavo kompozicijas, kurdavo originalius kalėdinius žaisliukus. Moliūgus ir jų dirbinius ūkininkė eksponavo parodose, mugėse ir įvairiuose renginiuose. Tuo metu ji buvo pasirinkusi vos kelias veisles daržovių: dekoratyvinius moliūgėlius, didžiuosius bei skirtus Helovinui,

Dabar pusės hektaro plote galima išvysti daugiau nei 12 veislių moliūgų, sveriančių nuo kelių iki keliolikos kilogramų. Pasak pašnekovės, moliūgų asortimentą ji išplėtė todėl, kad pradėjo žavėtis įdomesnėmis, vertingesnėmis veislėmis, kurių vaisiai – mažesni. Labiausiai jai patinka kvapūs ir skanūs muskusiniai moliūgai Muscat de Provence. Iš jų moteris kepa gardų firminį keksą. Ši veislė šiemet atseikėjo itin gausų derlių, todėl gardžių moliūgų užteks ne tik šeimos poreikiams, bet ir parduoti. Labai anksti vaisius subrandino ir aliejiniai moliūgai, kurių sėklos neturi lukšto. „Aliejiniai moliūgai išaugino puikų derlių, subrandino daug sėklų. Iš jų spausiu aliejų ir vartosiu savo reikmėms“, – džiaugėsi S.Kievinienė.

Žavisi ir vertina

Moliūgais žavisi ir juos labai vertina Ukmergės rajono ekologinio ūkio įkūrėja Laima Stragienė, kurios pradėtus darbus tęsia dukra Ieva. Dietinėms daržovėms ūkyje skirta apie 1,5 hektaro, dauguma jų– smulkiavaisės. Šiais metais labai gerą derlių atseikėjo tie moliūgai, kurie buvo sodinti iš daigelių, vidutinį derlių – iš sėklų. Ekologiniame ūkyje labai puikiai užderėjo muskusiniai moliūgai, jų svoris siekia apie 10–12 kilogramų.

„Pernai gausų derlių subrandino spagetiniai moliūgai. Pastaraisiais metais jie – populiarumo viršūnėje. Šie moliūgai vertinami dėl originalios struktūros – termiškai apdorotas minkštimas lengvai išsiskaido pailgais siūleliais, primenančiais spagečius. Deja, šiemet spagetinių moliūgų derlius vidutinis“, – lygino L.Stragienė.

Ekologiniame ūkyje auginami ne tik įvairių veislių moliūgai, bet ir cukinijos, melionai, arbūzai. Didžiąją dalį ekologiškos produkcijos augintojos parduoda turgeliuose, restoranams. Praėjusiais metais muskusinius moliūgus supirko saldainių fabrikas. „Smagu, kad ekologiška produkcija vertinama. Ją valgyti galėtų didesnis ratas žmonių: ligoniai, vaikai ir mokinukai. Deja, nei ligoninės, nei mokymo įstaigos šių produktų neužsako. O iš jų galima gaminti įvairiausių patiekalų: sultis, sriubas, padažus, troškinius“, – teigė moteris.

Šį rudenį ūkininkų šeima šalia Leonpolio dvaro buvo surengusi šeimų šventę, kurios metu vyko ne tik įvairios pramogos ir linksmybės, bet ir ūkyje išaugintų ekologiškų daržovių prekyba. Tikimąsi, kad ateityje į šią šventę atvyks ir savo produkciją pardavinės ir kitų ekologinių ūkių šeimininkai.

Naudingi ne tik vaisiai

Profesorė Honorata Danilčenko, Aleksandro Stulginskio universitetas

Pastaruoju metu tenka konsultuoti daugelį moliūgų augintojų, ypač jaunų. Ūkininkai gali auginti įvairių veislių moliūgus, tačiau pirmiausia jie turi žinoti, kur savo produkciją realizuos. Neretai moliūgų augintojai daržoves džiovina, šaldo ir gamina įvairią produkciją. Kai kurie augina specialias veisles, skirtas Helovino šventei.

Aš pati turiu biodinaminį daržą ir jame auginu moliūgus iš biodinaminių sėklų. Šiais metais sulaukiau labai gero smulkiavaisių moliūgų derliaus. Stambiavaisių moliūgų neauginu, nes jie perpjauti ilgai neišsilaiko, greitai sugenda. 17 proc. moliūgo sudaro žievė, apie 73 proc. – minkštimas ir 10 proc. – sėklos. Maistui vartojamos visos augalo dalys, išskyrus šaknis. Labai maistingi jauni lapai, stiebai ir žiedai (patartina valgyti vyriškuosius žiedus, kitaip nebus derliaus). Moliūgai yra vertingos ir maistingos daržovės, jų vaisiuose ypač daug geležies,  karotino, vitaminų C, B, B2, PP, E, D ir kt. Jų sudėtyje yra nemažai kalio, fosforo, kalcio, magnio, vario, kobalto, geležies druskų.

Tai įdomu

Iš moliūgų minkštimo verdamos sriubos, troškiniai, košės, apkepai, pyragai, tyrės, marmeladai, sultys, cukrinukai, kepama duona.

Į konditerijos gaminius moliūgų masės patariama dėti ne daugiau kaip 40 proc., kad gaminiai būtų gerai iškilę.

Moliūgų sėklų aliejus – puiki gyvūninių riebalų alternatyva. Iš 100 g sėklų gaunama apie 40 ml moliūgų aliejaus, kuris yra specifinės tamsiai žaliai juodos spalvos, stipraus aštraus aromato ir skonio, šiek tiek primena riešutus. Moliūgų aliejus vartojamas kaip prieskonis, beje, dėl ypatingo riebalų rūgščių santykio jis netinka kepti, jį reikia vartoti tik žalią.

 

MOLIUGAI - Moliūgų augintojai domisi naujomis vertingomis veislėmis, kurių vaisiai – mažesni.

 

Autorės nuotr.

Rekomenduojami video