Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Infraraudonųjų spindulių sauna: ir gydo, ir teikia malonumą

Šiandien dažnas žmogus savo namuose ar sodyboje įsirengia tradicinę pirtelę ar sauną. Juk koks malonumas po kasdienių darbų atsipalaiduoti būtent tokioje aplinkoje. Pirtelių yra labai įvairių, tačiau pastaruoju metu mėgstantieji pirties malonumus vis dažniau atsigręžia į infraraudonųjų spindulių saunas, nes jų teikiama nauda – ne tik atsipalaidavimas po darbų, bet ir teigiamas poveikis sveikatai.

Nuo seno žinoma gydymo priemonė

Žmonės nuo senų laikų šilumą naudoja reumato, radikulito, uždegimų, podagros, neuralgijos ir kitų ligų gydymui. Padidėjus kūno temperatūrai, mobilizuojami leukocitai (baltieji kraujo kūneliai), suaktyvėja organizmo gynybinės jėgos ir imuninė sistema. Veikiant šilumai, pagerėja savijauta, sumažėja negalavimo simptomai.

Infraraudonųjų spindulių (pasaulyje naudojama santrumpa IR) teikiamos procedūros ne tik gydo, bet ir leidžia atsikvėpti nuo kasdienių rūpesčių. Skirtingai nuo tradicinių saunų, infraraudonųjų spindulių pirtys skleidžia švelnią, raminančią terapinę šilumą, kuri skatina atsipalaidavimą ir pagerina miegą. Tačiau dažnai žmonėms vis dar kyla klausimų dėl infraraudonųjų spindulių saunų. Šiame straipsnyje pabandysime į juos atsakyti.

Kas yra infraraudonieji spinduliai?

Infraraudonieji spinduliai – energijos forma, kuri sušildo objektus, bet neįkaitina oro. Šis procesas susijęs su daugybe gydomųjų reakcijų, o spinduliai nedaro jokios žalos. Infraraudonieji spinduliai yra lyg saulės šiluma ar natūrali mūsų kūno šiluma. Visi šilti kūnai išskiria infraraudonuosius spindulius. Visą evoliucijos laikotarpį mes koja kojon ėjome su saule. Ar esate pastebėję, kai prie didelio šaltuko būnant lauke, staiga prasisklaido debesys, išlenda saulutė ir jums iškart būna šilta? Ne todėl, kad saulė per kelias sekundes pakėlė oro temperatūrą, tiesiog infraraudonieji spinduliai per rūbus prasiskverbė į kūną ir pradėjo šildyti iš vidaus. Oro temperatūra nepakito, bet organizmui šilta būtent dėl saulės infraraudonųjų spindulių, kurie kūną šildo iš vidaus.

Kaip žmogų veikia infraraudonųjų spindulių saunos?

Šiluma, kurią skleidžia infraraudonųjų spindulių šildytuvai, įsiskverbia į kūną iki 4–7 cm, nors oras įkaista tik iki 45–55 °C. Infraraudonųjų spindulių skleidžiama energija tiksliai pritaikyta kūno energijai, todėl kūnas absorbuoja iki 93 proc. skleidžiamos šilumos. Infraraudonųjų spindulių šiluma suteikia visus sveikus natūralios saulės šviesos privalumus be pavojingo saulės spinduliuotės poveikio. Infraraudonieji spinduliai yra viena geriausių ir sveikiausių saulės spinduliuotės dalių, priešingai nei, pavyzdžiui, ultravioletiniai spinduliai.

Kada galima naudotis infraraudonųjų spindulių sauna?

Infraraudonųjų spindulių pirtis paruošiama naudoti per 5–10 min. Jos teikiamais malonumais galima mėgautis spontaniškai, iš anksto neplanuojant. Pakanka vos 30–45 min. trukmės seanso. Tokia pirtimi galima naudotis kasdien, tačiau medikai rekomenduoja apsiriboti 45 min. per dieną. Ne todėl, kad infraspinduliuotė kenkia žmogaus organizmui, o todėl, kad procedūros metu (ir po jos) gausiai prakaituojama ir tinkamai nepapildant vandens atsargų galima dehidratuoti.

Ar infrasaunos gali padėti atsikratyti nepageidaujamo viršsvorio?

Specialistų nuomone, toksiškos medžiagos, kurių organizmas nesugeba pašalinti per tam tikrus organus, kaupiamos riebalų audinyje. Riebalų audiniui suskaidyti reikalinga ne mažesnė kaip 39 °C temperatūra. Infraraudonųjų spindulių skleidžiamos energijos šiluminis poveikis suteikia galimybę pasiekti minėtą temperatūrą riebalų audinyje, neapkraunant apytakos sistemos, todėl išskiriamų toksiškų medžiagų koncentracija, palyginti su įprastine karštojo oro sauna, yra žymiai didesnė. Tokioje temperatūroje riebalai skyla į daleles ir yra lengviau išprakaituojami pratimų metu, išstumiami iš organizmo per kūno funkcijas, įskaitant infraraudonųjų spindulių sukeltą prakaitavimą. Infrasaunos gali atstatyti odos pusiausvyrą ir suteikti organizmui galimybę pašalinti celiulitą kartu su prakaitu. Guytono ir Hallo „Textbook of Medical Physiology“ rašoma, kad išskiriant vieną gramą prakaito sudeginama 0,586 kcal. Vidutinės fizinės kondicijos asmuo prakaituodamas saunoje be didesnių sunkumų išskiria iki pusės litro prakaito, tam sunaudodamas 300 kcal. Tai atitinka nubėgtą 3,5–5 km nuotolį.

Kas gali naudotis infraraudonųjų spindulių saunomis?

Infrasaunomis gali naudotis net tie, kurie paprastai nepakelia karščio: vaikai, jautresni ar pagyvenę žmonės, ligoniai, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis. Bet kuriuo atveju reikėtų pirma pasikonsultuoti su savo gydytoju, ypač turintiems problemų su sveikata. Medicinoje jau daugelį metų naudojama infraraudonųjų spindulių terapija, šia tema yra daug tyrimų, tad informacijos kiekvienu konkrečiu atveju tikrai galima rasti.

Kaip naudotis infrasauna?

Naudotis infraraudonųjų spindulių sauna nesudėtinga – tereikia ją įjungti, nustatyti pageidaujamą temperatūrą ir laiką. Joms nereikalingas joks specialus paruošimas: nereikia atvesti vandentiekio ar kanalizacijos, ventiliacijos, nereikia didinti elektros galios ir pan. Įprastai visa infraraudonųjų spindulių kabina sunaudoja 1,5–2,5 kW ir tai dažnu atveju yra mažiau nei naudoja įprastas elektrinis virdulys, mikrobangų krosnelė ar elektrinė orkaitė.

Infraraudonųjų spindulių saunos kabinos yra skirtos naudoti patalpų viduje. Jas galima statyti kur pageidaujate, svarbu, kad nebūtų tiesioginio vandens patekimo, nes visa elektronika, valdymo blokas yra sumontuoti ant kabinos stogo. Kadangi vizualiai infrasaunų kabinų dizainas yra patrauklus, dažnu atveju jos neslepiamos tolimiausiame rūsio kampe. Dabar madinga tokias saunas statyti net ir miegamajame, įstiklintame balkone, daugiabučiuose ir pan.

Ar brangi infrasaunos priežiūra ir naudojimas?

Infraraudonųjų spindulių saunos galingumas yra apie 2 kW, seansas trunka 45–50 min. su pasiruošimu, tai šiandienos elektros kainomis, elektros sunaudojama iki 1 euro už visą seansą. Infrasauna neturi jokių judančių dalių, kurios dėvėtųsi, nėra jokių filtrų, kuriuos reikėtų keisti ir pan. Priežiūra ir dezinfekcija irgi papildomai nekainuoja, nes infraraudonųjų spindulių saunų kabinos kompeltuojamos su ozonatoriumi, kuris dezinfekuoja kabiną, naikina grybelį, nemalonius kvapus. Tai vienkartinė investicija – nusiperkate, pasistatote ir naudojatės daugybę metų. Anglies pluošto kaitinimo elementai paskaičiuoti ne mažiau kaip 20 tūkst. valandų veikimui, tad drąsiai galima naudoti ne tik buityje, bet ir viešuose objektuose, SPA, sporto salėse ir pan.

Kuo skiriasi infraraudonųjų spindulių saunos?

Esminis skirtumas tarp saunų – jų dydis (pirtys pritaikytos patogiai jaustis nuo 1 iki 6 žmonių) ir forma (stačiakampė arba kampinė). Galimi vizualiniai dizaino sprendimai, parenkant labiausiai derančią prie interjero pagal formą, išvaizdą, spalvą. Infrasaunų kabinos dažnai yra sėdimos, tačiau galima rasti modelių su ergonominiais gultais. Gultuose palikti tarpeliai, o kaitintuvai sumontuoti po gultais, taip gaunant spinduliuotę iš visų pusių.

Iš kokios medienos gaminamos infrasaunos?

Dauguma rinkoje esančių infraraudonųjų spindulių pirčių yra pagaminamos iš dviejų rūšių medienos: kanadinės cūgos ir Kanados raudonojo kedro. Pirtims statyti naudojamos būtent šios medžiagos, nes išdžiovinus krosnyje jos yra tvirtos, atsparios ir mažai toksiškos. Kanados raudonasis kedras turi daugiau eterinių aliejų, tad labai atsargiai reikėtų rinktis alergiškiems žmonėms. Kadanidė cūga yra pati populiariausia mediena dėl savo kainos ir kokybės santykio, jos lengvesnė priežiūra, nealergizuoja, vientisesnė ir vienodesnė spalva, priešingai nei Kanados raudonojo kedro, kurio spalva kinta nuo tamsios arčiau šerdies iki šviesios arčiau išorės.

Kokių yra kaitinimo elementų, montuojamų į infrasaunas?

Vienas svarbiausių parametrų renkantis infraraudonųjų spindulių pirtį – kaitinimo elementas. Jie yra kelių tipų: keramikiniai arba anglies pluošto. Anglies pluošto kaitinimo elementai kiek brangesni, tačiau jie turi daug pranašumų prieš keraminius. Anglies pluošto elementai tarnauja maždaug keturiskart ilgiau (ne mažiau kaip 20 tūkst. valandų). Taip pat anglies pluošto kaitintuvai montuojami per visą infrasaunos sieną, todėl kabinoje nėra šaltų taškų, infraraudonieji spinduliai pasiekia visur. Tiesa, keramikiniai kaitinimo elementai įšyla keliomis minutėmis greičiau, tačiau ir elektros sunaudoja nepalyginamai daugiau. Apie kaitinimo elementų skirtumus plačiau galima pasiskaityti internete https://irsauna.eu/lt/kaitinimo-elementai/.

Kaip infraraudonųjų spindulių sauna veikia žmogaus odą?

Gausus prakaitavimas per 40 min. trukmės infraraudonųjų spindulių saunos seansą pašalina giliai įsiskverbusius nešvarumus ir negyvas odos ląsteles. Tai palieka odą spindinčią ir nepriekaištingai švarią. Padidėjusi kraujotaka ištraukia natūralias jūsų odos maistines medžiagas į paviršių. Dėl to pamatysite pagerintą toną, elastingumą, tekstūrą ir šviežią spalvą. Taip pat įrodyta, kad padidėjusi kraujotaka palengvina spuogų išsivalymą, egzemą, psoriazę, nudegimus, pažeidimus, įpjovimus ir begales kitų odos problemų, apie kiekvieną iš kurių gausu mokslinių studijų ir tyrimų.

Rekomendacijos

Giluminis šildymas rekomenduotinas prieš treniruotes arba sporto varžybas, siekiant sumažinti sportinių traumų pavojų. Prieš, per ir po šilumos vonių patartina gerti daug skysčių (geriausiai tinka mineralinis vanduo, arbata). Šiltas dušas prieš šilumos vonių seansą skatina intensyvesnį prakaitavimą.

Naudotis infrasaunomis patariama reguliariai ir dažnai – prakaituojant infraraudonųjų spindulių pirtyse iš organizmo pašalinami šlakai, išvalomos kraujagyslės, lavinama imuninė sistema. Nerekomenduojama kūno atvėsinti šaltu vandeniu. Jei yra galimybė, eikite toliau prakaituoti į lovą, nes infraraudonieji spinduliai į kūną įsigeria iki 4–7 cm (iki 4 kartų giliau nei tradicinėse saunose), tad net po seanso Jūs dar kurį laiką prakaituosite.

Infraraudonųjų spindulių saunos procedūromis galima gydyti įvairius negalavimus, tokius kaip nesudėtingi audinio pažeidimai, klubo sąnario skausmai, menstruaciniai skausmai, neurodermitas, infekcinės egzemos, pooperacinės infekcijos, žvilgsnio paralyžius, viduriavimas, plaučių ir tulžies pūslės uždegimas, neurastenija, dubens uždegimas, nušalimai.

Daugiau skaitykitirsauna.eu/lt

Rekomenduojami video