Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Iki juvelyrinių margučių – kalnas suvalgytos kiaušinienės

Marijampolietis Ramūnas Sinkevičius ilgais rudens ir žiemos vakarais dekoruoja kiaušinius, kurie tampa tikrais meno kūriniais. Jo kolekcijoje ne viena dešimtis išmoningai išpjaustytų, išgraviruotų, išgręžinėtų žąsų, vištų, ančių bei stručių kiaušinių. Galima rasti natūralių spalvų, puoštų kristalais, blizgučiais ar nudažytų. Kad trapus kiaušinis virstų dailiu margučiu, reikia ne tik menininko gyslelės, bet ir ilgų valandų preciziško darbo, kantrybės ir sveiko užsispyrimo.

Pernai per Velykas R.Sinkevičiaus margučiais turėjo progą pasigrožėti Marijampolės P.Kriaučiūno viešosios bibliotekos, kurioje buvo surengta jo personalinė paroda, lankytojai. O internetinėje margučių meno puoselėtojų svetainėje lietuvio darbus gali pamatyti šio meno gerbėjai visame pasaulyje.

Užsispyrė ir išmoko

Velykinių kiaušinių dekoravimu R.Sinkevičius susidomėjo prieš šešerius metus, kai per televiziją pamatė reportažą apie palangiškį menininką Vytautą Kusą, visoje Lietuvoje žinomą margučių meistrą.

„Pastebėjau, kad V.Kusas kiaušinių dekoravimui naudoja įrankį, panašų į tą, kurį buvau įsigijęs darbui. Mane užvaldė smalsumas – panorau ir aš pabandyti išgražinti kiaušinį. Pradėjau nuo vištos kiaušinių. Esu savamokslis, todėl teko keliauti bandymų, nesėkmių, užsispyrimo ir kalno suvalgytos kiaušinienės keliu. Kol kas margučių dekoravimas lieka tik laisvalaikio hobiu, nes viską paversti rimtu amatu reikia begalės laiko, o gyvenant su šeima, dirbant valdišką darbą, jo lieka labai nedaug“, – pasakoja R.Sinkevičius.

Kiaušinį paversti meno kūriniu Ramūnui kartais užtenka keleto valandų, jei ornamentą kuria gręždamas skylutes. Tačiau smulkių, sudėtingų ornamentų išpjaustymas trunka kur kas ilgiau – kelis vakarus. Kolekcijoje meistras turi ir tokių margučių, kurių dekoravimas užtruko apie 30 valandų – jie jam patys brangiausi. R.Sinkevičius sako margučių kol kas neketinantis parduoti, nes antrą tokį patį padaryti beveik neįmanoma.

Asmeninio archyvo nuotr.

Tinkamiausi – žąsų

Ramūnas yra dekoravęs daugelio paukščių kiaušinius, išbandė jų lukšto tvirtumą, kol surado tinkamiausius.

„Paskutiniu metu dekoruoju tik žąsų kiaušinius, nes jų pakankamai storas lukštas. Tad pavyksta išgauti reljefinį piešinį, o pjaustant mažesnė tikimybė, kad jie suskils, subyrės. Ir gauti jų nesudėtinga – Marijampolės rajone turiu pažįstamų ūkininkų, iš kurių perku. Aišku, nepraleidžiu galimybės išbandyti ranką ir su kitų paukščių kiaušiniais: teko dekoruoti antinius, kalakutų, putpelių, afrikinio ir nandu stručių kiaušinius. Jų dažniausiai ieškau skelbimuose internete arba perku iš vietinių pardavėjų. Stručių kiaušinio lukštas storas, todėl jis tinka perforuoti – badyti įvairaus gylio skylutes, taip pat graviruoti, raižyti. Deja, gauti stručių kiaušinių darosi vis sunkiau, nes kasmet mažėja Lietuvos ūkininkų, užsiimančių jų auginimu. Įsitikinau, kad patys tvirčiausi yra pavasariniai, vadinamieji pirmojo dėjimo, paukščių kiaušiniai“, – aiškina R.Sinkevičius.

Respiratorius – būtinas

Prieš dekoruojant kiaušinį reikia paruošti: išpūsti baltymą su tryniu, išplauti vandeniu ir išdžiovinti.

Margučių dekoravimui meistras naudoja tiesinį šlifuoklį kartu su deimantinėmis stomatologinėmis frezomis, kurias įsigijo medicininės įrangos parduotuvėje. Gręžtuve pritvirtina įvairaus dydžio ir formos – liepsnelės, rutulio, adatos – antgalius. Vieni jų gręžia, kiti pjauna lukštą, lygina atpjautus kraštus.

„O pabaigus dekoruoti margutį, reikia pašalinti plėvelę, kuria kiaušinio lukštas padengtas iš vidaus, nes gręžiojant ar pjaustant kiaušinį susidaro plėvelės atplaišos, gadinančios vaizdą. Tam naudoju buitinį baliklį su chloru, ištirpdančiu plėvelę.“

Pjaustant kiaušinio lukštą, sklinda sveikatai pavojingos dulkės, todėl respiratorius ir akiniai – būtini.

Per karantiną daugelis žmonių, ypač medikai, dėvi respiratorius ir apsauginius akinius, o R.Sinkevičius taip apsisaugo kaskart grąžtu apdirbdamas kiaušinio lukštą, nes šis pomėgis, pasirodo, yra kenksmingas sveikatai.

„Gręžiant lukštą, ypač stručio kiaušinio, kyla dulkės, smulkios lukšto dalelės, atplaišos, lendančios į akis, nosį ir burną. Tos dulkės kenkia plaučiams, kelia kūno temperatūrą, tad būtina rimta apsauga: respiratorius, akiniai. Nors dirbdamas įjungiu dulkių surinkėją, jo neužtenka. Kenksmingi ir klijų garai“, – tikina meistras.

Vienodų nėra

Dabar Ramūno kolekcijoje – per šimtas išmoningai išgražintų margučių, tačiau vienodų nėra, nes jam neįdomu kartoti tuos pačius raštus. Nebent kiaušinis sudūžta, tada išdekoruoja antrą tokį patį. O tų sudužusių gražuolių per šešerius darbo metus būta ne vieno.

„Pamenu nelemtą momentą, kai dėdamas baigtą dekoruoti kiaušinį į spintą, netyčia ranka užkliudžiau lentynėlę ir net penki dekoruoti kiaušiniai nukrito ant žemės, subyrėjo į gabalėlius. Taip skaudžiai pasimokęs paskui buvau atsargesnis“, – didžiausią nesėkmę prisimena meistras.

Asmeninio archyvo nuotr.

Anot R.Sinkevičiaus, pjaustant ar graviruojant kiaušinį, lukšte kartais atsiranda plika akimi nepastebimų mikroįtrūkimų, dėl kurių šalinant vidinę plėvelę, margutis subyra. Kartais gręžiant įtrūksta ir sveikas kiaušinio lukštas.

„Būna labai gaila, jeigu beveik baigtas dekoruoti margutis suskyla – tenka išmesti. Žinoma, galima jį suklijuoti, bet nenoriu... Pastebėjau, kad lukštas neįtrūksta, jeigu grąžtas laikomas stačiu kampu ir pasirenkamas tinkamas grąžto apsukų greitis“ – kiaušinių dekoravimo subtilybes atskleidžia patyręs meistras.

Meniniai eksperimentai

Per karantiną meistras nesėdi užsidaręs namuose. Jo darbovietėje darbas nesustojo, tad kiaušinius dekoruoja savaitgaliais ir po darbo vakarais, kai sumiega vaikai. Paėmęs į ranką paruoštą dekoravimui kiaušinį, ornamentus ant lukšto, pirmiausia, nupiešia pieštuku arba užlipdo iš anksto paruoštą šabloną iš popieriaus, o tada ima į rankas grąžtą. Ramūnui labai rūpi pamatyti savo triūso rezultatą – pabaigtą margutį. Kartais taip įsijaučia į darbą, kad pamiršta viską aplinkui ir nejaučia bėgančio laiko: žvilgteli į laikrodį, ogi jau pusė antros nakties...

Kiaušinių puošybai Ramūnas naudoja pačias įvairiausias medžiagas bei technikas. Dauguma R.Sinkevičiaus margučių yra balti, natūralios spalvos, nedažyti. Ornamentais išpuoštas kiaušinis kartais dar išgražinamas kristalais, kuriuos sutepęs klijais meistras pritvirtina prie lukšto.

„Šiaip man gražiausias natūralios spalvos lukštas, bet kartais kyla kūrybinių sumanymų, tad kiaušinį sugalvoju nudažyti. Tam naudoju aerozolinius, šviesą atspindinčius arba tamsoje švytinčius dažus. Norėdamas išgauti subtilias pastelines spalvas, keletą kartų naudojau net žmonos akių šešėlius. Taip ir eksperimentuoju ne tik su raštais, bet ir su spalvomis“, – kūrybinę virtuvę atskleidžia išradingas marijampolietis.

Raštų nekopijuoja

„Dekoravimo idėjų semiuosi iš visur – tai gali būti kažkur matytas ir užfiksuotas ornamentas, gėlės nuotrauka, siluetas ar dar kas nors. Kartą ėjau pro keramikos plytelių parduotuvę ir ant vienos plytelės pamačiau gražų piešinį, kurį ištraukęs telefoną iš karto nufotografavau. Aišku, ne paskutinėje vietoje yra internetas su begale siūlomų ornamentų ir įvairių idėjų. Tačiau dekoruodamas kiaušinius visada stengiuosi kurti savą idėjos versiją – ar tai būtų ornamentų supynimas, derinimas, ar kažkokių akcentų sudėjimas, ar kitokia atlikimo technika – svarbiausia, aklai nekopijuoti“, – sako Ramūnas.

Išpjaustinėti R.Sinkevičiaus margučiai atrodo dar įdomiau, kai būna apšviesti.

„Margučiams demonstruoti naudoju stovelius su įmontuotais spalvotais LED diodais, išryškinančiais ornamentą ar reljefinį piešinį. O vieną stručio nandu kiaušinį paverčiau žvakide – į vidų įstatyta arbatinė žvakutė jaukiai apšviečia kiaušinį iš vidaus. Esu pagaminęs ir margučių-laikrodžių, rodančių valandas ir su pakeičiamais elementais. Iš kiaušinio lukšto pagaminti elektrinį šviestuvą – dar vienas manęs ateityje laukiantis iššūkis.“

Margučiai – ir kalėdiniai

R.Sinkevičius priklauso Pasaulio kiaušinių menininkų asociacijai (World Egg Artists Association), kuri buvo įkurta 2014 metais Seule.

„Ši asociacija vienija kūrėjus, naudojančius kiaušinį kaip kūrinio pagrindą. Jų išradingumui nėra ribų. Asociacijai priklauso daugiau kaip 3 000 narių iš viso pasaulio, tarp jų ir keletas lietuvių. Trečdalis asociacijos narių – vyrai, kurių paskutiniu metu vis daugėja. Asociacija kasmet rengia keletą teminių konkursų: reikia dekoruoti kiaušinius Velykų, Kalėdų, Valentino dienos, Helovino temomis. Tada komisija atrenka gražiausius, kurie būna eksponuojami virtualioje parodoje. Esu sukūręs kalėdinių kiaušinių, dekoruotų su angelų, varpelių, snaigių motyvais. Meilės dienos proga juos dekoruoju širdelėmis. Keletą kartų ir mano sukurti kiaušiniai buvo atrinkti bei eksponuojami virtualiose parodose, – pasakojo Ramūnas. – 2019 metais Marijampolės P.Kriaučiūno viešojoje bibliotekoje buvo surengta mano personalinė velykinių margučių paroda. O šiemet mūsų biblioteka, kaip ir visos, uždaryta dėl karantino.“

Iš plokštelių – laikrodžiai

Velykų stalui Ramūnas su žmona ir sūnumis dažys margučius paprastai: kiaušinių lukštais ir iš parduotuvės pirktais dažais bei lipdukais. Tačiau vieną kitą margutį suvalgys tik simboliškai, nes jau atsivalgė ir kiaušinienės, ir gogelmogelio – dabar į patiekalus iš kiaušinių nebenori net pažiūrėti. Tačiau baltymus ir trynius, išpūstus ruošiant kiaušinį dekoravimui, jis atiduoda draugams, laikantiems šunis, kartais nuveža tėvų keturkojui į Igliauką.

Auksarankis marijampolietis dekoruoja ne tik kiaušinius. Jis turi dar vieną netradicinį hobį – iš vinilo plokštelių gamina sieninius laikrodžius. Plokšteles jis taip pat dekoruoja skirtingais ornamentais, kuriuos ant plokštelės išpjausto grąžtais.

 

Rekomenduojami video