Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Idealus pabėgimas nuo „koronos“

Saulėtas ir šiltas pavasaris vis labiau vilioja iškišti nosį į lauką, todėl karantino spąstai išrodo dar nemalonesni. Daugelis miestiečių prisiminė apleistas savo senelių ar kitų artimųjų sodybas, kuriose galima pasimėgauti gamta ir užsiimti veikla, atitraukiančia nuo slogių minčių.

Išaugusi paklausa

Kai kurie nekilnojamojo turto rinkos analitikai teigia, kad kuriam laikui praradus galimybę atostogauti užsienyje lietuviai pradeda mąstyti apie laisvalaikį gimtojoje šalyje. To neneigia ir NT agentai, pripažinę, kad sustojus nekilnojamojo turto sandoriams sodybų paklausa tikrai išaugo ir jų peržiūros nuolat intensyvėja. Nors dar anksti kalbėti apie susidomėjimą vienkiemių pirkimu, jau apstu užklausų dėl galimybės išsinuomoti tokį būstą pavasario ir vasaros sezonui.

Užsakymai atšaukti

Buvęs Seimo narys, o dabar tiesiog kaimo turizmo sodybos savininkas Antanas Nedzinskas pripažįsta, kad ir be pandemijos jis jau septynerius metus gyvena saviizoliacijos sąlygomis. Močiutės sodybą savo rankomis naujam gyvenimui prikėlęs Antanas neslėpė: šiandienos situacija Lietuvoje jam yra visiškas krachas. Vos suklestėjusi jo sodyba – tuščia, beveik visi vasaros sezono užsakymai atšaukti. Nors verslas stoja, savo pasirinkimu gyventi toli nuo žmonių Antanas labai džiaugiasi.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė dr. Agnė Vaitkuvienė pripažino – kaimo turizmo situacija šiandien tikrai prasta, atšaukinėjamos išankstinės rezervacijos, sodybos nebegali priimti žmonių grupių, organizuoti renginių. „Sodybos negauna pajamų, o tai ypač sudėtinga pavasarį, kai visi rezervai žiemos sezonui praktiškai jau išnaudoti“, – sakė ji. Tiesa, nors skelbimų, siūlančių būstus saviizoliacijai, pakanka, tautiečiai vis dėlto nepuola to daryti aktyviai, laukdami geresnių laikų.

Dauguma kaimo turizmo sodybų liko be užsakymų ir rezervacijų.

Kviečia medikus

Todėl susitaikiusios su nuostoliais kaimo turizmo asociacijos sodybos pradėjo gražią iniciatyvą – priimti saviizoliuotis priverstus medikus. „Mes suprantame, kad dabar būtent tas laikas, kai kiekvienas turi prisidėti viskuo, kuo gali, – kalbėjo A.Vaitkuvienė. – Šiuo metu turime laisvų sodybų ir esame pasiruošę priimti medikus, kuriems tenka saviizoliuotis dėl turėtų kontaktų su sergančiaisiais. Tai mūsų pilietinė pareiga.“

Iš tiesų, medikų sergamumas – vienas didžiausių, vis daugiau jų dėl turėtų kontaktų su sergančiais COVID-19 prireikia saviizoliuotis 14 dienų. Medikai susiduria su dideliu stresu dėl savo pačių ir visos šeimos sveikatos, o dažnas net neturi vietos, kur galėtų saugiai išbūti atskirai nuo ir artimųjų. Gandro ženklu pažymėtos sodybos visoje Lietuvoje yra pasiruošusios be jokio mokesčio priimti medikus saviizoliacijai. Nuošaliose vietovėse, prie upių, ežerų ir miškuose įsikūrusios kaimo turizmo sodybos, dėl minimalaus kontakto su kitais žmonėmis svečius priimančios atskiruose nameliuose, ypač gerai tinka saviizoliacijai ir atokvėpiui.

Apsauga ir dezinfekcija

Lietuvos kaimo turizmo asociacijai priklausančios sodybos yra patikimos ir socialiai atsakingos, sodybų komforto sąlygos yra patikrintos ir įvertintos suteikiant joms kvalifikacinę kategoriją, žymimą gandro ženklu. Asociacija sodyboms teikia pagalbą ir rekomendacijas, kaip dirbti karantino sąlygomis. Sodybos aktyviai ginkluojasi apsaugos ir dezinfekcijos priemonėmis, koreguoja įsiregistravimo ir išsiregistravimo procedūras bei svečių judėjimo sodybos viduje ir teritorijoje galimybes, siekiant kiek galima labiau apriboti fizinio kontakto tikimybę. Sudarinėjamos sąlygos daugiau laiko leisti lauke, miške, perstatomi lauko baldai, rekomenduojami pasivaikščiojimo maršrutai.

Lietuvos kaimo turizmo asociacija vienija sodybas visoje Lietuvoje, todėl kviečiame medikus, neturinčius galimybių saviizoliuotis atskirai nuo šeimos, kreiptis į mus tel. +370 374 00 354 arba el. paštu info@atostogoskaime.lt – mes padėsime susisiekti su jus priimti galėsiančia sodyba. Gandro ženklu pažymėtose kaimo turizmo sodybose būsite saugūs, atgausite jėgas ir galėsite vėl stoti į kovą su virusu“, – pakvietė asociacijos prezidentė.

Ieškoma nuošaliose vietovėse, prie upių, ežerų ir miškuose įsikūrusių sodybų.

Be vandens ir dušo

Galimybę pabūti atskirai nuo žmonių įvertino ir Lietuvos įžymybės, griežtai besilaikančios karantino. Renata ir Deivis Norvilai prieš keletą metų įsigijo buvusį girininko būstą, įsikūrusį vidury miškų Zarasų rajone. Keturių kilometrų spinduliu nėra jokių kaimynų, todėl tai puiki vieta praleisti karantiną. Beje, idėja pirkti atokią sodybą kilo šeimos galvai. Pirmą kartą ten apsilankiusi Renata pakraupo – sodybos kiemas buvo apžėlęs dilgėlėmis, po pirmojo apsilankymo jie parsivežė pilną automobilį erkių, o atvykę kitą kartą susidūrė su siaučiančiomis bitėmis, kurios buvo susisukusios lizdus tiesiai po namo grindimis. Tačiau šie iššūkiai ant asfalto užaugusių Norvilų neatbaidė ir jiedu prikėlė sodybą naujam gyvenimui. Renata tapo ne tik statybininke, puikia betonuotoja, tapetuotoja, bet ir medžiotoja. Tuo metu Deivis patobulino medžių genėjimo ir maisto gamybos įgūdžius. Taigi dabar šeima gali leisti laiką gamtoje, nors gyventi tenka kaip tikriems laukiniams, juk, pasak Renatos, nėra nei vandens, nei dušo, nei tualeto

Rekomenduojami video