Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Gyvybę kieme įžiebs ugniakuras

Visi svajojame apie namus, kuriuose susiburtų šeimyna, atvyktų draugai. Dažniausiai traukos tašku namų kieme tampa vandens telkinys arba jaukiai spragsinti liepsna. Jei žvakių ant stalo jums neužtenka, drąsiai pasvarstykite apie ugniakurą savo kieme. Jis ne tik sušildys, bet ir suteiks jaukumo.

Galite pasidaryti patys

Kaimuose galima rasti nemažai iš akmenų sudėtų ugniakurų. Kelios vienas ant kitų sukrautų stambesnių riedulių eilės daug kam atstoja lauko ugniakurą. Tačiau iš vandens ar paupių ištraukti akmenys ima skilinėja, ilgainiui dalis jų subyra. Be to, jeigu pagrindas paruoštas netinkamai, pro akmenis greitai ima lįsti žolė, kuri gadina bendrą vaizdą. Dėl to nagingesni sodiečiai ugniakurus iš akmenų ar keraminių plytų mūrija patys. Tokie ugniakurai dera prie kaimiškos aplinkos, nesunkiai įsilieja į gamtos foną.

Du klausimai

Tačiau jei ieškote kūrybiškesnių sprendimų grožėjimuisi atvira liepsna sodyboje, pirmiausia atsakykite sau į pora klausimų. Pirma – ar norite, kad ugniakuras būtų mobilus, ar stacionarus? Jei nenorite prisirišti prie vienos konkrečios ugniakuro vietos, galite rinktis nešiojamąjį plieninės konstrukcijos ugniakurą. Jo forma primena išgaubtą lėkštę, jame galite deginti malkas ten, kur tą akimirką atrodo patogiausia. Be to, išvalius, nusukus kojas, jį galima ir transportuoti. Tokie židiniai yra pigesni, kaina varijuoja nuo 60 iki 180 eurų.

Antra, kokias medžiagas norite rinktis? Šis klausimas svarbus, nes nuo to priklausys ne tik kaina, bet ir tai, kokį įvaizdį sukursite savo kieme. Jei ieškote išskirtinumo, įdomaus ir dėmesį patraukiančio, išraiškingo akcento, galite rinktis natūralaus akmens, sendinto metalo ar nerūdijančio plieno lauko židinio konstrukciją. Jei nenorite išlaidauti ir ugniakurą kursite tik retomis progomis, rinkitės paprastesnį variantą – betono, metalo ugniakurą. Sutemus jis puikiausiai atliks savo funkciją, o dieną, kai nebus naudojamas, nekris į akis ir netrukdys.

Pagalvokite apie priežiūrą

Šiuo metu ypač populiarūs ugniakurai iš rūdinto metalo. Jų formų esama įvairių: kvadrato, stačiakampio, ovalo. Tačiau renkantis iš gausybės pardavėjų, būtinai atkreipkite dėmesį į sienelių storį. Atminkite, kad net metalas nuo itin aukštos temperatūros plonėja, tad norėdami įsigyti kokybišką prekę, rinkitės storo metalo konstrukciją. Priklausomai nuo dydžio, toks pirkinys gali atsieiti nuo 500 iki 900 eurų.

Patogiau ugniakurą bus prižiūrėti, jei jame bus įmontuotas specialus dėklas malkoms. Jį išėmus, patogu išvalyti pelenus ir paruošti ugniakurą tolimesniam naudojimui. Taip pat pasirinkę nerūdijančio plieno ar metalo ugniakurą pagalvokite ir apie jo priedangą nuo kritulių. Tai prailgins ugniakuro tarnavimo laiką. Neturėdamas didelio sąlyčio su drėgme, jis ne taip greitai ims rūdyti. Jei vėlyvą rudenį ar žiemą jo naudoti neplanuojate, rekomenduojama jį įnešti į garažą ar sandėliuką.

Brangus, bet įspūdingas

Jei biudžetas per daug neriboja – pasvarstykite apie prabangų ir nedaug priežiūros reikalaujantį dujinį lauko židinį. Tokie židiniai dažniausiai statomi terasose ten, kur norima prailginti terasos sezoną rudenį ar jį anksčiau pradėti pavasarį. Paprastai tokie dujiniai lauko terasos židiniai tinkami kūrenti suskystintomis dujomis iš baliono. Jis įstatomas po plieniniu korpusu, todėl jo nesimato ir jis neužima vietos. Taip pat tokį židinį paprasta prižiūrėti, dažnu atveju liepsna iš visų pusių būna apsaugota stiklo sienelėmis. Tai užtikrina saugumo jausmą, net jeigu liepsna kurį laiką rusena be žmogaus priežiūros. Tokio tipo ugniakuras, priklausomai nuo dydžio ir kitų parametrų, gali kainuoti nuo 900 iki 2 000 eurų.

Šildytis galite ir be malkų

Jei mėgstate ilgus vakarus leisti terasoje, tačiau neturite galimybės ten įsirengti ugniakuro, lauko židinio arba neturite kur sandėliuoti malkų, galite šią problemą išspręsti paprastai ir nebrangiai. Sodiečiams rekomenduojama įsigyti infraraudonųjų spindulių šildytuvus. Jie taupo energiją, nesausina oro, maloniai šildo. Skaičiuojama, kad šildantis kitais elektriniais, šilumą skleidžiančiais prietaisais, infraraudonųjų spindulių šildytuvai sunaudoja trečdaliu mažiau elektros energijos. Taip yra todėl, kad šie šildytuvai šilumą skleidžia ne į orą kaip kiti šildytuvai, o į erdvėje esančius objektus ir žmones, kurie įšilę pradeda spinduliuoti šilumą į aplinką. Net jeigu terasa nėra įstiklinta ar kitaip apsaugota nuo vėjo, šilumos efektą tikrai jausite, nes vėjas neturi įtakos infraraudonųjų spindulių bangoms. Tokie šildytuvai, priklausomai nuo gamintojo, kainuoja nuo 50 iki 200 eurų.

Rekomenduojami video