Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Gyvens ir kankinamas

„Nusipirkau sodybą. Buvę savininkai prie beržų kažką rišo – radau į kamienus įaugusias vielas. Nuo vieno beržo vielas dar galėjau pašalinti. Norėčiau žinoti, ar taip sužaloti medžiai išgyvens, ar galės toliau augti, ar nepradės pūti jų šerdys? Gal geriau juos nupjauti?" – klausia Tautvydas.

Atsako Lietuvos arboristikos centro vadovas Algis Davenis.

Norint suprasti atsakymą į šį klausimą, svarbu suvokti augalo anatominius ir fiziologinius ypatumus. Stiebo pagrindinės dalys yra žievė, brazdas, mediena ir šerdis. Žievėje yra karniena su rėtiniais indais, kuriais iš lapų žemyn į šaknyną ir kitus organus teka organinės maisto medžiagos – aminorūgštys ir angliavandeniai (šie junginiai susidaro lapuose vykstant fotosintezei). Brazdas – „gyvasis“, gaminamasis audinys yra po žieve. Jo ląstelės nuolat dalijasi, todėl kasmet audinio išorėje susidaro karnienos, o viduje – medienos sluoksnis. Sumedėjusių augalų stiebai ir šakos tokiu būdu storėja. Vegetacijos metu susidariusių medienos ląstelių sluoksnis yra vadinamas metine rieve. Metinės rievės gerai matyti, nes rudeninės ląstelės yra mažos ir labai skiriasi nuo didelių pavasarinių ląstelių.

Mediena – svarbiausia augalo stiebo atraminė dalis. Joje yra vandens indų, kuriais iš šaknų stiebu į lapus ir kitus augalo organus teka vanduo su ištirpusiomis mineralinėmis medžiagomis.

Medžio stiebo centre yra šerdis. Joje kaupiasi organinių maisto medžiagų atsargos. Sumedėjusio augalo šerdis daugeliu augalų atveju yra minkšta, todėl dažnai supūva ir suyra.

Taigi, storėjant stiebui, fizinis suveržimas, šiuo atveju, vielos diržas, spaudžia brazdo audinį, neleidžia tolygiai augti karnienos ląstelėms, deformuoja jas. Todėl sutrinka organinių maisto medžiagų judėjimas. Jei dar ne vėlu ir vielos įaugą galima pašalinti nepažeidžiant žievės, patarčiau pašalinti vielos sąsmauką. Augalas, žinoma, prisitaiko prie tokios kliūties, deformuoja audinius ir apauga kilpą, susigyvena su ja. Sacharozės perneša sutrinka, tačiau vyksta. Mechaniškai šalinant tokią įaugusią vielą, galima smarkiai pažeisti augalo audinius, todėl kai kuriais atvejais tikslinga sąsmauką palikti. Ji neigiamai atsilieps ir medienos indams, tačiau labai nepakenks skysčių judėjimui. Tokie pažeisti medžiai ir toliau gyvens bei puoš aplinką.

Rekomenduojami video