Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Graži ir saldi pagunda

Vėjui plėšiant nuo medžių paskutinius lapus, išmoningi sodininkai dar mėgaujasi remontantinėmis braškėmis. Tinkamai pasirinkę veisles, skanauja tokių pat saldžių ir aromatingų uogų, kaip ir vasarą.

Vėlai rudenį derančias braškes galima auginti lysvėse arba specialiuose vazonuose. Remontantinėmis braškėmis galima gardžiuotis nuo birželio vidurio iki vėlyvo rudens, kai sode nelieka jokių kitų uogų. Šios braškės vienu metu žydi ir noksta. Pirmieji braškių žiedai pražysta gegužės mėnesį. Pasisodinus jų į vazonus, galima džiaugtis ne tik derliumi, bet ir estetiniu vaizdu.

Į vazonus šios braškės sodinamos gegužės mėnesį po 1–3 daigelius. Pasodinti daigai palaistomi. Pasirodę žiediniai pumpurai išskinami, kad sutvirtėtų augalai. Kai kereliai ima leisti ūsus, kas penkias dienas patręšiami 0,2 proc. kompleksinių trąšų tirpalu. Substratas turi būti drėgnas, tad svarbu nepamiršti palaistyti. Šios braškės priaugina daug ūsų, suformuoja skroteles, uogos dera jau ant pirmamečių daigų, todėl gražiai atrodo ir auga didesniame pastatomame vazone, konteineryje arba pakabinamame krepšelyje. Ūsai, neturėdami, kur leisti šaknų, svyra per vazono kraštus, išaugindami vis naujų skrotelių, pasipuošdami žiedų ir uogų girliandomis – ir gražu, ir naudinga, be to, nereikia didžiulės lysvės, pakanka kelių vazonų ar vieno didelio su specialiomis angomis daigeliams įsodinti.

Žiemai šias braškes, kaip ir visas kitas, reikia specialiai paruošti: nukirpti lapus ir uogų kekes. Kirpti reikia 3 cm aukštyje, kad nebūtų pažeista skrotelė. Prieš šalčius augalus su vazonais galima įkasti į žemę ir apdengti eglišakėmis. Jei indas su braškėmis laikomas balkone, būtina gerai apkamšyti, kad neiššaltų kereliai, nes jie daug jautresni žemai temperatūrai, nei paprastų veislių braškės. Ramiau bus, rugsėjo mėnesį jaunų daigų pasisodinus į lysvę. Pavasarį juos bus galima pasodinti į vazonus ar kitas talpyklas. Jauni augalai auga ir dera daug geriau, nei peržiemoję antramečiai kereliai.

Skanios, vertos auginti remontantinių braškių veislės: Muir, Selva, Ostara, Hummi Gento, Rapela. Derlingiausios veislės – Selva ir Hummi Gento.

Rekomenduojami video