Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Geras substratas – viena iš sėkmingos sėjos dedamųjų

Daržininkų palangės pilnėja. Vieni jau pasisėjo paprikas, kiti ruošiasi pirmajai pomidorų sėjai. Nors per sėją daugiausia visų dėmesys nukrypsta į sėklas, verta nepamiršti ir kokybiško substrato. Būtent sėklos guoliavietės paruošimas prisideda prie kokybiškų daigų auginimo.

Geram sėklų daigumui

Vis ilgėjančios dienos pranašauja besiartinantį šilumą nešantį pavasarį. Kai kurie daržininkai jau pradėjo paprikų sėją, nekantraujama berti ir pomidorų sėklas. Nors daug dėmesio skiriame kokybiškų sėklų pasirinkimui, ne mažiau laiko turėtume praleisti rinkdamiesi ir kokybišką substratą.

Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos (KMAIK) docentė Elena Survilienė-Radzevičė pabrėžia, kad kokybiško substrato pasirinkimas – viena iš dedamųjų norint išauginti sveikus daigus. Pasak jos, sėkloms dygti labiausiai tinka lengvas, purus, nesukrentantis, plutelės nesudarantis, laidus orui ir vandeniui, neužkrėstas ligomis, kenkėjais ir piktžolių sėklomis substratas.

„Šiuo metu substratų pasirinkimas yra labai platus. Tačiau prieš pirkdami visuomet atidžiai apžiūrėkite pakuotes. Ant jų būna nurodyta, kad substratas tinkamas sėkloms dygti. Paprastai jo frakcija būna smulkesnė“, – atidžiai skaityti pakuotes prieš jas dedant į pirkinių vežimėlį skatina E.Survilienė-Radzevičė. Jos teigimu, stambesnės frakcijos durpių substratas yra netinkamas sėkloms dygti, nes jis per sunkus smulkiems daigams.

Taip pat geras pasirinkimas būtų substratas su įmaišytu perlitu. Tai yra vulkaninės kilmės medžiaga, kuri nuo karščio plečiasi ir pasidaro korėta. Ji taip pat padeda išlaikyti grunto purumą. „Tai labai svarbu, nes laistant dirvožemis suslūgsta. Perlitas padeda išlaikyti oro tarpus, šaknys gauna ne tik vandens, bet ir deguonies“, – pabrėžia patyrusi agronomė.

Specialistai akcentuoja, kad substratas daržovių ir gėlių daigams auginti turi būti tinkamo rūgštingumo, jo sudėtyje taip pat turi būti pakankamas maistinių medžiagų kiekis. Substratai, atsižvelgiant į šias savybes, yra skirstomi pagal sėjamo augalo rūšį, taip pat yra universalūs daržovių ir gėlių substratai. Todėl nesunkiai pagal aprašymus galite išsirinkti sau tinkamiausią.

Iš daržo žemės neneškite

Pasitaiko, kad daržininkai specialius durpių substratus sumaišo su kompostu arba paprasta daržo žeme. Tai didžiulė klaida, nes tada, anot E.Survilienės-Radzevičės, išauga tikimybė į substratą įnešti ligų sukėlėjų arba kenkėjų, taip pat kenksmingas medžiagas augalams augti. Pasak pašnekovės, su iš lauko atneštomis žemėmis galime netyčia atsinešti ir kenkėjų kiaušinėlių. Netgi sliekų kiaušinėliai dygstantiems augalams gali padaryti žalos. Jeigu sliekai atvirame grunte laikomi didžiuliais pagalbininkais, ribotame vazono plote jie besiraitydami nuolat mechaniškai judins augalų šaknis. „Sliekas labai reikalingas darže, bet visai nereikalingas vazone. Nors tai atrodo visai nekaltas gyvis, judėdamas vazone jis gali visai nukamuoti augalo šaknis. Kam rizikuoti? Substratas nėra labai brangus, todėl geriau rinktis jį, nei neštis žemę iš daržo“, – sako E.Survilienė-Radzevičė.

Taip pat rekomenduojama substratus pirkti tik iš patikimų gamintojų arba tiekėjų – būsite tikri, kad substratas nėra užkrėstas.

Komposto daug nereikia

Be kita ko, tokia žemė gali turėti per daug komposto. „Pastebiu, kad daržininkai dažnai daro tą pačią klaidą. Jie giria savo daržo žemę, esą ji labai derlinga, puikiai tinkanti sėjai. Bet tokia žemė gali būti per daug kompostinė. Turiu omenyje tai, kad kompostas yra gera trąša, bet jeigu jos mišinyje per daug, žemė gali suslūgti, dėl to augalams dygti bus sunkiau. Reikia atsiminti, kad komposto dalelės labai smulkios, jos nesunkiai sukrenta“, – svarbią, bet dažnai pamirštamą taisyklę įsibėgėjus sėjos maratonui primena docentė.

Be to, daržo žemė gali būti per daug nualinta. Jeigu darže nėra taikoma sėjomaina arba dirva nebuvo reikiamai pamaitinta, stigs maistinių medžiagų ir joje besikalantys daigeliai bus skurdesni.

Substratas pikavimui

Daigams ūgtelėjus, specialistai rekomenduoja juos persodinti į specialų pikavimui ir augalų įšaknydinimui skirtą substratą. Jis dažnai būna praturtintas maistiniais priedais ir mikroelementais. Sudėtyje esantis perlitas užtikrina didesnę oro dalį ir geresnį šaknų kvėpavimą, molis reguliuoja mikroelementų apykaitą, palaiko drėgmę.

Laistykite saikingai

Iš didelės meilės savo daigams galime padaryti nemažai žalos. KMAIK docentė pabrėžia, kad besikalančius daigelius reikia laistyti saikingai, nes perteklinė drėgmė labai kenksminga. „Mums dažnai žmonės į laboratoriją atveždavo daigelius nustatyti, kodėl jie neaugo. Iš vazonėlio išėmus augalus dažniausiai gruntas būdavo labai suspaustas, sukritęs. Taip pat suspaudus varvėdavo tarp pirštų. Perteklinė drėgmė labai pavojinga. Pati baisiausia liga daigeliams – juodoji kojelė. Ji dažniausiai atsiranda dėl suspausto substrato, perteklinės drėgmės“, – primena E.Survilienė-Radzevičė. Šia liga dažnai serga kopūstų, pomidorų, paprikų, baklažanų ir kitų daržovių daigai. Ji pažeidžia augalų šaknų sistemą dar iki susiformuojant visaverčiams daigams.

Daigus, kaip ir kambarines gėlės, liekite tik gerai nusistovėjusiu vandeniu. Jeigu juos liejate vandeniu iš vandentiekio, liejimui naudokite bent parą ar dvi nusistovėjusį vandenį. Idealiai tinka vanduo iš „prūdo“, tik prieš liedami pasirūpinkite, kad jis būtų sušilęs iki kambario temperatūros.

Pasitaiko, kad daržininkai specialius durpių substratus sumaišo su kompostu arba paprasta daržo žeme. Tai didžiulė klaida, nes tada išauga tikimybė į substratą įnešti ligų sukėlėjų arba kenkėjų, taip pat kenksmingas medžiagas augalams augti.

Atmintinė renkantis substratą sėjai:

·         Substrato pH turėtų būti arti neutralaus (6,0–6,8 pH).

·         Jeigu ketinate auginti skirtingus augalus, galima rinktis universalų durpių substratą, kuris yra tinkamas daugeliui augalų. Jokiu būdu nesirinkite rūgštaus substrato.

·         Sėjai puikiai tinka substratas su perlitu. Jis padeda išlaikyti oro tarpus, šaknys gauna ne tik vandens, bet ir deguonies.

·         Įsigijus substratą, rekomenduojama jį pravėdinti. Paskleiskite ir leiskite išsivėdinti, ypač jei durpės yra labai drėgnos.

·         Sėjai nenaudokite daržo žemės. Paprasta daržo žemė ir kompostas sukrenta, sudaro plutelę, daugiau ar mažiau užkrėsta ligomis ir kenkėjais.

·         Rekomenduojama substratus pirkti tik iš patikimų gamintojų arba tiekėjų – būsite tikri, kad substratas nėra užkrėstas.

·         Prieš pradėdami sėją, išplaukite vazonėlius virintu vandeniu.

·         Daigelius liekite tik nusistovėjusiu, kambario temperatūros vandeniu. Liekite saikingai.

·         Pikavimui naudokite tam skirtą substratą, kuris padeda augalams lengviau įsišaknyti, parinkite tinkamo dydžio vazonus.

Rekomenduojami video