Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Gėlių karalienes reikia pratinti prie pavasario

Gėlininkai žino, kad rožėmis reikia pasirūpinti ne tik rudenį, bet ir pavasarį. Jas būtina nudengti, genėti, tręšti. Kaip tinkamai pasirūpinti gėlių karalienėmis, pataria Lietuvos rožių augintojų draugijos pirmininkė, patyrusi rožių kolekcininkė Nijolė Karpavičienė.

Geriau neskubėti

„Pavasarį laiku atidengti rožes yra taip pat svarbu, kaip rudenį jas uždengti. Gerai per žiemą išsilaikiusias žalias rožių šakas galima prarasti pavasarį – jei atidengsime per staigiai, žali stiebai gali iš karto nukentėti nuo saulės, vėjo ar temperatūrų kaitos. Rožių stiebai gali apdegti, sutrūkinėti. Jei žemė dar įšalusi ir šaknys prastai aprūpina augalą vandeniu, rožių šakos nuo saulės ir vėjo išdžiūsta“, – perspėjo gėlininkė.

Ji ragino rožes atidengti pamažu, per kelis kartus. Atšylant žemei (paprastai tai būna kovo pabaigoje ar balandžio pradžioje), pirmiausia rožes reikia pradėti vėdinti, įleidžiant oro po dangomis. Jei rožės buvo dengtos tik storu eglišakių sluoksniu, jį reikėtų truputį pakelti. Galima nedidelę dalį eglišakių nuimti. Jei žemės kaupas jau atšilęs, dalį žemių galima nuimti, supurenti, pravėdinti.

Antras etapas

„Jei žiemai rožes prilenkėte ir pastatėte nedidelius tunelius iš rėmo ir daržo plėvelės, juos reikėtų pravėdinti trumpam nuimant dangą ir vėl uždengti. Jei nėra didelių šalčių, tunelio galus galima palikti atvirus, kad augalai laisvai vėdintųsi“, – aiškino pašnekovė. Ji priminė, rožes nudengti geriausia apniukusią, net darganotą dieną, nes staigi saulė gali apdeginti šakas.

Per antrąjį rožių nudengimo etapą (žiūrint, kokie vyrauja orai) nuimamos beveik visos dangos, rožės atrišamos nuo atramų ar kuolelių, kad galėtų laisvai išsitiesti. Kuriam laikui dar reikėtų palikti lengvą priedangą nuo saulės ir vėjo (pavyzdžiui, vieną sluoksnį daržo plėvelės, kelias eglišakių šakas, maišinį audeklą). Tokia nedidelė priedanga apsaugos rožes nuo kaitrios pavasarinės saulės ir nuo naktinių šalnų, kurios mūsų klimato sąlygomis dažnos iki gegužės mėnesio.

Gali iššusti

Kai gruntas visiškai sušyla ir pradeda brinkti pumpurai, rožes galima nudengti visiškai. Kadangi pavasarį oras būna permainingas, rožes gali ne tik pakąsti šalnos, bet jos gali ir apšusti. Jei oro temperatūra laikosi apie 0 °C ir rožes dengia storas sukietėjęs sniego sluoksnis, negaudamos oro jos išnaudoja daug maistingųjų medžiagų ir silpsta, pradeda pulti grybinės ligos. Susidarius tokiai situacijai, būtina sniege padaryti angas, kad cirkuliuotų oras. Dar vienas pavasarį rožių tykantis pavojus – dirvos užmirkimas. Dėl šios priežasties gali pradėti pūti augalų šaknys. Rožėms galima padėti iškasant griovelius, kuriais vanduo nutekėtų nuo krūmų. Pavasarį būtina atidžiai apžiūrėti rudenį sodintas rožes, nes per žiemą šaltis gali jas iškilnoti, arba atvirkščiai – jos gali per giliai susmegti. Taip dažnai nutinka sunkiuose dirvožemiuose augančioms rožėms arba jei sodinant žemėmis negerai užpildyta sodinimo duobė. Neskubėkime nuimti žemių kaupo – jis apsaugo rožes nuo pavasarinių šalnų ir perdžiūvimo.

Parengė Milda Mickutė

Rekomenduojami video