Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Gegužė sode

Šį mėnesį atšoka vaismedžių žievė, tad tai palankus metas perskiepyti obelis ir kriaušes.

Jaunesni medeliai perskiepijami vienu kartu, o augesni per dvejus trejus metus. Perskiepijant patariama parinkti panašaus vaisių nokimo laiko veisles: į vasarines skiepyti vasarines ar rudenines, į rudenines – rudenines, vasarines ar žiemines, į žiemines – žiemines ar rudenines. Obelys skiepijamos į obelis, kriaušės – į kriaušes. Į kaulavaisius irgi geriausia skiepyti tų pačių genčių augalus. Šiuo laiku patogiausia skiepyti kyliu nudrožtais skiepūgliais po žieve.

  • Kai sužydės sodai, gali spustelėti šalnos. Tai kenkia žiedams ir jaunoms vaisių užuomazgoms. Tikintis šalnų, sode kūrenami laužai ir dūmijami dūmai. Nepurenama dirva, nes supurenta dar labiau atšąla. Prieš šalnas verta dirvą gausiau palieti.
  • Naikinamos bedygstančios piktžolės, purenami tarpueiliai, mulčiuojami pomedžiai. Purenama vos pradžiūvusi dirva, tada nereikia labai dažnai laistyti, mažiau želia piktžolės.
  • Obelys ir kriaušės, kai krinta vainiklapiai, nuo ligų purškiamos skoru – 2 ml 10 l vandens arba elektoriumi – 10 g 10 l vandens, slyvos, vyšnios ir trešnės purškiamos elektoriumi – 10 g 10 l vandens, serbentai ir agrastai – topazu – 5 ml 10 l vandens.
  • Vaisėdžiams, amarams ir kitiems kenkėjams naikinti pridedama decio – 5 ml 10 l, fastako – 2 ml 10 l vandens. Nuo obuolinių vaisėdžių purškiama praėjus 2–3 savaitėms po obelų žydėjimo, nuo obuolinių pjūklelių – žydėjimo pabaigoje, kai nukrinta apie 80 proc. žiedlapių. Jei retinamos vaisių užuomazgos, kartu išskinamos ir apgraužtos lervų.
  • Po žydėjimo išpjaustomos monilioze sergančios vyšnių ir slyvų šakos bei ūgliai, žaizdos dezinfekuojamos ir nupurškiama fungicidais. Nuo slyvinių vaisėdžių purškiama praėjus 2–3 savaitėms po žydėjimo, nuo pjūklelių – žydėjimo pabaigoje. Kai peržydi trešnės ir vyšnios ir būna daugiau kaip 10 proc. vyšninių amarų pažeistų lapų, purškiama insekticidais. Daugiau žalos padaro antrosios kartos vyšniniai gleivėtieji pjūkleliai: jų lervos kenkia rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais. Nuskynus derlių, vyšnias ir slyvas būtina nupurkšti insekticidais.
  • Agrastai, kai auga uogos, purškiami 0,5 proc. kalcinuotos sodos ir 0,5 proc. ūkinio muilo skiediniu. Juo purškiama kelis kartus kas savaitę, kol prisirpsta uogos. Ant uogų neplinta valktis, kai ant lapų pabarstoma pelenų arba palaistoma pelenų šarmu.
  • Kai nužydi sodas, išdėliojamas masalas obuolinių ir slyvinių vaisėdžių drugeliams. Masalui juodos duonos plutos užpilamos vandeniu, parauginamos, skystis išpilstomas 2–3 cm sluoksniu į 0,5 l talpos stiklainius, o jie kabinami ant vaismedžių. Po lietaus masalas pakeičiamas, o jei giedra, keičiamas kas savaitę. Stiklainiai kabinami, kol pastebima pirmųjų sukirmijusių vaisių.
  • Kai pradeda žydėti braškės, aplink jas paklojama smulkių šiaudų ar švarių pjuvenų. Skinant uogas, atskirai surenkamos ir sunaikinamos sergančiosios puviniais.

 

Parengė Ina Laumenytė

Rekomenduojami video