Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Gargždiškiai rado geros savijautos raktą

Gargždiškiai Lilita ir Kęstutis Dauniai daug metų dirbo vienoje bendrovėje, tačiau neseniai liko be darbo. Vis dėlto nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Sutuoktiniai nusprendė įgyvendinti seniai brandintą idėją – tiekti rajono gyventojams vegetariškus dienos pietus (kol kas tik trečiadieniais). Mat patys pakeitę mitybą išsigydė kamavusias ligas ir jaučiasi puikiai.

Keistis vertė skausmai

„Jau 12 metų esame vegetarai“, – pasakojimą pradeda gargždiškiai. „Anksčiau mumis kaip ir daugumą lietuvių tradiciškai vargino ligos. Ėjome pas gydytojus, bet jie mums nieko nepadėjo, o sveikata šlijo vis labiau. Man tiesiog skaudėjo visą kūną, išgyvenau sąnarių, stuburo skausmus. Kankino ir širdies permušimai, vidaus organai prastai virškino, dirbo. Niekas negelbėjo“, – prisimena Kęstutis.

Pora prisipažįsta ilgai ieškojusi laimingo ir sveiko gyvenimo rakto, net du dešimtmečius. Dvejus metus buvo žaliavalgiai, tačiau organizmams trūko baltymų, tiesiog labai sulyso, būdavo šalta, trūko energijos. Riešutai, sėklos kaip baltymų šaltinis nelabai tiko jų žarnynams. Išbandė ir veganų mitybą, Lilita yra badavusi net 21 dieną. O dabar džiaugiasi tiesiog sveiku, aplinkai draugišku vegetariniu maistu. Tiesa, 2–3 kartus per mėnesį daro iškrovos dienas.

„Anksčiau buvome atsisakę ir pieno produktų, bet dabar juos vartojame, tačiau tik naminius. Gauname pieno iš šaunios moters, kuri augina vieną karvę, tad pienas nėra maišomas. Jei jaučiame poreikį, pasidarome sūrio su svarainiais (ne citrinos rūgštele), varškės. Atėjo tas laikas, kai jaučiame, kada ir ko nori organizmas“, – sako teigiama energija spinduliuojanti Lilita.

Kelią pas gydytojus pamiršo

Šeima nevartoja nei svogūnų, nei česnakų, nes, anot Lilitos, tai vaistas, natūralūs antibiotikai. Ant jų stalo nerasite, žinoma, nei mėsos, nei žuvies. Kiaušinių taip pat racione nėra, grybų irgi, mat pastarieji, anot pašnekovų, kaupia neigiamą energiją. „Nevalgome ir tų daržovių, kurios auga žemėje, išskyrus, bulves. Tos, kurios auga ant žemės, natūraliai gauna daugiau saulės energijos, dėl to ir jų pavalgęs jautiesi energingesnis. Mes miegame palyginti mažai, keliamės anksti, o energijos užtenka“, – džiaugiasi 37 metus drauge santuokoje gyvenantys ir du sūnus užauginę Dauniai.

Jie sako paskutinįkart pas šeimos gydytoją buvę prieš 4–5 metus. „Pažiūrėjo į mūsų kraujo tyrimus ir pasakė: „Jei visi tokie būtų, gydytojai darbo nebeturėtų.“ Dabar jaučiamės puikiai, tačiau gerai savijautai pakeisti mitybą neužtenka. Kiekvienas mūsų rytas prasideda meditacija. Neapsieiname ir be mankštos, tempimo pratimų. Jei nenuraminame savo proto, negalime įsiklausyti į savo vidų, tuomet padaroma daug klaidų“, – neabejoja Lilita. Pirmąjį žingsnį sąmoningo gyvenimo link žengė būtent ji. Kęstutis pamena, kad iš pirmosios stovyklos buvo net pabėgęs, tačiau vėliau viskas keitėsi natūraliai. Pora ne kartą drauge lankėsi ir Indijoje, iš kurios parsivežė daug patirties.

Neragauja dėl švarios energetikos

Lilita ir Kęstutis pasakoja, kad mintis tiekti vegetariškus pietus brendo jau seniai, nes patys norėjo tokios paslaugos, juk ne visada pakanka laiko suktis virtuvėje. Juolab kad viešojo maitinimo įstaigos vis dar nepakankamai atsižvelgia į vegetarų poreikius. „Ne kartą turėjome šventes kavinėse, restoranuose, sudiktuodavome viską, ko nevalgome, tačiau mums patiekdavo būtent tai, ko nevalgome. Išeidavome alkani. Nieko kito neliko, kaip gaminti patiems ir nudžiuginti kitus“, – sako pašnekovai.

Sutuoktiniai patys užsiaugina daug daržovių, tad ir klientams siūlomų vegetarinių pietų lėkštėse tik natūralios, be jokios chemijos užaugintos daržovės. Vegetarinius pietus sudaro sriuba, karštas patiekalas, desertas, gaivus gėrimas. Kaina 6 Eur, Gargžduose atveža į vietą. Sutuoktiniai neabejoja, kad daug reikšmės turi gaminančiojo energetika, todėl Lilita prieš gamindama visada išsimaudo, pasipuošia švariais drabužiais ir tik tada eina į virtuvę. Maistas nėra ragaujamas, tokiu būdu siekiama išsaugoti švarią energetiką. Kęstutis atsakingas už duonos kepimą, kuri taip pat priklauso prie dienos pietų. Porcijos didelės ir sočios.

Puošia vidinė išmintis

„Pajutome, kad susidomėjimas didžiulis, yra perkančiųjų jau ir ne pirmą kartą. Viena moteris perka cukriniu diabetu sergančiam vyrui, jo cukraus kiekis kraujyje kitą rytą buvo keturiomis padalomis mažesnis. Tačiau dar neaišku, kiek tai susiję su maistu. Jaučiamės laimingi, kad savo sukauptomis žiniomis, pagamintais sveikais patiekalais galime pasidalinti su kitais“, – šypsodamasi sako Lilita.

Ji įspėja, kad suvalgius tokius pietus kartais gali iškilti ir kažkokia sena problema. Mat organizmas būna taip pripratęs prie sintetinio, užteršto maisto, kad taip sureaguoja. „Vieni užsisako mūsų pietus iš smalsumo, kiti iš noro pasimokyti patiems tokių receptų“, – pastebi pašnekovai.

Pora teikia prioritetą natūralumui. Lilita jokių cheminių priedų nenaudoja nei maisto gamyboje, nei puoselėdama save. „Nenaudoju kosmetikos, plaukų dažų. Manau, tiek vyrą, tiek moterį labiausiai puošia vidinė išmintis. Norisi senti natūraliai“, – teigia Lilita.

 

Agnė ADOMAITĖ

Autorės nuotr.

Rekomenduojami video