Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Gamtininkai: lapų tvarkymas vasarą nėra reikalingas

Vilniaus gatvėse dirbantys lapų pūtėjai vis labiau piktina gyventojus. Jie skundžiasi dėl didelio triukšmo ir sukeltų dulkių. Ekspertai pripažįsta, kad toks lapų pūtėjų darbas kenkia ir sveikatai, ir aplinkai. Darbus vykdančių įmonių teigimu, ketinama pereiti prie tylesnės technikos.

Specialistų teigimu, lapų pūstuvai varomi benzinu, todėl išskiriamos kancerogeninės medžiagos gali sukelti vėžį, o į orą keliamos dulkės – kvėpavimo ligų. Pavyzdžiui, apie 30 proc. vaikų serga bronchitu būtent dėl pakeltų dulkių.

Gamtininkai teigia, kad toks lapų tvarkymas vasarą nėra reikalingas. Be to, plinta augalų ligos.

„Mes jau padūminom rytą gatvėje su pūtikliu, po to atvažiavo mašina ir variklis galbūt neišjungtas, kol sukrovė maišus, išvežė. Jeigu dar, neduok Dieve, kažkas tuos lapus sugalvoja šiaip sau kur nors sudeginti, tai žinoma, padaryta tikrai bent trejetas tokių taršos veiksmų“, – sakė gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

Miesto savivaldybės teigimu, aplinką tvarkančios įmonės pačios renkasi, kokiomis priemonėmis tai daryti. Siekdamos mažinti triukšmo lygį, įmonės ketina pereiti prie akumuliatorinių prietaisų.

Rekomenduojami video